egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A metabolikus szindróma olyan anyagcsere-állapot, amelyben többnyire egyszerre van jelen a magas vérnyomás, az elhízás, a magas koleszterinszint és az inzulinrezisztencia.

 

Ezen állapotok együttes megléte jelentősen megnöveli a koszorúérbetegség, a stroke és egyéb szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

 

A metabolikus szindróma tünetei

A metabolikus szindróma esetén a tünetek a fennálló eltérések (magasvérnyomás, elhízás, magas koleszterinszint, magas vércukorszint) függvényében alakulnak ki. Ezek a következők:

 

  • Elhízás (obezitás): a testzsírok jellemzően a derék körül rakódnak le („alma" típusú elhízás). Férfiak esetében a 102 cm-nél, nők esetében a 88 cm-nél nagyobb haskörfogat számít kórosnak.
  • Magas vérnyomás: több mint 130/85 Hgmm.
  • Magas vércukorszint (hiperglikémia): 5,6 mmol/l-t meghaladó éhgyomri érték.
  • Magas koleszterinszint: a vér trigliceridszintje 1,7 mmol/l feletti értéket mutat, az ún. HDL-koleszterin (hasznos koleszterin) férfiak esetében 1,04 mmol/l alatti, nők esetében 1,3 mmol/l alatti.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fentebb felsorolt állapotok bármelyikének megléte esetén javasolt a háziorvoshoz fordulni. A háziorvos szükség esetén kezdeményezi a tünetek mögötti okok meghatározására szolgáló vizsgálatok elvégzését.

 

Az orvos által javasolt életmód-változtatással és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel csökkenthető a szívbetegség, a cukorbetegség illetve a krónikus vesebetegség kialakulásának a valószínűsége.

 

A metabolikus szindróma kiváltó okai

A metabolikus szindróma megléte szorosan összefügg az elhízással és az alacsony fizikai aktivitással. Kialakulásának hátterében állhat az inzulinrezisztencia is. Ebben az állapotban a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, aminek következtében a vércukor (glukóz) nem jut el a sejtekbe. Így a vérben megnő a glukózszint, és nő a vér inzulinszintje is.

 

A metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát az időskor, meglévő cukorbetegség, valamint egyéb betegségek (pl. policisztás ovárium szindróma (PCOS), magasvérnyomás) is növelhetik. 

 

A metabolikus szindróma diagnosztizálása         

A metabolikus szindróma kivizsgálása során a kórelőzmény felvételét követően fizikális vizsgálat, testsúly- és vérnyomásmérés, valamint a vér laboratóriumi vizsgálata történik.

 

Az alábbiak közül legalább három megléte esetén felállítható a diagnózis:

 

  • hasi elhízás (nagy haskörfogat);
  • triglicerid (vérzsír) emelkedett szintje (több mint 1,7 mmol/l);
  • magas vérnyomás;
  • kóros koleszterinszint;
  • 2-es típusú cukorbetegség;
  • inzulinrezisztencia.

 

Minél több tünet van jelen, annál nagyobb az egészségügyi kockázat.

 

Az életkor előrehaladta mindkét nemnél növeli a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát.

 

A metabolikus szindróma kezelése

A metabolikus szindróma több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes jelenléte, amelynek kezelése többféle – például vérnyomást, koleszterinszintet, illetve vércukorszintet csökkentő – gyógyszer kombinációjából állhat. A kezelőorvos a gyógyszeres kezelésen túlmenően életmódbeli változtatásokat is javasolhat, melyek megfogadása alapvető fontossággal bír az egészségmegőrzés szempontjából.

 

A metabolikus szindróma gyógyszeres kezelése akkor lehet igazán hatékony, ha a beteg betartja a kezelőorvosa életmódra vonatkozó tanácsait. Az életmódváltás eredményeképpen csökkenhet a vérnyomás és normalizálódhat a szervezet anyagcseréje, aminek köszönhetően a későbbiekben akár egyes gyógyszerek elhagyására is sor kerülhet.

 

Az életmódváltás legfontosabb elemei a következők:

 

Fizikai aktivitás fokozása: napi minimum 30 perces közepes intenzitású testmozgás javasolt.

 

Testsúlycsökkentés: 5-10 százalékos testsúlycsökkentés hatására csökken az inzulinszint és a vérnyomás, ezáltal a cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

 

Egészséges táplálkozás: fontos az egészségtelen zsírok és a só bevitelének korlátozása, javasolt minél több zöldség, gyümölcs, hal és teljes kiőrlésű gabona fogyasztása.

 

Dohányzás abbahagyása: a dohányzás fokozza az inzulinrezisztenciát, így fokozza a metabolikus szindróma kockázatát is.

 

Stresszkezelés: a stressz negatív hatással van számos hormon szintjére, így az anyagcserére is.

 

A metabolikus szindróma kialakulásának megelőzése érdekében a legfontosabb az életmódváltásra vonatkozó javaslatok követése.

 

A metabolikus szindróma különböző életkorban

A metabolikus szindróma civilizációs betegség, az elkényelmesedett életmód következtében egyre fiatalabb életkorban jelentkezik, akár gyermekeknél is kialakulhat. Ezért a gyermekek és fiatalkorúak számára hasznos lehet a televízió és a számítógép előtt eltöltött idő csökkentése, illetve a fokozatosan bevezetett sporttevékenység. Ily módon megelőzhető, hogy felnőttkorukban metabolikus szindróma alakuljon ki.

 

Mivel az időskor növeli a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát, az idős egyéneknek ajánlott fokozottan ügyelniük az egészséges életmód fent részletezett szabályainak betartására (pl. testmozgás időskorban).

 

Várandósság ideje alatt ajánlott megkülönböztetett figyelemmel követni a szervezet cukorháztartásának alakulását, mert terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) alakulhat ki, ami a várandós anya és a fejlődő magzat egészségét is veszélyeztetheti. Azoknál a várandósoknál, akiknek metabolikus szindrómájuk van, a terhességi cukorbetegség nagyobb eséllyel alakul ki .

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Anyagcsere betegségek

Zsíranyagcsere-zavarok

KULCSSZAVAK
metabolikus szindróma  |   elhízás  |   cukorbetegség  |   magas vérnyomás  |   inzulinrezisztencia  |   koleszterinszint
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít