egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A mellékpajzsmirigyek a pajzsmirigy lebenyei mögött szimmetrikusan elhelyezkedő négy darab borsószem nagyságú endokrin mirigyek, melyek feladata a parathormon termelése, ami a kalcium- és a foszforanyagcsere, ezáltal a csontanyagcsere szabályozásáért felel. Ha csökken a vér kalciumkoncentrációja, a mellékpajzsmirigyek több hormont termelnek, ha pedig emelkedik, akkor kevesebbet.

 

A mellékpajzsmirigy alulműködését hipoparatireózisnak nevezzük, amely alacsony kalciumszinttel (hipokalcémia) és magas foszfátszinttel (hiperfoszfatémia) járó betegség.

 

 

A mellékpajzsmirigy alulműködés főbb tünetei

 

A betegség tünetei általában rejtve maradnak, nem okoznak panaszt a beteg számára, kivéve, ha kiemelkedően alacsony a kalciumkoncentráció a vérben.

 

Jellemző tünetek lehetnek:

 

  • izomfájdalom,
  • bizsergés az ajkakon, nyelven, ujjakban és lábfejben,
  • fáradékonyság,
  • hangulatingadozás,
  • száraz bőr.

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

 

Amennyiben a fentebb leírt tüneteket észleli, forduljon háziorvosához, aki gondoskodik a kivizsgálásról.

 

 

A mellékpajzsmirigy alulműködés kiváltó okai

 

Ez az állapot leggyakrabban a mellékpajzsmirigyek pajzsmiriggyel együtt történő eltávolítása miatt alakul ki, mivel a két szerv anatómiailag szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ilyenkor a pajzsmirigy-eltávolítás jellegétől is függ (részleges vagy teljes), hogy mekkora valószínűséggel alakulhat ki szövődményes hipoparatierózis.

 

Ritka esetekben az alulműködés hátterében a mellékpajzsmirigy fejletlensége vagy a szervezet parathormon iránti érzéketlensége is állhat, de előfordul ismeretlen okból kialakuló (idiopátiás) változata is.

 

 

A mellékpajzsmirigy alulműködés diagnosztizálása

 

A betegség diagnosztizálása endokrinológiai szakrendelésen történik. A diagnózis felállításához a fizikális vizsgálaton (bizonyos reflexvizsgálatokon) túlmenően laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok elvégzésére van szükség. Laborvizsgálat során, többek között nézik a vér parathormon-, kálium- és foszforszintjeit.

 

 

A mellékpajzsmirigy alulműködés kezelése

 

A betegség kezelése kalcium és a D-vitamin pótlásával történik. Ezek szedése általában egész életen át szükségessé válik.

 

 

A mellékpajzsmirigy alulműködés lehetséges szövődménye

 

Tetániás roham

Amennyiben a vér kalciumszintje veszélyesen alacsonyra csökken,   az idegrendszer és az izomsejtek fokozott ingerlékenységével járó tetániás roham alakulhat ki, melynek jellemző tünete a kéz, vagy néha a láb ujjainak görcsös összehúzódása. Emellett görcsbe húzódhat az arc, bármelyik végtag, de görcs állhat be a gégében is, ami fulladáshoz, akár halálhoz vezethet. Előfordulhat görcs a szívizomban is, ami szívritmuszavarokat, akár szívmegállást is előidézhet.

 

Ha környezetében valakinél a roham tüneteit észleli, azonnal hívják a 112-t és kérjenek mentőt!

 

A tetániás roham kiváltó okai

Tetániát a vér alacsony kalciumszintje mellet okozhatja alacsony magnéziumszint, a kalcium-anyagcsere zavara és az ún. hiperventillációs alkalózis, amelyben a gyors és mély légzés következtében lecsökkent széndioxidszint miatt lúgossá válik a vér, és felborul a szervezet kalciumháztartása.

 

A tetániás roham diagnosztizálása

A betegség a vér laboratóriumi vizsgálatával, a szérumkalcium szintjének meghatározásával diagnosztizálható. A mellékpajzsmirigy alulműködés esetén előforduló tetániás rohamot fontos elkülöníteni az ún. hiperventilációs tetániától, amelyben a kalcium szintje normális, és a roham a levegővétel visszatartását, illetve zacskóba történő lélegzést követően megszűnik.

 

A tetániás roham kezelése

A tetániás rohamot intravénás kalcium adásával lehet megszüntetni. 

KULCSSZAVAK
endokrin rendszer  |   hormon  |   parathormon  |   kalcium  |   foszfor  |   hipoparatireózis  |   hipokalcémia  |   tetániás roham  |   hiperfoszfatémia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít