egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A magas vérnyomás korunk népbetegsége. Nem komplikált esetekben egyszerű életmódváltással is jól kezelhető, de előfordul, hogy gyógyszeres kezelésre is szükség van.

 

A magas vérnyomás elsődleges betegségként is megjelenhet (primer hipertónia), illetve kialakulhat valamilyen betegség társtüneteként is (szekunder hipertónia). Kezelése attól függ, hogy van-e a magas vérnomyás hátterében álló más betegség, és hogy milyen mértékű a magas vérnyomás.

 

Mikor szükséges gyógyszeres kezelés?

A vérnyomás enyhe emelkedésénél elegendő lehet az életmódváltás, magasabb vérnyomásértékeknél vagy szív- és érrendszeri rizikó esetén gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Fontos azonban tudni, hogy ezekben az esetekben is nagyon fontos az egészségtudatos életmód, a megfelelő mozgás és az egészséges étrend.

 

A kezelés szempontjából fontos lehet:

 

  • ha a vérnyomásértéke hosszabb időn keresztül 140/90 Hgmm felett van, de egyéb szív- és érrendszeri rizikófaktorai alacsonyak, első körben életmódváltás javasolt;
  • ha a vérnyomásértéke hosszabb időn keresztül 140/90 Hgmm felett van, és egyéb rizikófaktorok is jelen vannak, az életmódváltás mellett gyógyszeres terápia is szükséges;
  • ha a vérnyomásértéke hosszabb időn keresztül 160/100 Hgmm felett van, mindenképpen gyógyszeres terápiára van szükség az életmódváltás mellett.

 

Fontos, hogy amennyiben gyógyszeres kezelés szükséges a magas vérnyomás rendezéséhez, az egészséges életmódra váltás ettől függetlenül is nagyon fontos része a terápia sikerességének, és nagy szerepe van a további állapotromlás elkerülésében.

 

A kezelés célja általában a 140/90 Hgmm alatti érték elérése, azonban egyes betegségek (pl. cukorbetegség) esetében alacsonyabb vérnyomásra kell törekedni.

 

A magas vérnyomásra ható gyógyszerek típusai

A magas vérnyomásra ható szerek segítenek a kívánt értékre csökkenteni a vérnyomást, amely már nem okoz rizikót a szívbetegségek, illetve érelmeszesedéssel kapcsolatos megbetegedések tekintetében.

 

A legújabb hazai ajánlások szerint a magas vérnyomás kezelésében kombinációs terápiát célszerű alkalmazni, amelyet már a kezelés megkezdésekor fontos elindítani. Ebben a korábbiakhoz képest jelentős előrelépést jelent, hogy több olyan készítmény áll rendelkezésre, amelyben egy tablettában 2-3 hatóanyag van.

 

A magas vérnyomásra ható gyógyszereket az esetek nagy részében élethosszig tartóan kell szedni az orvos által előírt dózisban és gyakoriságban. Fontos, hogy rendszeresen szedje a gyógyszereket a megbeszéltek szerint, mert a helytelen gyógyszerelés jelentősen rontja a terápia sikerességét!

 

Amennyiben hosszú ideig a kívánt érték alatt marad a vérnyomás, és az életmódváltás is megtörtént, meg lehet próbálni csökkenteni a dózist vagy elhagyni a gyógyszeres kezelést. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek elhagyásáról azonban mindig konzultáljon kezelőorvosával, mert a nem megfelelően abbahagyott terápia az állapotot súlyosbíthatja.

 

A vérnyomáscsökkentőket hatóanyag alapján csoportosítják az alábbiak szerint.

 

Angiotenzin-konvertáló enzimet gátló szerek (ACE-gátlók)

Az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) az inaktív angiotenzint alakítja át aktívvá, amely direkt érszűkítő (és számos egyéb) hatással rendelkezik. Ez az átalakulás bizonyos mértékig szükséges a vérnyomás normál szabályozásához, amennyiben azonban ez túlműködik, az magas vérnyomásban nyilvánulhat meg.

 

Az ACE-gátlók megakadályozzák az angiotenzin aktiválódását, vagyis ilyenkor nem képes kifejteni érszűkítő hatását. Gyakori mellékhatásuk a száraz köhögés.

 

Angiotenzinreceptor-blokkoló szerek (ARB-szerek)

Az angiotenzin-receptort blokkoló szerek az aktív angiotenzin kötődését akadályozzák meg a receptoron, amelyen keresztül hatását kifejti, így akadályozza meg a direkt érszűkítő (és egyéb) hatásait.

 

Az ACE-gátlókkal ellentétben nem okoznak köhögést, így azoknak ajánlott, akik az ACE-gátlók mellékhatásait nem tolerálják.

 

Kalciumcsatorna-blokkolók

A kalciumcsatornákat blokkoló szerek gátolják a kalcium beáramlását a sejtekbe, ezáltal egyrészt javítják a szívműködést, másrészt az erek tágulatához és következményes vérnyomáscsökkenéshez vezetnek.

 

Ezek a hatóanyagok szelektivitásukban különböznek egymástól: vannak, amelyek az agyi erekre gyakorolnak nagyobb hatást, és vannak, amelyek a szívre. Ezenkívül a hatásuk időtartama is változó.

 

Diuretikumok

A diuretikumok, vagy köznapi nevükön vízhajtók, a szervezetben felhalmozódott folyadék (víz és ásványi anyagok) távozását segítik elő, így csökkentik a vérnyomást.

 

A diuretikumoknak sok típusuk van különböző hatásmechanizmussal. Szelektivitásukban, hatáserősségükben és mellékhatásprofiljukban különböznek egymástól. Általában akkor alkalmazzák őket, amikor a kalciumcsatorna-blokkolókat nem tolerálja a beteg.

 

Béta-blokkolók

A béta-blokkolók a vérnyomást a szívverés lassításával és tehermentesítésével érik el. Elsődlegesen nem alkalmazzák vérnyomáscsökkentőként, csak ha más terápia nem alkalmas a beteg kezelésére. 

 

A vérnyomáscsökkentők mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek, a vérnyomáscsökkentő szereknek is lehetnek mellékhatásaik. Az alkalmazható vérnyomáscsökkentő gyógyszereknek sok típusuk van, teljesen eltérő mellékhatásprofillal, így az egyes hatóanyagokhoz tartozó pontos mellékhatásokról és azok gyakoriságáról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben a vérnyomáscsökkentő túlságosan lecsökkentette a vérnyomást, azt fáradékonyság, csökkenő szellemi terhelhetőség, fejfájás, szédülés jelezheti. Ilyen esetben a dózis csökkentésére lehet szükség!

 

Amennyiben úgy érzi, hogy nem várt mellékhatást tapasztal a gyógyszer szedése közben, azt lehetősége van bejelenteni, amelynek folyamatáról ITT olvashat bővebben.

 

Hogyan kell szedni a vérnyomáscsökkentőket?

Az alkalmazásról és mellékhatásokról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét.

 

Az alábbiakat érdemes szakemberrel tisztázni, mielőtt elkezdi alkalmazni a készítményt – ezek egyes hatóanyagtól függően változhatnak, így amennyiben új hatóanyagot próbál ki, frissítse a tudnivalókat szakemberrel, illetve olvassa el a betegtájékoztatóban foglaltakat.

 

  • Hogyan kell alkalmazni?
  • Meddig kell alkalmazni?
  • Mikor kell alkalmazni?
  • Milyen adagban kell alkalmazni?

 

Gyógyszerek, étrend-kiegészítők kölcsönhatásai

Amennyiben más gyógyszert is szed, a vérnyomáscsökkentő szerek alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével. A vérnyomáscsökkentő szerek bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek. Ez eredményezheti a két gyógyszer hatásának gyengülését, elmaradását vagy a mellékhatások nagyobb kockázatát.

 

Az alkohol erősíti egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását, ezért javasolt az alkoholfogyasztás mérséklése.

 

Kapcsolódó tartalom: Gyógyszermellékhatások

KULCSSZAVAK
vérnyomás  |   magas vérnyomás  |   vérnyomáscsökkentők  |   hipertónia  |   hypertonia  |   140/90 Hgmm  |   ACE-gátló  |   ARB-szer  |   kalciumcsatorna-blokkoló  |   béta-blokkoló  |   vízhajtó  |   diuretikum
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít