egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A radioaktív sugárzás a Föld keletkezése óta jelen van a bolygón. A természetes sugárzást nagyrészt a földben található, hosszú felezési idejű, le nem bomlott, természetes eredetű radioaktív izotópok okozzák: a radon és a belőle keletkező bomlástermékek.

 

A radon színtelen, szagtalan, emberi érzékszervekkel nem észlelhető radioaktív nemesgáz, amely a talajban lévő uránból származik. Hazánkban az átlagos radonszint ősszel és télen a legmagasabb, tavasszal alacsonyabb, nyáron a legalacsonyabb. A nyári átlagérték töredéke is lehet az őszi átlagértéknek a sokkal gyakoribb és erőteljesebb szellőztetésnek köszönhetően. A napi minimum és maximum értékek között a 2–5-szörös különbség általános.

 

Lásd még: Ionizáló sugárzás

 

A radon előfordulása

Minimális radontartalma a vezetékes víznek is van. A vízben oldott radon nagy része használat közben (pl. zuhanyzáskor, mosogatáskor) a szabad levegővel érintkezve a levegőbe kerül. Csekély dózis juthat a szervezetünkbe a vízben oldott radon lenyelésével is, azonban ennek mértéke elhanyagolható a belégzésből származó dózishoz képest. Emellett alacsony, de mérhető radonkoncentrációja a vezetékes földgáznak is van.

 

A radon az épületekben is megtalálható, mely a talajból (az aljzaton és a talajfelszín alatti alagsori és szuterénhelyiségek falán keresztül), valamint közvetlenül az építőanyagból származik.

 

A talaj, mint radonforrás

Több tényező is befolyásolja, hogy a talajból mennyi radon jut az épületekbe. A radonkoncentrációt meghatározza a talaj, a kőzet összetétele, porozitása (lyukacsossága), radioaktivitása, áteresztőképessége (permeabilitása), nedvességtartalma. Egyes talajtípusok (pl. homokos, löszös talajok) a levegő számára könnyebben átjárhatók, míg a tömörebbek (pl. agyagos talajok) nehezebben. Ezek a tényezők együttesen határozzák meg a talaj radonpotenciálját (geogén radonpotenciál, GRP).

 

A radon a talajból szabad áramlással jut be az épületbe a nagyobb réseken keresztül (pl. repedések, csővezetékek belépési pontjai), a kisebb repedéseken, pórusokon keresztül pedig lassabban, vagyis diffúzióval. A diffúzió hajtóereje az épület alatti talaj és a beltéri levegő közötti nyomáskülönbség (az épület alacsonyabb légnyomása miatt szívóhatás lép fel a talaj irányából az épület belseje felé).

 

Építőanyagok radioaktivitása

Az építőanyagok radioaktivitása típusonként jelentősen változó, de egy-egy anyagfajtán belül jellegzetes értékeket mutat. Az épületekben mért radonkoncentráció legfőbb forrása az építőanyagokban lévő radioizotópok gammasugárzása, melynek értéke lényegében nem változik, csak az épületszerkezeti elemeket és a burkolóanyagokat érintő felújítás esetén.

 

A különböző építőanyagok radioaktivitása a felszínüknél mért gamma-dózisteljesítmény értékével mérhető (a gamma-dózisteljesítmény mérése azt mutatja meg, hogy az adott mérési ponton egy órát tartózkodva mekkora sugárterhelés éri a szervezetünket a mérési pont környezetében levő gammasugárzó izotópoktól).

 

Legkisebb radioaktivitásúak a betonszerkezetek, a terméskő (mészkő), a gipszkarton és az Ytong falazóelemek, kicsit magasabb az égetett agyagtégláké, a legmagasabb pedig a salakbeton radioaktivitása.

 

Gyakran tapasztalt jelenség, hogy azokban az épületekben, melyek fala salakbetonból készült, vagy födéme, aljzata salakfeltöltést tartalmaz, magasabb radonkoncentráció mérhető, mint egy hasonló adottságú, salak nélküli épületben.

 

A beltéri radonkoncentráció

A beltéri radonkoncentráció mértékét több tényező alakítja egyidejűleg: egyrészt folyamatosan keletkezik a talajban, illetve az építőanyagokban található radioaktív izotópok bomlásakor, másrészt távozik az épület természetes és mesterséges szellőztetésével (pl. a nyílászárók résein keresztül). Időjárási tényezők is befolyásolják a radonkoncentrációt: a légnyomás és páratartalom változása, a csapadék és a szél erőssége. Mindezek következtében a radon szintje napi és évszakos változást is mutat. Megfelelő mértékű huzat segítségével a radon szintje jelentősen csökkenthető, mivel a külső levegő radonkoncentrációja alacsony.

 

Fontos! A beltérben kialakuló radonkoncentráció szempontjából kiemelt szerepe van az ajtók, ablakok szoros vagy hézagos illeszkedésének és a szellőztetés gyakoriságának: azokban az épületekben, ahol a szellőztetést folyamatosan fenntartják friss levegő bejuttatásával, sokkal alacsonyabbak az értékek.

 

A radonszint egy épületen belül szintenként is különböző: általában az épület alacsonyabban fekvő helyiségeiben halmozódik fel jelentősebb koncentrációban, a földszinten lévő helyiségek légterébe csak kisebb mennyiség jut, a második emelet feletti lakásokban rendszerint nem mérhető magas koncentráció, kivéve, ha szabad áramlással fel tud jutni (pl. csővezetékek mentén).

 

A tapasztalatok szerint azokban az épületekben, ahol az ajtók és ablakok zárva tartásával a szellőzés minimalizált volt, a levegő radonkoncentrációja egy kezdeti emelkedő szakasz után – általában 3 napon belül – egyensúlyi állapotba jut.

 

Ha egy épületben referenciaérték feletti radonkoncentrációt mérnek, akkor utólagos radonmentesítésre van szükség, melynek több módja lehetséges.

 

Kapcsolódó tartalmak:

A radon felfedezése és hatásai

A radon mérésének módszerei

Épületek radonmentesítése

 

KULCSSZAVAK
radioaktív sugárzás  |   radonszint  |   radontartalom  |   gamma-dózisteljesítmény
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít