egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Csak egy energiaital és indulhat a nap? A fáradtság ellen nem is kell más, m­int a színes doboz tartalma? Bár ezek az italok nem tiltottak, mérték nélküli fogyasztásuk veszélyes lehet, a gyerekeknek pedig egyáltalán nem valók. Hatásairól Dr. Simich Rita, az NNK Népegészségügyi, Stratégiai, Egészségfejlesztési és Egészségmonitorozási Főosztály osztályvezetője beszélt.

 

Mi is valójában az energiaital?

Jelenleg nincs pontos meghatározása, inkább egy gyűjtőnév ez, amiről általában egy 0,33-as színes fémdobozban lévő termék jut eszünkbe. Az összetétel lényegében mindegyikben ugyanaz, változó arányokkal. A koffein éri el a kívánt felpörgető hatást, a szénsav ezt még jobban elősegíti és ihatóvá teszi. A különböző ízfokozók adják az ízt és van benne cukor is, bár ma már vannak cukormentes termékek is. Nagyon fontos tudni, hogy energiaital fogyasztása nem tilos, ezek bevizsgált, engedélyezett termékek, amelyek jelen pillanatban bárki számára elérhetők és fogyaszthatók, egészségre nem ártalmasak. A gond a mennyiséggel van.

 

Ennyire egyszerű lenne a recept?

Régebben taurint is tartalmaztak az energiaitalok, de ma már nem. Mivel ezek a termékek a népegészségügyi termékadó, ismertebb nevén „csipszadó” hatálya alá tartoznak, létrejöttek az ún. „lebutított” változatok, amikben csak az említett összetevők a jellemzők. A drágábbak egy része tartalmaz(hat) hozzáadott vitaminokat is.

 

Ezek az innivalók már egészen fiatalok kezében is láthatók. Vajon mi ennek az oka?

Nagyon divatos lett a termék, és ez a trend kifejezetten hosszú idő óta tartja magát. Az energiaital egyszerűen, olcsón pörget fel, és főleg a fiatalok körében a divat miatt is nagyon fogy. A szülők nem tudnak mindig a gyerek mellett lenni, így még a leginkább egészségbarát családba tartozó fiatallal is előfordul, hogy társaságban ilyet iszik.

 

Nem árt az óvatosság!

Az energiaitalokban melyik összetevője okozhat gondot?

Tudni kell, hogy az italok egyik alkotórésze sem tiltható vagy tiltott! Egy-egy doboznyi elfogyasztása nem is jár komoly következményekkel. A felnőtteknél a kávét, kólát, teát helyettesíti, viszont mindezek koffeintartalma összeadódik! Egy felnőttnél napi kb. 400 mg a koffeinbevitel határértéke, e felett problémákat okozhat. Egy eszpresszóban kb 100 mg van, az energiaitaloknál pedig a dobozon feltüntetett mennyiség, 9,8-100mg/100 ml. A köztudatban az szerepel, hogy jobban bírjuk vele a munkát, fenn tudunk maradni autóvezetés közben. Ez igaz is lehet, de például munkavégzés, sportolás során szomjoltásra nem alkalmas, arra a víz, a nyomelemeket pótló ásványvíz a jó megoldás.

 

Milyen tünetekkel járhat a túl sok koffein bevitele?

A 400 mg-os érték egyéni érzékenységtől függően változhat, a hatások között pedig rövid- és hosszútávú is van. Rövidtávú hatása, hogy felpörget, esetleg intenzívebb szívdobogást, vérnyomásemelkedést is okozhat. Az arra hajlamosaknál ezt a keringést felpörgető hatás nagyobb problémákhoz is vezethet. Euforikus állapotba is kerülhet a fogyasztó, főleg, ha egy kis alkohollal keveri. Hosszútávon függőség alakulhat ki, ily módon depressziót, álmatlanságot, ingerlékenységet, a gyomor, bél, máj rossz reakcióját is kiválthatja, tehát a szervezetre nagymértékben negatív hatással van..

 

A gyerekeknek erre nincs szüksége!

A gyerekek, fiatalok akadálytalanul juthatnak energiaitalokhoz. Sokan isszák?

Egy gyereknek egyáltalán nincs erre szüksége, sőt, a jelenlegi ajánlások alapján a gyerekek étrendje nem tartalmazhat koffeint vagy más stimuláló szereket. Ehhez képest az energiaitalok már felső tagozatban jelen vannak, később pedig még inkább. 2018-ban a középiskolások 10%-a fogyasztotta rendszeresen, de ez a szám már valószínűleg magasabb.

 

A gyerekeknél milyen hatásokkal kell számolni?

Hiba lenne azt gondolni, hogy náluk a felnőttek 400 mg-os határértékéhez képest mondjuk 100-200 mg koffein elfogadható. A kamaszok nem kis felnőttek, az ő szervezetükben forradalom van, ahogy fejlődnek mindig változik valami, és ehhez igazodni nagyon nehéz. Ezért is alakulhat ki veszélyhelyzet akár a koffeinfogyasztásból is, mert nem egy stabil szervezetbe juttatjuk be, hanem egy változóba. Korábban a fiatalok nem nagyon fogyasztottak koffeint, kávézni később kezdenek és kezdtek. Ezért nem lehet arra hivatkozni, hogy eddig is bevitték a koffeint, csak másképpen. Azzal, hogy az energiaital trendivé vált, bejött az ő életükbe is ez az anyag. Ráadásul amikor a gyerek egész éjjel chat-elt, gyakori, hogy az iskolában úgy akar ébren maradni, hogy energiaitalt iszik, ami nyilván nem pótolja az alvást.

 

Van, akire különösen veszélyes?

Az összetevők azért problémásak, mert nincs minden egyénre kidolgozott hatásmechanizmus, a termék a fiatal szervezetre talán intenzívebb és kevésbé egészséges hatással van. Sok a túlsúlyos, az alultáplált gyerek, és a mai társadalmat figyelve sok az ingerlékeny gyerek, sokaktól a depresszió sem áll távol. Ezek mind olyan gondok, amire hathat az energiaital. Egyre gyakoribb például a magas vérnyomás már az általános és középiskolások között is, és ez sokáig nem látszik, ahogy a diabétesz sem. Egy ilyen löket nekik problémás lehet. Magyarországon 2010-2011-ben 232 regisztrált esetben idézett elő rosszullétet és 15 esetben kellemetlen tüneteket az energiaital-fogyasztás, és az érintettek 77%-a volt 18 év alatti.

 

Alkohol és energiaital - mi lehet a következménye?

Mivel a gyerekek nagy része nem rendelkezik annyi pénzzel, amennyivel szeretne, ezért általában a legolcsóbb ételt-italt választják. A társasági hangulat elérése érdekében,  megveszik az olcsó (adott esetben nagyobb kiszerelésű) energiaitalt, és ebbe öntenek például vodkát. A keverék a szénsav miatt ráadásul sokkal jobban itatja magát. Az alkohol (általában) tompít, az energiaital (jellemzően) pörget, együtt pedig úgy kell elképzelni a hatásukat, mintha az autóban egyszerre lépnénk a gázra és a fékre. Ott a motor a féket preferálja, de az emberi szervezet reakcióját nem tudjuk előre. A lappangó betegségeknél pedig végképp nem tudhatjuk, mi történhet. Az alkohollal kevert energiaital szomjoltásra alkalmatlan, de ha szomjas valaki, az íz és a szénsav, tehát az összetétele miatt jólesik, az alkohol hatását nem érzi, és addig tölti, amíg jön a „filmszakadás”. Ezt követően nem tudjuk, hogy felpörgött változat kerekedik felül, vagy a teljes lelassulás. A hatások között az érzelmi felfokozottság, az irreális helyzetértékelés és kockázatvállalás is ott van, tehát nem csak maga a keverék okozhat bajt, hanem az általa kiváltott extrém magatartás is.

 

Mit lehet tenni ez ellen?

A gyerekek, fiatalok általában a trendet követik, ezért felelősségünk elmondani nekik, hogy mi is egyáltalán az energiaital, melyek az összetevői és milyen hatásokkal járhat a fogyasztása. Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy az italokkal bevitt koffein mennyisége és hatása összeadódik, de a legfontosabb üzenet, hogy kerüljék el az alkohol/energiaital keverést.

 

KULCSSZAVAK
energiaital  |   gyerekek  |   koffein
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít