egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az AIDS elleni küzdelem jegyében 1988-ban egészségügyi világnappá nyilvánították december 1-jét. E jeles nap, a World AIDS Day alkalmából az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) és partnerszervezetei a HIV-fertőzés és az AIDS-szel összefüggő megbetegedések elleni közös fellépést, a betegséggel élők támogatását és az elhunytakról való megemlékezést szorgalmazzák.

 

Az AIDS (acquired immunodeficiency syndrome) az immunrendszer betegsége. Olyan szerzett immunhiányos tünetegyüttes, amely a humán immundeficiencia-vírus (HIV) okozta fertőzés következtében, évek alatt alakul ki (ld. még HIV-fertőzés és AIDS).

 

Nemzetközi kitekintés

Az Egészségügyi Világszervezet 2022. július 27-én közzétett jelentése szerint 2021-ben világszerte 1,5 millió embert fertőzött meg a humán immundeficiencia vírus, és 650 ezren haltak meg a fertőzés okozta betegség következtében. A WHO becslése szerint 2021 végén a világon 38,4 millióan éltek HIV-fertőzéssel, kétharmaduk (25,6 millió fő) Afrika országaiban. 2021-ben a HIV-vel élők közül 28,7 millióan részesültek vírusellenes ellátásban, ami egyben azt is jelenti, hogy az összes fertőzött 25 százaléka nem kapott kezelést. A szervezet azt is megállapította, hogy míg a HIV-fertőzött felnőttek háromnegyede (76%) hozzájutott az életmentő terápiához, addig a 0-14 év közötti gyermekek mindössze fele (52%) részesült kezelésben. Ezért a WHO társszervezeteivel (UNAIDS, UNICEF) karöltve célul tűzte ki annak elérését, hogy az évtized végére minden HIV-fertőzött gyermek megfelelő orvosi ellátásban részesüljön. További célkitűzés, hogy a 2022-től 2030-ig terjedő időszakban stratégiai válasz születhessen az AIDS, a hepatitisz A-vírus okozta májgyulladás, a hepatitisz B-vírus okozta májgyulladás és a nemi úton terjedő fertőzések felszámolása érdekében.

 

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) HIV/AIDS-szel foglalkozó közös programja, az UNAIDS az esélyegyenlőség megteremtésére fókuszál 2022-ben. Mint az UNAIDS honlapján olvasható, Afrika országaiban, ahol a fiatal nők igen nagy kockázatnak vannak kitéve a HIV-fertőzés szempontjából, csekély számú program szolgálja e célcsoport egészségének védelmét. Aggasztó továbbá, hogy a kiemelten veszélyeztetett populáció – a homoszexuálisok, a transzneműek, a droghasználók, a szexmunkások és a börtönkörnyezetben élők – tagjainak mindössze egyharmadához jut el a célzott megelőző program. E jelenség hátterében – mint azt a közlemény leszögezi – a kriminalizáció, a hátrányos megkülönböztetés és a megbélyegzés érhető tetten. „Fel tudnánk számolni az AIDS-t, ha véget vetnénk az egyenlőtlenségnek. (…) Esélyegyenlőségre van szükség ahhoz, hogy minden embernek megvédhessük az egészségét” – nyilatkozta Winnie Byanyima, az UNAIDS igazgatója.

 

Hazai helyzetkép

A HIV-fertőzés jelenleg nem gyógyítható, de a szövődmények kialakulása megelőzhető. Az ún. antiretrovirális terápia (ART), majd annak továbbfejlesztett változata, a nagy hatékonyságú antiretrovirális terápia (HAART) bevezetése jelentősen csökkentette az AIDS-szel összefüggő megbetegedések és halálozások számát. A betegség így ma már kordában tartható, aminek köszönhetően a HIV-fertőzöttek hosszú és teljes életet élhetnek.

 

Magyarországon a HIV-betegek elsődleges vírusellenes ellátása a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) országos centrumában történik. A szerzett immunhiányos állapot (HIV/AIDS) esetén 100%-os támogatásban részesülő gyógyszerek felírására jogosult továbbá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház, valamint a Pécsi Tudományegyetem. A diagnosztizált HIV-betegek gondozását, illetve a vírusfertőzés által kiváltott szövődmények kezelését – a fenti centrumok mellett – az országos lefedettséggel elérhető infektológiai szakmakódú ellátóhelyek hivatottak ellátni.

 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kimutatása szerint 2019-ben hazánkban összesen 2129 HIV-beteget kezeltek az egészségügyi ellátórendszerben. Az ellátott HIV-betegek közül legtöbben a 30-49 éves korosztályba tartoztak, és a fertőzöttek többsége (88%) férfi volt.

 

A rendszeres szűrés és a korai felismerés az egyetlen módja, hogy a HIV-fertőzés esetén idejekorán megkezdődhessen a vírusellenes kezelés a súlyos szövődmények és a vírus továbbadásának megelőzése érdekében. Minden szexuálisan aktív személy számára javasolt az évenként egyszeri szűrésen való részvétel. A HIV-szűrés térítésmentesen vehető igénybe a bőr- és nemibeteggondozó intézményekben, valamint a kormányhivatalok és a Nemzeti Népegészségügyi Központ HIV/AIDS tanácsadójában.

 

KULCSSZAVAK
szerzett immunhiányos tünetegyüttes  |   HIV  |   vírus  |   Egészségügyi Világszervezet  |   WHO  |   UNAIDS  |   antiretrovirális terápia  |   HIV-szűrés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít