egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

Idén 75 éves az 1948-ban alapított WHO, mely az eltelt háromnegyed évszázadban folyamatosan erőfeszítéseket tett, hogy a Föld minden országában egészségesebb és hosszabb életet élhessenek az emberek. Az utat komoly sikerek szegélyezték.

 

A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet tevékenysége, amelyet az emberek egészségének javítása érdekében folytatott, mind a 194 tagországában tetten érhető. A szervezet célkitűzései között a kezdetektől nemcsak a betegségekkel való küzdelem szerepel, hanem a valóban hosszabb, egészségben töltött élet lehetőségének biztosítása mindenkinek, függetlenül attól, hogy a világ mely részén él. A szervezet az elmúlt időszakban komoly sikereket ért el, ami annak is köszönhető, hogy a hidegháború idején is együtt tudtak működni a két blokk országai.

 

WHO a betegségek ellen

1980: nincs többé himlő

A himlő ellen már 1796-ban létezett vakcina, azonban a betegség még a XX. században is több mint 300 millió áldozatot szedett. Miután a Szovjetunióban 1958-ra sikerült ellenőrzés alá vonni a fertőzés terjedését, világméretű kampány indult a szocialista nagyhatalom kezdeményezésére, az USA-val való együttműködésben. A WHO végül 1967-ben kezdte el azt az akciót, amellyel a vakcina eljutott a világ minden pontjára, a háborús zónákba, menekülttáborokba is, melyhez felvilágosítás és az egészségügyi személyzet oktatása is társult. 1980-ban jelenthették be, hogy sikerült a himlőfertőzést megszüntetni (eradikálni). A sikert nemcsak a betegségtől való megszabadulás jelentette, hanem az a rengeteg tapasztalat is, amelyet a szervezet azóta is fel tud használni a különféle betegségek elleni harcban.

 

A járványos gyermekbénulás elleni küzdelem

A járványos gyermekbénulás még a XX. században is szedte áldozatait, és Európát sem kímélte. A kontinensen szintén a hidegháború ideje alatti összefogással sikerült a megfelelő átoltottság elérésével lényegében eltüntetni a betegséget, amely azonban Afrikában továbbra is terjedt. Az 1988-as intézkedési terv alapján, illetve Nelson Mandela és a WHO közös, 1996-os kampánya során tömeges oltási akciót valósítottak meg. Az egészségügyi dolgozók szinte ajtóról ajtóra jártak, míg végül 2020 augusztusában bejelenthették, hogy Afrika is mentes lett a járványos gyermekbénulás vírusának vad variánsától.

 

Oltás malária ellen

A melegebb éghajlatú országokban a malária jelenti az egyik legnagyobb egészségügyi kockázatot, amely miatt minden második percben meghal egy gyermek. 2019-ben indult el Kenyában, Ghánában és Malawiban a gyermekek oltása az új, 4 dózisból álló vakcinával. Természetesen korábban is voltak törekvések a betegség megfékezésére, melyekkel az elmúlt két évtizedben hétmillió életet sikerült megmenteni.

 

HIV

A WHO egyik legnagyobb projektje a HIV terjedésének megfékezése. Ehhez többféle eszközt is igénybe vesznek: az ingyenes, anonim, otthoni teszteléstől az olyan kampányokig, amelyben a vírussal élők beszélnek tapasztalataikról, hogy segítsenek a betegséggel járó megbélyegzettség-érzést eloszlatni. A fertőzést kezdetben Európában és az USA-ban a droghasználók és a homoszexuális férfiak betegségének tekintették, ezért is társul hozzá negatív kép.

 

A korszerű kezelésnek és felvilágosításnak köszönhetően a fejlett országokban már sokat javult a helyzet, míg például Afrikában továbbra is nagy ütemben terjed a fertőzés, amelynek nők és gyermekek is kitettek. A WHO 2022-2030 közötti stratégiai célja, hogy a 2020-ban történt 1,5 millió HIV-fertőzés számát 2030-ra 335 ezerre csökkentse, és a 2020-as 680 ezres halálozást 240 ezerre. Az AIDS-ellenes világnap alkalmával a WHO és partnerszervezetei minden évben december elsején hívják fel a figyelmet a vírus veszélyeire.

 

Egyéb célkitűzések

A világszervezet e fő irányok mellett természetesen más betegségekkel is igyekszik felvenni a harcot. Az elmúlt évtizedekben sikerült csökkenteni a gyermek- és anyai halálozást, valamint a fertőző betegségek terjedését. A tüdőgyulladás és a hasmenéses betegségek (pl. kolera) egyes országokban súlyos, életveszélyes állapotok, ezért ezek ellen jelenleg is zajlanak kampányok információadással, képzéssel és egészségügyi szolgáltatásokkal.

 

WHO és az oltások

A WHO-nak fontos szerepe van a világszerte zajló oltási kampányokban. A fejlődő országokban olyan betegségek elleni akciókat is szerveznek, amelyek a fejlett országokban a magas átoltottság miatt nincsenek jelen. Emellett a COVID-19 világjárvány kitörésekor is a WHO vette kézbe az országhatárokat átívelő oltási kampányok szervezését és az oltások biztosítását azokon a helyeken, ahol arra nem volt anyagi- és szervezési háttér.

 

A COVAX program biztosította, hogy minden országnak jusson a vakcinákból, és hogy el is érjen minden réteghez. A járvány lecsengésével az időközben leállt egyéb oltási programok újraindítása került előtérbe.

 

Harc a dohányipar ellen

A WHO zászlajára tűzte a dohányáruk és a dohánylobbi elleni harcot. Az egészségre és a környezetre egyaránt káros termékek és az iparág ellen nemcsak kommunikációs munka folyik. 2003-ban született meg az a keretrendszer, amelynek célja, hogy a jelen és jövő generációit megóvja a dohány pusztító hatásaitól. Ennek ajánlásait a kormányokkal együttműködve vezették be (adóemelések, tájékoztatás, leszokást segítő szolgáltatások stb.). A munka nem áll meg, mára az új típusú dohánytermékek is bekerültek a körbe.

 

Fentieken túl a WHO kiterjedt kutatási tevékenységet végez; többek között azt is vizsgálják, hogy az iskolázottság, a társadalmi- és gazdasági helyzet hogyan befolyásolja az egészségi állapotot. Az elmúlt 75 év projektjeiből leszűrt tapasztalatok segítségével újabb és újabb kampányok indulnak.

 

A szervezet életében új területnek számít a nők elleni erőszak, a gyógyszerekhez való hozzáférés, a katasztrófaövezetek egészségügyi felszerelésekkel való ellátása, az élelmiszerszabályozás kérdése. Továbbra is fókuszban van a trópusi betegségek kezelése, a tuberkulózis leküzdése és az antibiotikum-rezisztens baktériumok elleni küzdelem. A legutóbbi időkben pedig a mentális egészség kérdése is egyre nagyobb szerepet kap a kutatásokban és a projektekben is.

 

Kapcsolódó tartalom: Boldogság és egészség

KULCSSZAVAK
egészségvédelem  |   egészségfejlesztés  |   malária  |   himlő  |   oltás  |   HIV  |   járványok
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít