egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A mammográfia az egyik legfontosabb eszköz a mellrák korai felismerésében. Ennek ellenére sokan tartanak tőle, vagy félreértik a vizsgálat jelentőségét és menetét. A mammográfia speciális röntgenvizsgálat, amely a mellszövetről készít részletes képeket. Segítségével már korai stádiumban felfedezhetők azok az elváltozások, amelyek szabad szemmel vagy tapintással még nem érzékelhetők. A korai diagnózis pedig kulcsfontosságú a sikeres kezelés és a teljes gyógyulás szempontjából.

 

Az emlőrák a mell rosszindulatú megbetegedése, az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganattípus. Az emlőrák szövettani eredete és stádiuma szerint, valamint mérete és kiterjedése alapján is eltérő lehet.

 

Az emlőrákról bővebben itt olvashat.

Az emlőszűrésről bővebben itt olvashat.

 

Mi a mammográfia?

A mellrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében. A rendszeres mammográfiai szűrések lehetővé teszik a daganat korai felismerését, amikor a teljes gyógyulás esélye nagyobb, a kezelések pedig hatékonyabbak. A vizsgálat során a melleket rövid időre két lap között enyhén összenyomják, hogy a lehető legélesebb képet kapják. Ez némi kellemetlenséggel járhat, de általában gyors és jól tolerálható eljárás.

 

Magyarországon a 45-65 év közötti nőknek ajánlják a mammográfiás szűrés elvégzését, kétévente. Ha azonban a családban előfordult már mellrák, vagy egyéb rizikófaktorok állnak fenn, az orvos gyakrabban is javasolhatja a vizsgálatot.

 

Bár egyetlen szűrővizsgálat sem tökéletes, jelenleg a mammográfia a legjobb elérhető módszer a mellrák korai felismerésére. A modern technológiának köszönhetően a pontosság folyamatosan javul.

 

A mammográfia NEM csak késői stádium diagnosztizálására alkalmas

Bizonyos nézetek szerint a mammográfiás vizsgálat felesleges, mivel csak késői stádiumban képes felfedezni a daganatot. Ez nem igaz, mivel a mammográfia olyan méretű daganatok diagnosztizálására is alkalmas, amelyek tapintással még nem érezhetők.

 

A mammográfia NEM fájdalmas

Sokan attól tartanak, hogy a vizsgálat nagyon fájdalmas. Valójában a legtöbb nő csak enyhe kellemetlenséget vagy nyomást érez. A fájdalomérzet egyéni, és a menstruációs ciklus bizonyos szakaszaiban érzékenyebb lehet a mell. Érdemes a vizsgálat időpontját ennek figyelembevételével megválasztani.

 

A mammográfia NEM drága

A mammográfiás vizsgálat Magyarországon térítésmentes. Mammográfiás emlőszűrésre meghívható minden társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkező, 45-65 év közötti nő, aki az elmúlt két évben (pontosan 22 hónapban) nem járt emlőszűrésen vagy diagnosztikus emlővizsgálaton, és akinek nincs igazolt emlődaganata.

 

A mammográfia NEM okoz emlőrákot

A mammográfia során használt röntgensugárzás dózisa nagyon alacsony, és az egészségügyi előnyök messze felülmúlják a minimális kockázatot. A sugárterhelés mértéke egy transzatlanti repülőút során elszenvedett természetes sugárzáshoz hasonlítható.

 

Mammográfiára NEM csak idősebb korban van szükség

Bár a mellrák kockázata az életkorral nő, fiatalabb nők is érintettek lehetnek. Különösen fontos a szűrés azoknak, akiknek a családjában előfordult mellrák, vagy egyéb rizikófaktorok (pl. ismert hajlamosító genetikai mutáció) állnak fenn.

 

Mammográfiára tünetmentesség mellett is szükség van

A mellrák korai stádiumban gyakran tünetmentes. A rendszeres mammográfia lehetővé teszi a rejtett elváltozások felismerését, mielőtt problémát okoznának.

 

Mammográfia szilikon implantátum esetén is végezhető

A mammográfiás vizsgálat során az emlőket nyomás alá helyezik – ez azonban nem „pukkaszthatja” ki az implantátumot. Az implantátummal rendelkező nőknél a mammográfiás vizsgálat bizonyos esetekben nem mutat megfelelő biztonsággal értékelhető képet, így szükség lehet további vizsgálatokra.

 

Többféle típusú mammográfiás vizsgálat létezik

A mammográfiás vizsgálatok két fő típusa a hagyományos (2D) és a 3D mammográfia, más néven tomoszintézis. A hagyományos mammográfia kétdimenziós röntgenképet készít az emlőről, ami segít a daganatok és elváltozások felismerésében. A sűrűbb emlőszövet esetében azonban ez a módszer kevésbé hatékony. A 3D mammográfia rétegekben készít képeket, ami lehetővé teszi a radiológus számára, hogy pontosabban vizsgálja meg az emlő különböző részeit. Ez a technológia különösen előnyös a sűrűbb mellszövetű nők esetében, mivel nagyobb pontossággal képes elkülöníteni a daganatot a normál szövettől, így csökkentve a téves pozitív eredmények és a szükségtelen további vizsgálatok számát.

 

Ha mammográfiát követően visszahívnak, az még nem jelenti, hogy daganatot találtak

A mammográfiás vizsgálat kiértékelését követően bizonyos esetekben visszahívják a pácienst további vizsgálatokra. Ez azonban nem jelenti minden esetben azt, hogy daganatot találtak, mivel az emlőrák kinézete a mammográfiás vizsgálaton egyéb emlőelváltozásokra is utalhat (pl. emlőciszta vagy meszesedés). Ezek ellenőrzésére további MR-vizsgálat vagy biopszia szükséges.

 

A visszahívott páciensek csupán kb. 10%-ánál nyer bizonyítást az emlődaganat diagnózisa a további vizsgálatok során. De inkább vizsgálják ki pontosan, mi okozza az elváltozást, mint hogy túl későn vegyék észre az emlődaganatot! Amennyiben visszahívják további vizsgálatokra, mindenképpen menjen el rájuk!

 

Az emlődaganatról és a szűrésről további hasznos információt az alábbi weboldalon talál. Amennyiben kérdése van, hívja a nap 24 órájában ingyenesen elérhető 1812-es telefonszámot, vagy írjon az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.

 

KULCSSZAVAK
emlőrák  |   emlődaganat  |   daganat  |   rosszindulatú  |   rák  |   mammográfia  |   emlőszűrés  |   tény  |   tévhit  |   mítosz  |   valóság
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít