egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok elvégzését Magyarországon minisztériumi rendelet szabályozza. Ezek között szerepel az újszülöttek csípőficamszűrése, amelyet a csecsemők 3-4 hetes, valamint 3-4 hónapos korában újabb mozgásszervi szűrővizsgálatok követnek.

 

A csípőszűrés célja az alulfejlett csípő, illetve a csípőficam korai felismerése annak érdekében, hogy az így felfedezett csípődeformitások kezelése haladéktalanul megkezdődhessen.

 

A csípőízület felépítése és élettani szerepe

A csípőízület szervezetünk egyik legnagyobb ízülete, amelyet a medencecsont kimélyülése (vápa) és az abba illeszkedő combcsontfej alkot. A csípőízület ízületi árkát a medencecsont – csípőcsont, szeméremcsont és ülőcsont – alkotja. Az ízületi fej a combcsont fejrésze, amelynek – lévén a csípőízület gömbízület – bármilyen irányú mozgása lehetséges, viszont a medencét alkotó, összecsontosodott csontokban nem jön létre mozgás. Egészséges csípő esetén tökéletesen illeszkedik a combcsont a medencecsontba, és a fej nem képes elhagyni a vápát.

 

Ha a csípő alkotóelemei nem fejlődnek megfelelő módon (veleszületett csípőízületi diszplázia), vagyis a vápa fejletlen, az ízület instabillá válik. Ennek következtében a combcsont ízületi feje már a legkisebb terhelésre is kimozdítható a vápából, és csípőficam alakulhat ki. Veleszületett csípőficam esetén a vápa fejletlensége miatt a fej nem képes a vápában maradni, ezért kificamodik az ízület.

 

A csípőszűrés rendje

A Magyarországon megvalósuló szűrővizsgálati rend szerint 3-4 napos, 3-4 hetes, valamint 3-4 hónapos korban történik a csecsemők mozgásszervi szűrővizsgálata.

 

A csecsemők első csípővizsgálatát az újszülöttgyógyász (neonatológus) szakorvos végzi el a kórházi újszülöttosztályon. Amennyiben a magzat farfekvéses volt, vagy a családban előfordult már csípőficam, akkor a szűrést bizonyos időközönként meg kell ismételni. A rejtett csípőfejlődési rendellenesség felismerésének érdekében egy hónapos korban akkor is el kell vinni a csecsemőt ortopédiai szakrendelésen történő csípőszűrésre, ha az újszülöttkori vizsgálat során nem találtak csípőeltérést.

 

Azon újszülöttek és csecsemők esetében, akiknél fennáll a csípőficam valamely kockázati tényezője, ultrahangvizsgálatot kell végezni a csípő diszpláziájának kizárására. Szintén indokolt az ultrahangvizsgálat, ha közvetlenül a születés után a neonatológus laza, instabil csípőt állapított meg, és ez az állapot 2-3 hét alatt nem rendeződik.

 

A kiszűrt csípőeltérések kezelési lehetőségei

A csípőficam és a csípődiszplázia kezelésének eredményei annál jobbak, minél korábban sikerül felismerni az elváltozást és megkezdeni a kezelést.  Minden instabil csípő, csípődiszplázia, illetve csípőficam kezelését egy hónapos kor előtt kell megkezdeni, és a legkíméletesebb módszerrel végezni. Minden esetben javasolt a csípők intenzív tornáztatása és speciális pelenkázása, ami terpesznadrág vagy terpeszpelenka alkalmazását jelenti. Ezek az eszközök úgy rögzítik a combcsont fejét a medencecsont vápájában, hogy elkerülhető legyen a helytelen terhelés, és az elégtelen módon kialakult vápa lassan kifejlődhessen. Pólyapárna helyett az angolpólya, hálózsák vagy rugdalódzó használatával teremthetők meg a csípők élettani fejlődéséhez szükséges, kedvező feltételek.

 

Igazolt csípőficam esetén ún. Pavlik-kengyel viselése szükséges, amely széttartott tartásba hozza a lábakat. Ily módon a csípőficam eredményesen kezelhető, és műtéti beavatkozásra csak ritkán kerül sor (ld. még Csípőbetegségek gyermekkorban).

 


Jogszabályi háttér

 

  • 51/1997. (XII. 18.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról

 

KULCSSZAVAK
csípőficam  |   diszplázia  |   csípődeformitás  |   vápa  |   combcsont  |   ízületi fej  |   szűrővizsgálat
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít