egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A digitális detoxikáció olyan időszak, amikor szándékosan mellőzzük a különböző digitális eszközök használatát, és csökkentjük az online térben eltöltött időt. A legoptimálisabb az, ha ebben az időszakban teljesen elkerüljük az eszközhasználatot, azonban ez nem mindig megvalósítható, például ha a munkavégzés is az online térben történik.

 

Manapság szinte mindenkivel előfordult már, hogy arra eszmélt: órák óta csak a mobiltelefon (vagy egyéb eszköz) képernyőjéhez tapadva görgeti a közösségi média felületeit, vagy játszik véget nem érő játékokkal. Az állandó (túlzott) digitális jelenlét negatívan befolyásolhatja az életminőséget, túlterhelheti az érzékszerveket, ezért néha érdemes szünetet tartani. A digitális eszközök és az internet korunk velejárója; szinte lehetetlen olyan életmódot kialakítani, amelyben egyáltalán nincsenek jelen, de a bizonyos időközönként tartott szünetek, vagyis a digitális detoxikáló időszakok jót tesznek mind a mentális, mind a fizikai egészségnek.

 

Miért van szükség a digitális detoxikációra?

Az okostelefonok használata olyan mechanizmusokat indukál az agyban, mint a függőséget okozó tevékenységek (alkoholbetegség, kábítószerhasználat, vásárlásfüggőség stb.). Az okostelefont használók mintegy negyede nem is emlékszik arra, hogy mikor volt az utolsó olyan nap az életében, amikor nem használta telefonját.

 

Bár a számítógép-, okoseszköz- és internetfüggőséget hivatalosan nem ismerik el mentális zavarként, sok szakértő egyetért azzal, hogy a technológia és az eszközök túlzott használata a viselkedési függőségek közé tartozik, és fizikai, pszichológiai, szociális problémákhoz vezethet.

 

A digitális eszközök túlzott használatának negatív következményei az alábbiak lehetnek:

 

 

A digitális detoxikáció előnyei

Számos oka lehet annak, ha valaki úgy dönt, hogy egy ideig hanyagolja a digitális eszközök és az online tér használatát: érezheti úgy, hogy az eszközhasználat túlzott mértékűvé vált és túl sok stresszt okoz az életében, vagy hogy rabja lett a saját eszközeinek.

 

A digitális detoxikáció az alábbi előnyökkel járhat:

 

 • a stressz szintjének csökkenése, elégedettségérzés fokozódása;
 • produktivitás fokozódása;
 • koncentrálóképesség növekedése;
 • valós szociális interakciók javulása;
 • jobb kontroll az idő felett;
 • önértékelés javulása;
 • általános egészség javulása (a képernyőhasználatból fakadó szemszárazság, szemfáradtság, homályos látás, fejfájás, derék- és nyakproblémák csökkenése);
 • alvás minőségének javulása.

 

Hogyan kezdjen hozzá a digitális detoxikációhoz?

Ha úgy gondolja, hogy a digitális eszközhasználat túlzásba vitele károsan befolyásolja fizikai és mentális egészségét, elveszi az időt más, elvégzendő teendőktől vagy a szociális kapcsolatok ápolásától, akkor itt az ideje a digitális detoxikációnak. Nincs kötelező érvényű szabály az elhagyás mértékéről – hagyja el olyan szinten, ami még megfelel az életmódjának, s amennyit meg tud tenni.

 

Ez jelentheti azt, hogy naponta csak néhány órára teszi félre a telefont, vagy csak bizonyos alkalmazások (jellemzően a közösségi média) használatát mellőzi. Amennyiben szükségét érzi, akár több napig teljesen is elhagyhatja az eszközhasználatot.

 

A digitális detoxikációt az alábbi lépésekkel kezdheti el.

 

 • Figyelje meg az érzéseit, amikor a telefonját használja. Milyen időpontban miért használja a telefonját? Unalom? Szükséges a munkához? Kimarad valami fontos eseményből? Az érzések megértése segíthet az eszközhasználat kontrolljának visszaszerzésében.
 • Tartson szüneteket a telefonhasználatban. Ha megszállottan használja a telefonját és felmerül a függőség gyanúja, az első lépés az lehet, hogy előre meghatározott időben, például csak 15–30 percenként ellenőrzi a telefonját. Később kijelölhet heti egy napot, amikor egyáltalán nem használja a digitális eszközöket.
 • Bizonyos tevékenységek közben tartsa távol a telefonját. Ez a módszer a környezetre való koncentrálásban segíthet. Hagyja például étkezésnél másik helyiségben a telefont, vagy séta alkalmával egyszerűen ne vigye magával.
 • Használjon alkalmazásokat a telefonhasználat nyomon követésére. Ezek az alkalmazások részletes jelentéseket készítenek arról, hogy mivel tölt túlzottan sok időt, de akár le is tiltják a hozzáférést a közösségi oldalakhoz előre beállított időszakokra.
 • Lefekvés előtt lehetőleg ne használjon digitális eszközt. A képernyőhasználat megzavarhatja az alvási szokásait, ezért lefekvés előtt kapcsolja ki. A rutin kialakítása javítja az alvásminőséget.
 • Értesítések kikapcsolása. Amennyiben minden értesítésre azonnal reagál a közösségi médiában, érdemes lehet ezeket kikapcsolni, ez segíthet megfékezni a késztetést. Az okostelefonoknak van „Ne zavarjanak” funkciója is, mely szintén hasznos lehet.

 

Amennyiben úgy érzi, hogy okostelefon-függősége már negatívan befolyásolja a mindennapi életét, és egyedül nem tudja visszavenni a kontrollt az eszközhasználat felett, forduljon orvoshoz vagy pszichológushoz, akik segíthetnek az olyan megoldások megtalálásában, amelyek legjobban megfelelnek az életstílusának. Segítséget kérni nem szégyen, az okostelefon-függőség napjainkban rengeteg embert érint!

 

A függőségkezelésről bővebben itt olvashat.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

A közösségi média hatása a lelki egészségre

Az okoseszközök, a digitális világ hatása a gyermekek egészségére

Digitális szülőség: az okoseszköz használat szabályai gyermekkorban

 

KULCSSZAVAK
digitális méregtelenítés  |   eszközhasználat  |   internet  |   internetfüggőség  |   telefon  |   közösségi média  |   okostelefon  |   online
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít