Közismert, hogy a magas vérzsírszint (leginkább a koleszterin) növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét: lerakódhat az erek falában (érelmeszesedés), az erek szűkítésével pedig – súlyos esetben – vérellátási zavarokat...
Étrendek
A FODMAP egy angol rövidítés (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols), olyan rövid láncú szénhidrátok gyűjtőneve, melyek emésztési problémákat okozhatnak különösen irritábilis bél szindróma (IBS) betegségben...
Az emberi szervezet működéséhez energiára van szükség, amelyet a tápanyagok biztosítanak. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás esetén a táplálékok tartalmazzák mindazokat az anyagokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Miközben étkezéssel...
A glutén egy gabonafélékben található fehérje, amely bizonyos betegségek és állapotok esetén káros hatást fejthet ki a szervezetben. Ezekben a helyzetekben indokolt a glutén fogyasztásának kerülése, esetleg teljes kiiktatása az étrendből. A...
Az intermittáló (más néven szakaszos vagy időszakos) böjt egészségtudatos indíttatásból szándékosan vállalt, változó időtartamú étkezési szünetet jelent. Az egészségügyi megfontolásból alkalmazott különböző böjtök általában a szervezet...
Az ízületek épségének megőrzése és az ízületi betegségek megelőzése érdekében különösen ajánlott szem előtt tartani a mindennapok során az egészséges életmód két legfontosabb pillérét: a helyes táplálkozást és a rendszeres testmozgást. Az...
A ketogén diéta lényege, hogy a naponta bevitt kalóriamennyiség kb. 75%-a zsírokból, 15%-a fehérjékből származik, és a maradék kb. 10%-a származik csak szénhidrátokból – azaz a diéta minimalizálja a szénhidrátok bevitelét, ugyanakkor...
Az ún. mediterrán típusú táplálkozás előtérbe helyezi a szezonálisan elérhető és helyben termett növényi eredetű élelmiszereket, amelyek frissen, a lehető legkisebb mértékű konyhai feldolgozás után kerülnek asztalra. A dél-európai...
Nyugati típusú étrendnek nevezzük a fejlett, iparosodott országokban (elsősorban az USA-ban és Nyugat-Európában) elterjedt étrendet. Ezt az étrendet a magas szénhidrát- és zsírtartalom, a feldolgozott és előkészített ételek túlsúlya, illetve a...
A paleolit vagy paleo étrend az őskorban élő, gyűjtögető és vadászó életmódot folytató elődeink étrendjén alapulva vált népszerűvé a diétázók körében az utóbbi évtizedben. A paleolit étrend engedélyezi a húsfogyasztást, kizárja azonban a...