Étrendek

  • Étrend hatása a koleszterinszintre

    Közismert, hogy a magas vérzsírszint (leginkább a koleszterin) növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét: lerakódhat az erek falában (érelmeszesedés), az erek szűkítésével pedig – súlyos esetben – vérellátási zavarokat...

    Olvass tovább

  • FODMAP diéta

    A FODMAP egy angol rövidítés (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols), olyan rövid láncú szénhidrátok gyűjtőneve, melyek emésztési problémákat okozhatnak különösen irritábilis bél szindróma (IBS) betegségben...

    Olvass tovább

  • Fogyókúra

    Az emberi szervezet működéséhez energiára van szükség, amelyet a tápanyagok biztosítanak. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás esetén a táplálékok tartalmazzák mindazokat az anyagokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Miközben étkezéssel...

    Olvass tovább

  • Gluténmentes diéta

    A glutén egy gabonafélékben található fehérje, amely bizonyos betegségek és állapotok esetén káros hatást fejthet ki a szervezetben. Ezekben a helyzetekben indokolt a glutén fogyasztásának kerülése, esetleg teljes kiiktatása az étrendből. A...

    Olvass tovább

  • Intermittáló böjt

    Az intermittáló (más néven szakaszos vagy időszakos) böjt egészségtudatos indíttatásból szándékosan vállalt, változó időtartamú étkezési szünetet jelent. Az egészségügyi megfontolásból alkalmazott különböző böjtök általában a szervezet...

    Olvass tovább

  • Intuitív étkezés

    Az elmúlt évtizedekben egymást követték a különböző diéták, amelyek közös tulajdonsága a szigorúság és gyakran a komoly megszorítások voltak. Ennek szöges ellentéte az intuitív étkezés, amely az étkezési zavarok ellen is hatásos lehet.

    Olvass tovább

  • Ízületi betegségek étrendje

    Az ízületek épségének megőrzése és az ízületi betegségek megelőzése érdekében különösen ajánlott szem előtt tartani a mindennapok során az egészséges életmód két legfontosabb pillérét: a helyes táplálkozást és a rendszeres testmozgást. Az...

    Olvass tovább

  • Ketogén diéta

    A ketogén diéta lényege, hogy a naponta bevitt kalóriamennyiség kb. 75%-a zsírokból, 15%-a fehérjékből származik, és a maradék kb. 10%-a származik csak szénhidrátokból – azaz a diéta minimalizálja a szénhidrátok bevitelét, ugyanakkor...

    Olvass tovább

  • Mediterrán étrend

    Az ún. mediterrán típusú táplálkozás előtérbe helyezi a szezonálisan elérhető és helyben termett növényi eredetű élelmiszereket, amelyek frissen, a lehető legkisebb mértékű konyhai feldolgozás után kerülnek asztalra. A dél-európai...

    Olvass tovább

  • Nyugati típusú étrend

    Nyugati típusú étrendnek nevezzük a fejlett, iparosodott országokban (elsősorban az USA-ban és Nyugat-Európában) elterjedt étrendet. Ezt az étrendet a magas szénhidrát- és zsírtartalom, a feldolgozott és előkészített ételek túlsúlya, illetve a...

    Olvass tovább

  • Paleolit étrend

    A paleolit vagy paleo étrend az őskorban élő, gyűjtögető és vadászó életmódot folytató elődeink étrendjén alapulva vált népszerűvé a diétázók körében az utóbbi évtizedben. A paleolit étrend engedélyezi a húsfogyasztást, kizárja azonban a...

    Olvass tovább

  • Vegetáriánus és vegán étrend

    Vegetarianizmusnak nevezzük azok a táplálkozási irányzatokat, amelyek energiaforrását főleg növényi eredetű élelmiszerek (gabonafélék, magvak, zöldségek, gyökerek, diófélék, gyümölcsök) jelentik. A vegetáriánus étrendek közös jellemzője –...

    Olvass tovább

1812 kollegaink segitenek

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk