egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

A védőoltásokat a közvélemény (gyakran az orvosi gondolkodás is) kizárólag a gyermekek védelmét szolgáló beavatkozásként tartja számon. Kevésbé köztudott, hogy a felnőtteket veszélyeztető fertőzések nagy része ellen is létezik hatásos, nem kötelező védőoltás. 

 

Influenza elleni védőoltás

Az influenzavírus járványosan terjed, és súlyos megbetegedést okozhat. A vírus változékonysága miatt a fertőzés ellen szezonálisan (évente) szükséges védőoltással védekezni. A védőoltással megelőzhető a betegség súlyos, életveszélyes formájának kialakulása, valamint csökkenthető az influenzavírus okozta halálozás.

 

Az influenza elleni védőoltás javallatai

Az influenza elleni védőoltás kiemelten javasolt:

 

 • a kockázati csoportok valamelyikébe tartozó személyeknek;
 • a kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyeknek;
 • sertés, baromfi, ló tartásával, szállításával foglalkozó állattartó telepek dolgozóinak (az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében). 

 

Influenzafertőzés okozta megbetegedés tekintetében magas kockázati csoportok

 

 • 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül;
 • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek;
 • súlyos elhízás vagy neuromuszkuláris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek;
 • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
 • anyagcsere-betegségben szenvedők (pl. diabétesz);
 • idült keringési és légzőszervi betegek;
 • gondozást, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben ápolt személyek;
 • lakóotthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek;
 • várandósok;
 • tartós szalicilátkezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt).

 

Az influenza elleni védőoltás felvétele ajánlott a fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető munkakörökben – például egészségügyi vagy szociális intézményekben – dolgozók számára.

 

Az influenza elleni védőoltások fajtái

A vakcina két vírust (influenza A és B) tartalmaz, ezeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évente jelöli ki az aktuális járványügyi viszonyok figyelembe vételével. Az újraoltás évente indokolt.

 

Az influenza elleni vakcináknak – előállítási technológiájuknak megfelelően – három változata lehet forgalomban:

 

 • elölt, teljes vírust tartalmazó készítmény (3Fluart);
 • hasított vírust tartalmazó vakcinák („split”, Fluarix, Vaxigrip, IDFlu);
 • felületi vakcinák („surface”, Agrippal).

 

Az influenza elleni védőoltás hatékonysága

Az oltások hatékonysága, azaz az immunitás várható aránya a 65 év alatti beoltottak között, egészséges immunrendszer esetén kb. 70-90 százalékos.

 

Az influenza elleni védőoltás oltási reakciói

Az oltást követően jelentkezhetnek mellékhatások, amelyek azonban általában jelentéktelenek:

 

 

Pneumococcus-fertőzés elleni védőoltás

A Pneumococcus elleni oltás mindazon esetekben indokolt, ahol az influenza elleni vakcináció is javasolt. A Pneumococcusoknak több mint 90 típusa ismert. A rendelkezésre álló oltások ezek közül 23, illetve a legsúlyosabb betegséget okozó 13 típus ellen nyújtanak védelmet.

 

A Pneumococcus elleni védőoltás javallatai

Az oltás beadása javasolt a 60 év felettieknek, továbbá mindazon kockázati csoportnak (léphiányosok, cukorbetegek, immunkárosodottak, krónikus keringési vagy légzőszervi betegek, asztmások, dohányosok, vesebetegek stb.), amelyekben a Pneumococcus-fertőzés lefolyása súlyosabb lehet.

 

Immunológiailag súlyosan károsodott személyek esetében és nagyon idős korban az oltás hatékonysága gyengébb.

 

A védettség időtartama hosszabb távú, így az influenzával ellentétben évenkénti újraoltás nem szükséges.

 

A Pneumococcus elleni védőoltások típusai

A 23 komponensű védőoltás (Pneumovax 23) a súlyos, egész testet érintő Pneumococcus-fertőzések (vérmérgezés, agyhártyagyulladás) kivédését célozza. Az új típusú, a védelem szempontjából előnyösebb oltóanyag (Prevenar 13) életkortól függetlenül adható. Ezzel a 13 Pneumococcus-típus ellen védő oltóanyaggal javasolt a kockázati csoportba tartozók első oltása, amit – legalább 2 hónappal később – ki lehet egészíteni a szélesebb hatású, 23 komponensű oltóanyaggal.

 

 

Fertőző májgyulladás elleni védőoltások

Hepatitis A elleni védőoltás javallata

A hepatitis A elleni védőoltás javasolt az alábbi kockázati csoportok számára:

 

 • foglalkozásuknál fogva fokozottan veszélyeztetettek,
 • májbetegek,
 • homoszexuális személyek,
 • intravénás kábítószer-használók,
 • járványveszélyes területre utazók.

 

Hepatitis A elleni védőoltások

A hepatitis A-vírus (HAV) ellen aktív védőoltások állnak rendelkezésre (Havrix, Avaxim, Vaqta), amelyek elölt vírust tartalmaznak. Az első oltást követően 10–14 nap múlva alakul ki a védettség. A tartós védelemhez egy második oltás is szükséges, amely – az oltóanyagtól függően – 6–60 hónap múlva esedékes.

 

Hepatitis B elleni védőoltás javallata

A hepatitis B elleni védőoltás javasolt az alábbi kockázati csoportoknak:

 

 • a munkájuk miatt veszélyeztetetteknek (leginkább az egészségügyi dolgozóknak);
 • az intravénás kábítószert használóknak;
 • homoszexuális személyeknek;
 • májbetegeknek;
 • vérrel/vérkészítményekkel gyakran kezelteknek;
 • fertőzöttekkel szoros kontaktusban lévőknek;
 • magas fertőzöttségű területre utazók és ott hosszabb ideig tartózkodók számára.

 

Hepatitis B elleni védőoltások

A hepatitis B elleni oltóanyagok (Engerix B, HB VaxPro) a vírus felszíni fehérjéjét tartalmazzák. 3 oltásból álló sorozat nyújt hosszú távú védettséget. Hepatitis A és B ellen kombinált oltás is rendelkezésre áll (Twinrix).

 

 

Kullancsencephalitis elleni védőoltás

 

Kullancsencephalitis elleni védőoltás javallata

 

 • természetjáróknak, gyakran kirándulóknak;
 • erdőben, mezőgazdaságban dolgozóknak.

 

Kullancsencephalitis elleni védőoltások

 

Az oltóanyagok elölt vírust tartalmaznak (FSME-Immun, Encepur). Megfelelő védettséget 3 oltásból álló sorozat segítségével, majd későbbi emlékeztető oltásokkal lehet kialakítani.

 

Meningococcus elleni védőoltások

A betegség a csecsemőket, illetve a 12–26 éveseket érinti elsősorban, emiatt a legtöbb európai országban az oltás ajánlott ezeknek a korosztályoknak. Európában döntően a C és a B típusú Meningococcus felelős a gyors lefolyású, súlyos kórképért. A különböző oltások (Menveo, Nimenrix, Menjugate, NeisVac, Bexsero, Trumenba) különböző típusú Meningococcusok ellen nyújtanak védelmet.

 

Földrajzi elhelyezkedéstől függően más-más típus okozhat járványokat, ezt figyelembe véve kell külföldre utazás előtt a megfelelő oltóanyagot alkalmazni. 5 éves kor felett egyetlen oltás is elég a védelemhez, amely 3-5 évig tart. Akik ennél régebben kaptak oltást, és utazásuk vagy alapbetegségük (léphiány) kapcsán veszélynek vannak kitéve, azoknak az oltás ismétlése javasolt.

 

HPV elleni védőoltások

Ezzel az oltóanyaggal elérhetővé vált a második „daganatellenes” vakcina. A humán papillomavírusok igen népes csoportját több mint 100 genetikai típus alkotja. A vírus bőrön és a nyálkahártyákon, mikrosérüléseken át bejutva okoz elváltozást. A csoport egyharmada felelős a méhnyak-, a méhtest-, a hüvely- és a végbélrák, valamint a genitális szemölcsök kialakulásáért.

 

A leggyakoribb, rosszindulatú genetikai típusok a 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, míg a kevésbé rosszindulatúak a 6 és 11 típusok. Európában évente 34 ezer új méhnyakrák-diagnózist jelentenek 13 ezer halálesettel, míg Magyarországon évi kb. 1070 új esetet regisztrálnak (2018-as adatok). A hazai ijesztően magas szám oka a hiányos rákszűrés. Évente több mint két és fél millió nő szűrése helyett csupán mintegy 600 ezer nőt vizsgálnak.

 

Humán papillomavírusok (HPV) elleni védőoltások típusai

Háromféle oltóanyagot dolgoztak ki 2, 4, illetve 9 különböző HPV-típus ellen:

 

 • Cervarix: a 16-os és a 18-as típus okozta elváltozások ellen véd.
 • Silgard: a 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típus okozta elváltozások ellen véd. (2018-tól a 9 komponensű oltóanyag váltotta fel.)
 • Gardasil 9: a 6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as típus okozta elváltozások ellen véd.

 

Mindhárom oltóanyag tartalmazza a 16-os és 18-as típust, amelyek 70%-ban okolhatók a méhnyakrákért, a hüvelybemenet, a pénisz, a hangszalag és a végbélnyílás rákos elváltozásaiért. A 6-os és 11-es típusok okozzák leggyakrabban (90%) a nemi szemölcsöket (kondilómákat). A 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as típussal kibővített oltóanyag már 88%-át „lefedi” a rosszindulatú elváltozást előidéző HPV-törzseknek. Mindhárom oltóanyag a HPV adott típusának tisztított fehérjéit tartalmazza, így betegséget nem okoz.

 

Az oltóanyagok a már kialakult betegséget nem gyógyítják. Életmódtól, a szexuális partnerek váltásától függően idősebb korban is ajánlott az oltás. A HPV-pozitív nők is olthatók, hiszen ezek a vakcinák többféle HPV ellen védenek, az ezekkel való fertőzés esélye is fennáll. Férfiak oltása is javasolt, elsősorban a 9 komponensű vakcinával.

 

Fontos szabály: Az oltás nem helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot!

 

Gyermekbetegségek elleni oltások felnőttkorban

Hazánkban a védőoltással megelőzhető „gyermekbetegségek” elleni védettséget a kellő időben adott védőoltások biztosítják. Egyes betegségek – diftéria (torokgyík), pertusszisz (szamárköhögés), poliomyelitis (IPV, járványos gyermekbénulás), tetanusz (merevgörcs) – ellen a vakcinák már több évtizede szolgálják a megelőzést. A gyermekkori oltásokat esetenként felnőttek k9örében is alkalmazzák.

 

Diftéria, pertusszisz, poliomyelitis, tetanusz elleni védőoltás

Ezeknek a  gyermekkori oltásoknak az ismétlése felnőttkorban 10 évente javasolt mindenki számára. Az utóbbi időben egyre több közlemény szól arról, hogy a nyugati országokban a még nem oltott csecsemők között növekszik a szamárköhögéses esetek száma. A megbetegedés rendszerint valamelyik szülő elhúzódó, nem jellegzetes, hörgőgyulladásnak vélt köhögésével hozható kapcsolatba, amely az alaposabb vizsgálatok szerint nem típusos pertusszisznak bizonyul. Ennek megfelelően nincs kizárva, hogy a felnőttkorra kialvófélben lévő, vakcinációs eredetű pertussziszimmunitás is megerősítésre szorul.

 

E célra az újonnan kifejlesztett, úgynevezett „acelluláris” (sejtet nem tartalmazó) pertusszisz elleni vakcinák alkalmazása látszik célszerűnek (Boostrix, Boostrix Polio).

 

Morbilli-mumpsz-rubeola-varicella elleni védőoltás

 

Fiatal felnőttek esetében szükséges lehet a mumpsz-morbilli-rubeola elleni úgynevezett MMR-oltás, amennyiben a gyermekkori immunizálás megtörténte kérdéses, vagy külföldi tartózkodáshoz igazolni kell a biztos védettséget, például

 

 • az Amerikai Egyesült Államokban való letelepedéskor,
 • járványveszélyes területre utazáskor.

 

Gyermekvállalást tervező fiatal nők esetében a teherbeesés előtt, illetve a szülés utáni időszakban egyes oltások beadása indokolt lehet, például ha 

 

 • gyermekkorban nem immunizált,
 • bizonytalan a védettség megléte,
 • gyermekkorban nem esett át bárányhimlő-fertőzésen.

 

A tapasztalatok szerint ilyenkor a szövődmények a gyermekkorhoz képest gyakoribbak és súlyosabbak, különösen a varicella-zoster-vírus (VZV) okozta tüdőgyulladás lehet veszélyes.

 

Az idősebbek oltása részben az immunrendszer gyengülése miatt válhat szükségessé, amikor is a korábbi oltásokból vagy a betegség átvészeléséből származó védelem fokozatosan hanyatlik. Másrészt mind több kórokozóról derül ki, hogy az időseket is megbetegíthetik. Mivel időskorban a problémák döntő többségét a légúti fertőzések okozzák, ezért a légúti kórokozók elleni védelem alapvető fontosságú (pl. Pneumococcus, influenza).

 

Ajánlott védőoltások beadásának menete

A nem kötelező, de ajánlott  védőoltások térítési díj ellenében vehetők fel. Az igénybevétel első állomása a háziorvossal való kapcsolatfelvétel, aki az oltásról tájékoztatja a beteget (pl. hány oltás és milyen időközökkel szükséges), és felírja vényre a védőoltást. A vénnyel bármely gyógyszertárban kiváltható az oltás. A megvásárolt védőoltást a háziorvos adja be, majd dokumentálja az oltás beadásának tényét.

 


Vonatkozó jogszabály:

KULCSSZAVAK
ajánlott felnőttoltások  |   influenza  |   Pneumococcus  |   hepatitis  |   kullancsencephalitis  |   emlékeztető oltás  |   meningococcus  |   HPV
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít