egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

Egyes oltások hazánkban ugyan nem kötelezőek, azonban – az alábbiak szerint – ajánlottak a súlyos, akár életet veszélyeztető fertőzések kivédése érdekében. 

 

Meningococcus-fertőzések elleni oltás

A Meningococcus baktérium (Neisseria meningitidis) enyhe esetben torok-, illetve garatgyulladást, súlyos esetben gerinc- és agyvelőgyulladást, vérmérgezést (szepszist) okozhat. A betegség cseppfertőzéssel, emberről emberre terjed, jellemzően a kora tavaszi hónapokban, csecsemőknél jelentkezik. A terjedésében fontos szerepet játszanak a baktériumot hordozó, egészséges emberek.

 

A Meningococcus öt csoportja (A, B, C, W, Y) ellen létezik hatékony védőoltás. Hazánkban túlnyomó többségben a C és B típus fordul elő. A fiatal csecsemők és serdülők fertőzése gyakoribb.

 

A 25 éves kor alatti korosztályt és ezenfelül az alapbetegségben szenvedőket (léphiányosokat, immunhiányosokat), utazókat javasolt oltásban részesíteni. Megfelelő eredmény helyesen alkalmazott oltási sorozattal és ismétlő oltással érhető el.

 

Külön oltóanyag áll rendelkezésre a C és B típus ellen, illetve kombináltan az A, C, W, Y típusok ellen. Az újraoltás szükségességét alapbetegség esetén egyénenként kell értékelni. A C csoportú Meningococcus baktérium ellen térítésmentesen (dobozdíj megfizetése mellett) oltják a csecsemőket 2, 4 hónapos korban és – egyéves kor után – általában 15 hónapos korban. A B csoportú Meningococcus elleni vakcina térítés ellenében hozzáférhető (patikai forgalomban van). 

 

A kamaszok Meningococcus elleni oltása 12 éves kortól javasolt, a kritikus „fogékony” időszak alatt, kb. 26 éves korig 5 évente ismételve. A nyitottabb életmódúaknak, külföldi tanulmányokat folytatóknak vagy nemzetközi oktatási intézmények látogatóinak a négykomponensű oltóanyag (A, C, W, Y) és a B csoport elleni oltás adása javasolt.

 

Kullancsencephalitis elleni védőoltások

A kullancsok által terjesztett kullancsencephalitis kórokozója vírus, amely legtöbbször vadon élő rágcsálókról kullancs közvetítésével kerül át emberre, és okozhat általában enyhe lefolyású betegséget – de alkalmanként igen súlyos, bénulással járó, sőt akár halálos kimenetelű agyvelőgyulladást is. A betegségre jellemző a kétfázisú lefolyás: influenzatünetekkel kezdődik, ezt követheti az agyvelőgyulladás. Emberi fertőződést nemcsak kullancs okozhat, hanem fertőzött kecskék, tehenek tejének fogyasztása is.

 

Hazánkban kétféle oltóanyag van forgalomban (FSME-Immun, Encepur). Mindkettő elölt vírusokat tartalmaz. Az immunreakció kialakításához két alapoltás szükséges 1– 3 hónap időközzel, amelyet 5–12 hónap múlva emlékeztető oltás követ. A védőhatás hosszú távú fenntartására 3 év múlva, majd 5 évenként egy újabb emlékeztető oltás szükséges.

 

Az oltási sorozatot ajánlott a hideg évszakban elkezdeni. Az oltás nem véd a kullancsok terjesztette más betegségek, például a Lyme-kór ellen. A kullancs által terjesztett betegség átvitele jelentősen csökkenthető, ha a kullancs csak rövid ideig van a bőrben (kullancsvizit kirándulások után!).

 

Ellenjavallat:

 • egyévesnél fiatalabb kor,
 • kullancscsípést követően egy hónap múlva ajánlott elkezdeni az oltási sorozatot.

 

A humán papillomavírus (HPV) fertőzésekről, a méhnyakrákról és a megelőzésükről

Ezzel az oltóanyaggal elérhetővé vált a második „daganatellenes” vakcina. A humán papillomavírusok igen népes csoportját több mint 100 genetikai típus alkotja. A vírus bőrön és a nyálkahártyákon, mikrosérüléseken át bejutva okoz elváltozást. A csoport egyharmada felelős a méhnyak-, a méhtest-, a hüvely- és a végbélrák, valamint a genitális szemölcsök kialakulásáért.

 

A leggyakoribb, rosszindulatú genetikai típusok a 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, míg a kevésbé rosszindulatúak a 6 és 11 típusok. Európában évente 34 ezer új méhnyakrákesetet jelentenek, 13 ezer halálesettel, míg Magyarországon évi kb. 1070 új esetet regisztrálnak (2018-as adatok). A hazai ijesztően magas szám oka a hiányos rákszűrés. Évente több mint két és fél millió nő szűrése helyett csupán mintegy 600 ezer nőt vizsgálnak.

 

Háromféle oltóanyagot dolgoztak ki a 2, 4, illetve 9 különböző HPV-típus ellen:

 • Cervarix: a 16-os és a 18-as típus okozta elváltozások ellen véd.
 • Silgard: a 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típus okozta elváltozások ellen véd. (2018-tól a 9 komponensű oltóanyag váltotta fel.)
 • Gardasil 9: a 6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as típus okozta elváltozások ellen véd.

 

Mindhárom oltóanyag tartalmazza a 16-os és a 18-as típust. 70%-ban ezek okolhatók a méhnyakrákért, a hüvelybemenet, a pénisz, a hangszalag és a végbélnyílás rákos elváltozásaiért. A 6-os és a 11-es típusok okozzák leggyakrabban (90%) a nemi szemölcsöket (kondilómákat). A 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as típussal kibővített oltóanyag már 88%-át „lefedi” a rosszindulatú elváltozást előidéző HPV-törzseknek. Mindhárom oltóanyag a HPV adott típusának tisztított fehérjéit tartalmazza, így betegséget nem okoz.

 

 • Az oltóanyagok a már kialakult betegséget nem gyógyítják. Életmódtól, a szexuális partnerek számától függően idősebb korban is ajánlott az oltás.
 • HPV-pozitív nők is olthatók, hiszen ezek a vakcinák többféle HPV ellen védenek, az ezekkel való fertőzés esélye is fennáll.
 • Férfiak oltása is javasolt, elsősorban a 9 komponensű vakcinával, mivel ez véd a HPV legtöbb típusával szemben.

 

Fontos szabály: Az oltás nem helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot!

  

Súlyos rotavírus-fertőzés elleni oltások

A rotavírusok okozzák a csecsemő- és kisdedkori vizes hasmenések jelentős hányadát. A 3–36 hónapos kor közötti csecsemők első rotavírus-fertőzése a legsúlyosabb. A magas láz, hányás és gyakori székletürítés miatt pár óra alatt kiszáradás léphet fel. Emiatt évente több 10 ezer csecsemőt kezelnek kórházban. Életünk során többször átesünk rotavírusos hasmenésen, de a betegség 3 éves kor alatt a legveszélyesebb. Az oltási sorozatban részesült csecsemők 98%-a védetté válik a súlyos fertőzéssel szemben, háromnegyede pedig egyáltalán nem betegszik meg rotavírus okozta hasmenésben.

 

Kétféle szájon át adható védőoltás van forgalomban a leggyakoribb rotavírusok ellen:

 

 1.  A RotaTeq oltóanyag háromdózisú:
  • 6 hetes kortól adható, legalább 4 hét időközzel;
  • ajánlott 20-22 hetes korig, de legkésőbb 32 hetes korig befejezni a sorozatot;
  • 8 hónapos kor feletti csecsemők nem olthatók.

 

 1. Rotarix – kétadagú oltási sor javasolt:
  • 6 hetes kortól (de legalább 16 hetes kor előtt) kell az első adagot beadni;
  • a második adagot legkésőbb 24 hetes korban kell alkalmazni;
  • az oltások között legalább 4 hét időközt kell tartani;
  • 6 hónapos kor feletti csecsemők már nem olthatók.

 

Oltási ellenjavallat:

Ezekben az esetekben el kell halasztani az oltást. Nem olthatók az immunkárosodottak (daganatos betegek, veleszületett immunhiányosok, szteroidkezelésben részesülők) és a bélrendszert érintő fejlődési rendellenességgel születettek. Csökkent lehet az oltás hatékonysága azoknál, akik korábban vért vagy immunglobulint kaptak.

 

Influenza elleni védőoltások

Az influenzavírus járványosan terjed, és súlyos megbetegedést okozhat. A vírus változékonysága miatt a fertőzés ellen szezonálisan (évente) szükséges védőoltással védekezni. Az oltóanyagban lévő vírustörzs az egész világon minden oltóanyagban ugyanaz. A hazánkban hozzáférhető oltóanyagok élő kórokozót nem tartalmaznak, az oltott egyén oltástól nem betegedhet meg.

 

Az influenza védőoltással való megelőzése 6 hónapos kor felett ajánlott mindenkinek – a 6 hónaposnál kisebb gyermek környezetében élők oltása javasolt. A várandósok és környezetük oltása kifejezetten ajánlott, amennyiben a terhesség 2–3. trimesztere az influenzajárvány időszakára esik.

 

Nem kötelező védőoltások beadásának menete

A nem kötelező védőoltások térítési díj ellenében vehetők igénybe. Az igénybevétel első állomása a háziorvossal való kapcsolatfelvétel, aki tájékoztatást ad az oltásról (pl. hány oltás és milyen időközökkel szükséges), és felírja vényre a védőoltást. A vénnyel bármely gyógyszertárban kiváltható az oltás. A megvásárolt védőoltást a házi gyermekorvos adja be, majd dokumentálja az oltás beadásának tényét. A nem kötelező oltások közül az influenzaoltás a veszélyeztetett csoport számára ingyenes.

 


Vonatkozó jogszabály:

KULCSSZAVAK
nem kötelező gyermekkori oltások  |   ajánlott gyermekkori oltások  |   Meningococcus  |   kullancsencephalitis  |   HPV  |   rotavírus  |   influenza
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít