egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Egyes védőoltások hazánkban ugyan nem kötelezőek, azonban ajánlottak a súlyos, akár életet veszélyeztető fertőzések kivédése érdekében.

 

Meningococcus-fertőzések elleni védőoltás

A meningococcus baktérium (Neisseria meningitidis) enyhe esetben torok-, illetve garatgyulladást, súlyos esetben agyhártyagyulladást, vérmérgezést (szepszist) okozhat. A betegség jellemzően a kora tavaszi hónapokban jelentkezik, és cseppfertőzéssel, emberről emberre terjed; terjedésében fontos szerepet játszanak a baktériumot hordozó, egészséges emberek. A csecsemők és serdülők fertőzése a gyakoribb.

 

A meningococcus öt csoportja (A, B, C, W, Y) ellen létezik hatékony védőoltás. Hazánkban túlnyomórészt a B- és C-típus fordul elő, melyekre külön oltóanyag áll rendelkezésre, illetve kombináltan az A-, C-, W-, Y-típusok ellen is. Földrajzi elhelyezkedéstől függően más-más szerocsoport okozhat járványokat, így ezt figyelembe véve kell a megfelelő oltóanyagot alkalmazni. Az immunizáció végezhető 4 komponensű konjugált vakcinával (Nimenrix, Menveo), B csoportú N. meningitidis elleni konjugált vakcinával (Bexsero, Trumenba), illetve C csoportú N. meningitidis elleni konjugált vakcinával (Menjugate, NeisVac C). Személyre szabott oltási terve elkésztését kérje háziorvosától! Egyes oltóanyagok már 2 hónapos kortól alkalmazhatóak.

 

Oltásban a 25 éves kor alatti korosztályt, ezen felül az alapbetegségben szenvedőket (léphiányosok, immunhiányosok), valamint a külföldre utazókat javasolt részesíteni. Megfelelő eredmény helyesen alkalmazott oltási sorozattal és ismétlő oltással érhető el. Az újraoltás szükségességét alapbetegség esetén egyénenként kell eldönteni.

 

A C-csoportú meningococcus baktérium ellen térítésmentesen (dobozdíj megfizetése mellett) oltják a csecsemőket 2, 4 és általában 15 hónapos korban.

 

A B-csoportú meningococcus elleni vakcina térítés ellenében vásárolható meg a patikákban. 2 hónapos kortól adva 3 oltás 1 hónap időközzel, idősebb korban 2 alapoltás szükséges, és egy éves kor felett egy emlékeztető. Egy éves kortól mindenkinek 2 oltás kell, legalább egy hónap időközzel.

 

A kamaszok meningococcus elleni oltása 12 éves kortól javasolt, a „fogékony” időszak alatt (kb. 26 éves korig) 5 évente ismételve. A nyitottabb életmódúaknak, a külföldi tanulmányokat folytatóknak vagy a nemzetközi oktatási intézmények látogatóinak a négykomponensű oltóanyag (A, C, W, Y) és a B-csoport elleni oltás adása javasolt.

 

Oltási ellenjavallat:

 

 

Oltási reakciók:

 

 • beadás helyén fájdalom, bőrpír,
 • láz,
 • étvágytalanság,
 • aluszékonyság.

 

Kullancsencephalitis elleni védőoltások

A kullancsok által terjesztett kullancsencephalitis kórokozója vírus, amely legtöbbször vadon élő rágcsálókról kullancs közvetítésével kerül át emberre, és okozhat általában enyhe lefolyású betegséget, de alkalmanként igen súlyos, bénulással járó, sőt akár halálos kimenetelű agyvelőgyulladást is. A kullancson kívül fertőzött kecske- vagy tehéntej fogyasztása is okozhat fertőzést. A betegségre a kétfázisú lefolyás jellemző: influenzatünetekkel kezdődik, ezt követheti az agyvelőgyulladás.

 

Hazánkban kétféle oltóanyag van forgalomban: FSME-Immun, Encepur, melyek elölt vírusokat tartalmaznak. Az immunreakció kialakításához két alapoltás szükséges 1–3 hónap időközzel, melyeket emlékeztető oltás követ: az FSME-Immun esetén 5 hónap, az Encepur esetén 9–12 hónap múlva. A védőhatás hosszú távú fenntartásához 3 év múlva, majd 5 évenként szükséges emlékeztető oltás.

 

Az oltási sorozatot ajánlott a hideg évszakban elkezdeni.

 

Az oltás nem véd a kullancsok terjesztette más betegségek, például a Lyme-kór ellen. A kullancs által terjesztett betegség átvitele jelentősen csökkenthető, ha a kullancs csak rövid ideig van a bőrben (ezért fontos a kullancsvizit kirándulások után).

 

Oltási ellenjavallat:

 

 • egyévesnél fiatalabb kor,
 • kullancscsípés (a csípés után egy hónap elteltével ajánlott elkezdeni az oltási sorozatot).

 

Oltási reakciók:

 

 • oltás helyén bőrpír,
 • rövid ideig tartó láz,
 • fejfájás.

 

HPV és méhnyakrák elleni védőoltás

Az oltóanyaggal elérhetővé vált a második „daganatellenes” vakcina.

 

A humán papillomavírusok (HPV) igen népes csoportját több mint 100 genetikai típus alkotja. A vírus a bőr és a nyálkahártya mikrosérülésein át bejutva okoz elváltozást. A csoport egyharmada felelős a méhnyak-, a méhtest-, a hüvely- és a végbélrák, valamint a genitális szemölcsök kialakulásáért.

 

A leggyakoribb, rosszindulatú genetikai típusok a 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, míg a kevésbé rosszindulatúak a 6 és 11 típusok. Európában évente 34 ezer új méhnyakrákesetet jelentenek, 13 ezer halálesettel; Magyarországon évi kb. 1070 új esetet regisztrálnak (2018-as adatok). A hazai ijesztően magas szám oka a hiányos rákszűrés: évente több mint 2,5 millió szűrés helyett mindössze 600 ezer nőt vizsgálnak.

 

Háromféle oltóanyagot dolgoztak ki 2, 4, illetve 9 különböző HPV-típus ellen:

 

 • Cervarix: a 16-os és a 18-as típus okozta elváltozások ellen véd;
 • Silgard: a 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típus okozta elváltozások ellen véd (2018-tól a 9 komponensű oltóanyag váltotta fel);
 • Gardasil 9: a 6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as típus okozta elváltozások ellen véd.

 

Magyarországon a 2 és a 9 komponensű vakcina elérhető.

 

Mindkét oltóanyag tartalmazza a 16-os és a 18-as típust, melyek 70%-ban felelősek a méhnyakrákért, a hüvelybemenet-, a pénisz-, a hangszalag- és a végbélnyílás rákos elváltozásaiért. A 6-os és a 11-es típusok okozzák leggyakrabban (90%) a nemi szemölcsöket (kondilómákat) és légúti papillomatosisokat.

 

A 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as típussal kibővített oltóanyag a rosszindulatú elváltozást előidéző HPV-törzsek 88%-át „lefedi”.

 

Az oltóanyagok a HPV adott típusának tisztított fehérjéit tartalmazzák, így nem okoznak betegséget.

 

A védőoltások 9 éves kortól adhatók 14 éves korig 2 dózisban: 0. és 6. hónapban. Ennél idősebb korban 3 dózis (0. vagy 1., valamint 2. és 6. hónapban) ajánlott.

 

Életmódtól, a szexuális partnerek számától függően idősebb korban is ajánlott az oltás. Javasolt a fiúk oltása is, elsősorban a 9 komponensű vakcinával, mely a HPV legtöbb típusával szemben védettséget ad.

 

HPV-pozitív nők is olthatók, mivel a vakcinák többféle HPV ellen védenek, és fennáll az ezekkel való fertőzés esélye is. Az oltóanyagok a már kialakult betegséget nem gyógyítják.

 

Fontos tudni: az oltás nem helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot!

 

Akik korábban már megkapták a 2 vagy 4 komponensű oltóanyagot, de szeretnék a védettségüket a 9 komponensű oltással kiszélesíteni, abból a teljes sorozatot meg kell kapniuk.

 

Oltási reakciók:

 

 • helyi bőrpír,
 • duzzanat,
 • fájdalom.

 

Súlyos rotavírus-fertőzés elleni oltások

A rotavírusok okozzák a csecsemő- és kisdedkori vizes hasmenések jelentős hányadát. Életünk során többször átesünk rotavírusos hasmenésen, de a betegség 3 éves kor alatt a legveszélyesebb: a magas láz, hányás és gyakori székletürítés miatt pár óra alatt kiszáradás léphet fel (évente több 10 ezer csecsemőt kezelnek rotavírus-fertőzés miatt kórházban).

 

Az oltási sorozatban részesült csecsemők 98%-a védetté válik a súlyos fertőzéssel szemben, háromnegyede pedig egyáltalán nem betegszik meg rotavírus okozta hasmenésben.

 

Amennyiben nincs egyéb ellenjavallata az oltásnak, a 25. terhességi hét után született koraszülöttek is olthatók.

 

A leggyakoribb rotavírusok ellen kétféle, szájon át adható védőoltás van forgalomban:

 

RotaTeq oltóanyag:

 

 • háromdózisú,
 • 6 hetes kortól adható, legalább 4 hét időközzel,
 • 12 hetes korig be kell adni az első oltást,
 • ajánlott 20-22 hetes korig, de legkésőbb 32 hetes korig befejezni a sorozatot,
 • 8 hónapos kor feletti csecsemők nem olthatók vele;

 

Rotarix oltóanyag:

 

 • kétadagú oltási sor javasolt,
 • 6 hetes kortól (de legalább 16 hetes kor előtt) kell az első adagot beadni,
 • a második adagot legkésőbb 24 hetes korban kell beadni,
 • az oltások között legalább 4 hét szünetet kell tartani,
 • 6 hónapos kor feletti csecsemők már nem olthatók vele.

 

A kétféle oltóanyag nem cserélhető fel, oltóanyaghiány esetén a már megkapott egy, illetve két dózis is biztosít részleges védettséget.

 

Oltási ellenjavallat:

 

 • oltóanyagra való túlérzékenység,
 • magas láz,
 • hasmenés, hányás,
 • súlyos, akut betegség.

 

Nem olthatók az immunkárosodottak (daganatos betegek, veleszületett immunhiányosok, szteroidkezelésben részesülők) és a bélrendszert érintő fejlődési rendellenességben szenvedők. Csökkent lehet az oltás hatékonysága azoknál, akik korábban vért vagy immunglobulint kaptak.

 

Oltási reakciók:

 

 

Influenza elleni védőoltások

Az influenzavírus járványosan terjed, és súlyos megbetegedést okozhat. A vírus változékonysága miatt a fertőzés ellen szezonálisan (évente) szükséges védőoltással védekezni. Az oltóanyagban lévő vírustörzs az egész világon minden oltóanyagban ugyanaz. A hazánkban hozzáférhető oltóanyagok nem tartalmaznak élő kórokozót, az oltott egyén nem betegedhet meg az oltástól.

 

A védőoltás beadásának ajánlott időpontja kora ősz, a védettség kialakulásához 2-3 hétre van szükség.

 

Az influenza elleni védőoltás 6 hónapos kor felett mindenkinek ajánlott – 6 hónaposnál kisebb gyermek esetén a környezetében élők oltása javasolt. Kifejezetten ajánlott a várandósok és környezetük oltása, amennyiben a terhesség 2-3. trimesztere az influenzajárvány időszakára esik.

 

2 éves kortól orrspray (Fluenz Tetra), 3 éves kor alatt (6 hónapos kortól) a 4 komponensű Vaxigrip Tetra nevű oltóanyag elérhető, 3 éves kor felett a 3 komponensű 3FLUART vakcina is választható.

 

A Fluenz Tetra esetén fél-fél adagot szükséges mindkét orrlyukba fújni, amennyiben a gyermek életében először kapott influenza elleni védőoltást, 4 hét múlva ismétlő „oltás” szükséges.

 

A Vaxigirp Tetrából 1 adag szükséges, de amennyiben a 9 év alatti gyermek először kapott influenza ellen védőoltást, 4 hét múlva szükséges egy emlékeztető oltás.

 

A 3Fluartból 3-12 éves kor között fél adag, 12 éves kor felett 1 adag szükséges.

 

Oltási ellenjavallat:

 

 • oltóanyagra való túlérzékenység,
 • magas láz,
 • hasmenés, hányás,
 • súlyos, akut betegség.

 

A Fluenz Tetra nem javasolt szalicilát vagy szteroid kezelést kapóknak, illetve súlyos asztmásoknak.

 

Oltási reakciók:

 

 • helyi bőrpír,
 • izomfájdalom,
 • hőemelkedés,
 • levertség.

 

COVID-19 elleni védőoltás

A gyermekek a legtöbb esetben könnyen átesnek a koronavírus-fertőzésen, azonban súlyos szövődményekkel járó sokszervi gyulladás alakulhat ki a fertőzés után, mely akár intenzív osztályos ellátást is igényelhet.

 

5 éves kortól adható a Pfizer-BioNTech mRNS alapú védőoltás, mely 2 oltásból áll.

 

Oltási ellenjavallat:

 

 

Oltási reakciók:

 

 • fáradtságérzés,
 • fejfájás,
 • izomfájdalom,
 • hidegrázás,
 • láz,
 • ízületi fájdalom.

 

A védőoltások beadásának menete

A nem kötelező védőoltások térítési díj ellenében vehetők igénybe; az influenzaoltás a veszélyeztetett csoport számára ingyenes.

 

Az igénybevétel első állomása a házi gyermekorvossal való kapcsolatfelvétel, aki tájékoztatást ad az oltásról (pl. hány oltás és milyen időközökkel szükséges), és felírja vényre a védőoltást.

 

A megvásárolt védőoltást a házi gyermekorvos adja be, majd dokumentálja az oltás beadásának tényét.

 


Vonatkozó jogszabály:

 

 

KULCSSZAVAK
védőoltás  |   fertőzés  |   meningococcus  |   kullancsencephalitis  |   humán papillomavírus  |   HPV  |   rotavírus-fertőzés  |   influenza
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít