egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 Oltási időközök

Az oltások esetében kiemelten fontos a biztonság, amely csak pontos és precíz megfigyelés és adatgyűjtés megvalósításával lehetséges. A biztonság és hatékonyság biztosítása érdekében az oltások között eltelt időtartamokra szakmai szabályok vonatkoznak.

 

  • Különböző inaktivált (tehát élő kórokozót nem tartalmazó) oltóanyagok (pl. influenza, Pneumococcus stb.) egyszerre vagy időköz tartása nélkül bármikor beadhatók.
  • Ugyancsak egyidejűleg vagy időköz tartása nélkül adható inaktiváltoltóanyag-tartalmú és élőkórokozó-tartalmú vakcina.
  • Különböző élő kórokozót tartalmazó vakcinák egyszerre is adhatók (pl. MMR és varicella vagy MMR és sárgaláz). Ha azonban nem egyszerre történik a beadásuk, az élő kórokozót tartalmazó vakcinák adása között legkevesebb 4 hét időközt kell tartani.

 

Oltási időközök műtétek környékén

Műtétekkel való egybeesés esetén:

 

  • életmentő beavatkozás: az immunizáció idejétől függetlenül, bármikor elvégezhető, és el is végzendő;
  • tervezett műtét végzése: a védőoltás beadását követően nem élő kórokozót tartalmazó oltás esetén 72 óra várakozás ajánlott, élő kórokozót tartalmazó vakcina adása után 14 nap várakozás ajánlott.

 

Ismétlő oltások

A különböző oltóanyagok különböző hatásmechanizmusuk által eltérő reakciót váltanak ki az immunrendszer részéről. Továbbá a fertőző betegségek elleni védekezés, az immunrendszer megfelelő működése egy biológiai folyamat, amelyet számos tényező befolyásolhat. Ezért bizonyos vakcinákból nem elegendő egyetlen oltás beadása a védettséghez, illetve bizonyos időközök elteltével emlékeztető oltás válhat szükségessé.

 

A magas szintű védelem csak akkor szavatolható, ha a megfelelő oltási sorozat beadásra kerül, illetve a szükséges idő elteltével az emlékeztető oltást is megkapja az oltandó személy. Egyes esetekben ettől az oltóorvos – a szakma adott esetre vonatkozó szabályait követve – eltérhet.

 


Vonatkozó jogszabály:

  • 18/1998. (VI. 3.) NM-rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről
KULCSSZAVAK
oltási időközök  |   ismétlő oltások  |   oltásidőtartam
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít