egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

A megelőzés (prevenció) rendkívül fontos az egészségmegőrzés és a betegségek korai stádiumban való felismerése érdekében.

 

szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel számos olyan betegség felismerésében segítségül lehet, amelynek gyógyításában a felfedezés ideje meghatározó lehet a betegség kimenetelét tekintve.

 

Nők esetében a legfontosabb szűrővizsgálatok a következők:

 

 • emlőszűrés,
 • méhnyakszűrés,
 • vastagbélszűrés,
 • csontsűrűségmérés (ODM),
 • bőrvizsgálat,
 • laborvizsgálat,
 • kardiológiai vizsgálat,
 • tüdőszűrés,
 • szemészeti szűrővizsgálat.

 

Emlőszűrés

Az emlőket és hónaljakat 20 éves kor felett havonta ajánlott áttapintani, évente egy alkalommal jelenjünk meg nőgyógyászati szűrővizsgálaton. A mellrák megelőzését szolgáló emlőszűrést röntgennel, mammográfiával ajánlott végezni, országosan szervezett szűrés keretében a 45–65 éves korosztályba tartozó hölgyek 2 évente kapnak meghívót szűrővizsgálatra. 20–45 éves kor közötti életkorban az emlő szűrővizsgálatát tapintással és ultrahanggal javasolt végezni.

 

Méhnyakrákszűrés

Az első nőgyógyászati vizsgálat egészséges nők esetében a nemi élet megkezdése után ajánlott, ahol a nemi szerveket a nőgyógyász manuálisan (kézzel), műszerrel megvizsgálja, valamint hüvelyi ultrahangot végez. A méhnyakrák szűrővizsgálata (citológia) a nemi élet megkezdésétől vagy 18 éves kortól évente ajánlott (lásd még: Méhnyakszűrés).

 

A humán papillomavírus kimutatására szolgáló HPV-tipizálás elvégzésére akkor kerül sor, ha a citológiai lelet rendellenes sejteket ír le, amelyek felvetik rákmegelőző állapot gyanúját.

 

Vastagbélszűrés

A vastagbélrák szűrése általában 45-50 év felett válik esedékessé, és ismétlése kétévente javasolt. Akinek családjában előfordult korábban vastagbél- vagy végbéldaganat, azaz genetikai hajlam valószínűsíthető, mindenképpen már 40 éves kortól érdemes elmennie erre a szűrésre (lásd még: Vastagbélszűrés). Javasolt mindenkinek, amennyiben vastagbélpolipot találtak előzőleg, esetleg vastagbélgyulladás áll fenn.

 

A szűrővizsgálat kétlépcsős: először a széklet rejtettvér-tartalmát ellenőrzik laboratóriumban. Amennyiben az eredmény pozitív, az orvos gasztroenterológushoz küldi a beteget kolonoszkópos vizsgálatra (vastagbéltükrözés). A vizsgálat során egy vékony száloptikás eszközt vezet az orvos a végbélen át a vastagbélbe, amely segítségével áttekinthető a végbél és a vastagbél fala.

 

A vizsgálat része lehet még a CT-kolonoszkópia is, amely egy hasi és kismedencei CT-vizsgálat, és a kapszulaendoszkópia is.

 

Csontsűrűségmérés

Csontsűrűségmérés (oszteodenzitometria – ODM) javasolt, amennyiben csontritkulás gyanúja áll fenn, valamint ha az alkalmazott kezelés hatékonyságát szeretné az orvos látni. Ez a szűrővizsgálat általában kétévente javasolt 50 év felett, ha a csontritkulás rizikófaktorai fennállnak (pl. genetikai hajlam, vékony, magas testalkat, cukorbetegség, máj- vagy vesebetegség, pajzsmirigy-túlműködés).

 

Szűrés javasolt továbbá csontritkulást okozó gyógyszerek szedése esetén is.

 

Bőrvizsgálat

Évente egyszer javasolt az anyajegyeket bőrgyógyásszal megvizsgáltatni. Nagyszámú anyajegy esetén a vizsgálatot javasolt félévente elvégeztetni (dermatoszkópos szűrővizsgálat). Önvizsgálat havonta javasolt.

 

A melanoma igen alattomos, rossz prognózisú bőrráktípus, azonban ha időben felfedezik, nagy az esély a teljes gyógyulásra. Az anyajegy színbeli, méretbeli vagy alakbeli változása esetén azonnali bőrgyógyászati vizsgálat szükséges. A nap káros UV-sugarai elleni védekezést 50 faktoros naptejjel, illetve a leégés kerülését kiemelten fontos hangsúlyozni (lásd még: Napégés és fényvédelem).

 

Laborvizsgálat

Évente egyszer javasolt rutin vérvizsgálatot, valamint vizeletvizsgálatot végezni. A lelet alapján, amennyiben szükséges, célzott szakorvosi beutalót adhat háziorvosa további vizsgálatok irányába, vagy gyógyszerrel látja el.

 

Kardiológiai vizsgálat

A szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakorisága a 40 év felettiek körében jelentősen emelkedik, ezért fontos a szűrővizsgálaton való részvétel és a szívműködés zavarainak a feltérképezése. Az orvos összetett rizikófelmérést végez, és a kockázati tényezők figyelembevételével (elhízás, dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, ülő életmód stb.) komplex terápiát javasolhat.

 

Tüdőszűrés

40 év felett évente, fiatalabb életkorban 3-5 évente javasolt a tüdőszűrő vizsgálat, különösen dohányzók esetében, a tüdődaganatok felismerése érdekében. Sajnos a korai tüdődaganat kimutatására nem alkalmas a szűrőmódszer, ezért fokozott kockázat esetén alacsony sugárdózisú CT javasolt.

 

Szemészeti szűrővizsgálat

A rendszeres szemvizsgálat és szűrés panaszmentesség fennállása esetén is javasolt, mert fényt deríthet olyan elváltozásokra, amelyek majd csak később okoznak problémát (például cukorbetegség, magas vérnyomás).

 

A szűrés látásélesség-vizsgálatból, színlátásvizsgálatból és mikroszkópos szemvizsgálatból áll. 

 

Egyéb javasolt vizsgálatok 45 év feletti nők esetében:

 

 • pajzsmirigy-ultrahangvizsgálat,
 • hasi ultrahangvizsgálat,
 • kismedencei ultrahangvizsgálat,
 • nyaki erek vizsgálata Doppler-ultrahanggal,
 • tumormarkerek (különösen családban előfordult tumor esetén).
KULCSSZAVAK
szűrővizsgálat  |   méhnyakszűrés  |   rákszűrés  |   emlőrákszűrés  |   vastagbélrákszűrés  |   BMI  |   koleszterin  |   vérzsír
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

emmibm

 

sz2020 also infoblokk