egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

A megelőzés (prevenció) rendkívül fontos az egészségmegőrzés és a betegségek korai stádiumban való felismerése érdekében.

 

szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel számos olyan betegség felismerésében segítségül lehet, amelynek gyógyításában a felfedezés ideje meghatározó lehet a betegség kimenetelét tekintve.

 

Nők esetében a legfontosabb szűrővizsgálatok a következők:

 

 • emlőszűrés,
 • méhnyakszűrés,
 • vastagbélszűrés,
 • csontsűrűségmérés (ODM),
 • bőrvizsgálat,
 • laborvizsgálat,
 • kardiológiai vizsgálat,
 • tüdőszűrés,
 • szemészeti szűrővizsgálat.

 

Emlőszűrés

Az emlőket és hónaljakat 20 éves kor felett havonta ajánlott áttapintani, évente egy alkalommal jelenjünk meg nőgyógyászati szűrővizsgálaton. A mellrák megelőzését szolgáló emlőszűrést röntgennel, mammográfiával ajánlott végezni, országosan szervezett szűrés keretében a 45–65 éves korosztályba tartozó hölgyek 2 évente kapnak meghívót szűrővizsgálatra. 20–45 éves kor közötti életkorban az emlő szűrővizsgálatát tapintással és ultrahanggal javasolt végezni.

 

Méhnyakrákszűrés

Az első nőgyógyászati vizsgálat egészséges nők esetében a nemi élet megkezdése után ajánlott, ahol a nemi szerveket a nőgyógyász manuálisan (kézzel), műszerrel megvizsgálja, valamint hüvelyi ultrahangot végez. A méhnyakrák szűrővizsgálata (citológia) a nemi élet megkezdésétől vagy 18 éves kortól évente ajánlott (lásd még: Méhnyakszűrés).

 

A humán papillomavírus kimutatására szolgáló HPV-tipizálás elvégzésére akkor kerül sor, ha a citológiai lelet rendellenes sejteket ír le, amelyek felvetik rákmegelőző állapot gyanúját.

 

Vastagbélszűrés

A vastagbélrák szűrése általában 45-50 év felett válik esedékessé, és ismétlése kétévente javasolt. Akinek családjában előfordult korábban vastagbél- vagy végbéldaganat, azaz genetikai hajlam valószínűsíthető, mindenképpen már 40 éves kortól érdemes elmennie erre a szűrésre (lásd még: Vastagbélszűrés). Javasolt mindenkinek, amennyiben vastagbélpolipot találtak előzőleg, esetleg vastagbélgyulladás áll fenn.

 

A szűrővizsgálat kétlépcsős: először a széklet rejtettvér-tartalmát ellenőrzik laboratóriumban. Amennyiben az eredmény pozitív, az orvos gasztroenterológushoz küldi a beteget kolonoszkópos vizsgálatra (vastagbéltükrözés). A vizsgálat során egy vékony száloptikás eszközt vezet az orvos a végbélen át a vastagbélbe, amely segítségével áttekinthető a végbél és a vastagbél fala.

 

A vizsgálat része lehet még a CT-kolonoszkópia is, amely egy hasi és kismedencei CT-vizsgálat, és a kapszulaendoszkópia is.

 

Csontsűrűségmérés

Csontsűrűségmérés (oszteodenzitometria – ODM) javasolt, amennyiben csontritkulás gyanúja áll fenn, valamint ha az alkalmazott kezelés hatékonyságát szeretné az orvos látni. Ez a szűrővizsgálat általában kétévente javasolt 50 év felett, ha a csontritkulás rizikófaktorai fennállnak (pl. genetikai hajlam, vékony, magas testalkat, cukorbetegség, máj- vagy vesebetegség, pajzsmirigy-túlműködés).

 

Szűrés javasolt továbbá csontritkulást okozó gyógyszerek szedése esetén is.

 

Bőrvizsgálat

Évente egyszer javasolt az anyajegyeket bőrgyógyásszal megvizsgáltatni. Nagyszámú anyajegy esetén a vizsgálatot javasolt félévente elvégeztetni (dermatoszkópos szűrővizsgálat). Önvizsgálat havonta javasolt.

 

A melanoma igen alattomos, rossz prognózisú bőrráktípus, azonban ha időben felfedezik, nagy az esély a teljes gyógyulásra. Az anyajegy színbeli, méretbeli vagy alakbeli változása esetén azonnali bőrgyógyászati vizsgálat szükséges. A nap káros UV-sugarai elleni védekezést 50 faktoros naptejjel, illetve a leégés kerülését kiemelten fontos hangsúlyozni (lásd még: Napégés és fényvédelem).

 

Laborvizsgálat

Évente egyszer javasolt rutin vérvizsgálatot, valamint vizeletvizsgálatot végezni. A lelet alapján, amennyiben szükséges, célzott szakorvosi beutalót adhat háziorvosa további vizsgálatok irányába, vagy gyógyszerrel látja el.

 

Kardiológiai vizsgálat

A szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakorisága a 40 év felettiek körében jelentősen emelkedik, ezért fontos a szűrővizsgálaton való részvétel és a szívműködés zavarainak a feltérképezése. Az orvos összetett rizikófelmérést végez, és a kockázati tényezők figyelembevételével (elhízás, dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, ülő életmód stb.) komplex terápiát javasolhat.

 

Tüdőszűrés

40 év felett évente, fiatalabb életkorban 3-5 évente javasolt a tüdőszűrő vizsgálat, különösen dohányzók esetében, a tüdődaganatok felismerése érdekében. Sajnos a korai tüdődaganat kimutatására nem alkalmas a szűrőmódszer, ezért fokozott kockázat esetén alacsony sugárdózisú CT javasolt.

 

Szemészeti szűrővizsgálat

A rendszeres szemvizsgálat és szűrés panaszmentesség fennállása esetén is javasolt, mert fényt deríthet olyan elváltozásokra, amelyek majd csak később okoznak problémát (például cukorbetegség, magas vérnyomás).

 

A szűrés látásélesség-vizsgálatból, színlátásvizsgálatból és mikroszkópos szemvizsgálatból áll. 

 

Egyéb javasolt vizsgálatok 45 év feletti nők esetében:

 

 • pajzsmirigy-ultrahangvizsgálat,
 • hasi ultrahangvizsgálat,
 • kismedencei ultrahangvizsgálat,
 • nyaki erek vizsgálata Doppler-ultrahanggal,
 • tumormarkerek (különösen családban előfordult tumor esetén).
KULCSSZAVAK
szűrővizsgálat  |   méhnyakszűrés  |   rákszűrés  |   emlőrákszűrés  |   vastagbélrákszűrés  |   BMI  |   koleszterin  |   vérzsír
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít