Táplálkozás tudatosan
-
A Body Mass Index (BMI), magyarul testtömegindex a testsúly–testmagasság arányának felhasználásával a tápláltsági állapotot mutatja meg. Ha nem automata kalkulátort használ, a BMI-t kiszámolni papír-ceruza segítségével is...
Olvass tovább
-
A húsvéti ünnep időszakában sokak figyelme terelődik a böjtre, ami lemondást, vagyis valamilyen étel- vagy italféleség fogyasztásától, illetve valamely tevékenységtől való tartózkodást jelent. Míg a vallási böjtök szabályai pontosan...
Olvass tovább
-
A cukor természetes módon előfordul minden szénhidrátot tartalmazó élelmiszerben, például a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, tejtermékekben. Problémák akkor jelentkeznek, ha túl sok hozzáadott cukrot fogyasztunk, vagyis olyan cukrot...
Olvass tovább
-
A cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása régebben csak a cukorbetegek számára volt fontos, napjainkban azonban az egészséges táplálkozás részeként mások körében is népszerűségnek örvendenek. A diétázók és az...
Olvass tovább
-
Az élelmiszerekben alkalmazott magas mennyiségű hozzáadott cukor több betegség – például cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, elhízás – kialakulásában jól ismert rizikótényező. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata alapján...
Olvass tovább
-
A lakosság egészségének megőrzése és egészségi állapotának javítása érdekében nélkülözhetetlenek a korszerű étrend kialakítását támogató iránymutatások. Az egészséges (kiegyensúlyozott) táplálkozás olyan életmódbeli tényező, amely számos krónikus...
Olvass tovább
-
Az élelmiszerek ízének adalékanyagokkal történő feljavítása régóta része a kultúránknak. Eleinte sóval kezdték el tartósítani a húst és a halat, ízes-illatos növényekkel fűszerezték az ételeket, és a gyümölcsök tartósítására kiválóan alkalmassá...
Olvass tovább
-
Feldolgozott élelmiszernek nevezzük azon élelmiszereket, melyek az élelmiszerboltok polcaira kerülésük előtt olyan élelmiszeripari módosításon esnek keresztül, melynek során megváltozik a természetes állapotuk. Ilyen módosítás lehet a...
Olvass tovább
-
Génmódosított élelmiszernek minősülnek azok a termékek, amelyek tartalmaznak genetikailag módosított elemet, alkotórészt vagy szervezetet. Az ismertebb GMO kifejezés a génmódosított organizmusból alkotott mozaikszó. A génmódosítás során...
Olvass tovább
-
A glikémiás index (GI) egy 1 és 100 közé eső érték, ami az adott szénhidrát vércukorszintre gyakorolt hatását jellemzi. A skála referenciaértéke a glükóz (szőlőcukor), ennek indexe 100. Minél magasabb szám tartozik az adott élelmiszerhez, annak...
Olvass tovább
-
Az egyik legfontosabb (de nem kizárólagos) fehérje- és B-vitaminforrást a táplálékok közül a húsok szolgáltatják. A húsfogyasztás egészségünkre gyakorolt hatásai azonban összetettek. Jelen cikkben a húsfogyasztás pozitív hatásairól olvashat, és...
Olvass tovább
-
Az újszülöttek születésük után elvesztik a testsúlyuk 5-10%-át, de a 10-14. napra visszanyerik azt, féléves korukra megduplázzák a súlyukat, egyéves korukra pedig születési súlyuk háromszorosát érik el. A növekedésben a csecsemő megfelelő...
Olvass tovább
-
A várandósság idején különösen fontos a kismamáknak az elegendő folyadékfogyasztás és az egészséges, megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás, hiszen a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül ők táplálják a fejlődő magzatot is. A helyes...
Olvass tovább
-
A táplálásterápia olyan gyógyító eljárás, amely a kedvező tápláltsági állapot megőrzését vagy elérését, illetve az alultápláltság (malnutríció) megszüntetését vagy lehetséges mértékig való csökkentését szolgálja az energia-, fehérje- és...
Olvass tovább
-
Az egyik legfontosabb (de nem kizárólagos) fehérje- és B-vitamin forrást a táplálékok közül a húsok szolgáltatják. A húsfogyasztás egészségre gyakorolt hatása azonban összetett, a kedvező hatások mellett számos kedvezőtlennel is számolni kell...
Olvass tovább
-
A nyugati étkezési kultúrában általános a túlzott, gyakran az egészségre ártalmas mértékű sófogyasztás. Ennek fő oka a feldolgozott élelmiszerek, a készételek, konzervek fogyasztásának rendkívül nagy aránya, valamint a megszokásból sózás: a...
Olvass tovább