
Táplálkozás
- Az A-vitamin zsírban oldódó vegyület, amelyet retinolként is ismerhetünk. Bevihető élelmiszerekkel is, de az emberi szervezet is képes előállítani a megfelelő előanyagok bevitelével. Előanyagai az A-provitaminok, közülük leggyakoribb a...
Olvass tovább
- A sejtek életük és energia-anyagcseréjük során stresszhatásoknak vannak kitéve, köztük oxidatív stressznek. Az antioxidánsok késleltetik vagy gátolják a sejteket érintő oxidációs károsodást, ami nemcsak számos betegség kialakulásában, hanem az...
Olvass tovább
- A B-vitamin nem csupán egyfajta vitamin, hanem egy létfontosságú, vízben oldódó vitamincsoport. A B-vitaminok sokféle szerepet játszanak a szervezetben, többek között felelősek az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való...
Olvass tovább
- A tiamin néven is ismert B1-vitamin az energia-háztartásban játszik fontos szerepet, és számos táplálékkal bevihető. Mint a többi B-vitamin, a B1-vitamin is vízben oldódó, ezért nem raktározódik sokáig a szervezetben, naponta gondoskodni kell...
Olvass tovább
- A B-vitaminok közé tartozó B12-t (vagy más néven kobalamint) elsősorban a vérképzésben alkotott szerepe miatt ismerik, de egyéb létfontosságú funkciói is vannak. A B12-vitamin hiánya normál táplálkozás mellett ritka, de vegetáriánus vagy...
Olvass tovább
- A B2-vitamin vagy riboflavin egy vízben oldódó vitamin – nemcsak élelmiszerekkel vihető be a szervezetbe, kis mennyiségben az egészséges bélflóra baktériumai is előállítják. A vitamin a sejtek működésén kívül a zsírok, gyógyszerek és szteroidok...
Olvass tovább
- A B3-vitamin vagy niacin a vízben oldódó B-vitaminok közé tartozik. A szervezetbe élelmiszerekkel vihető be, de az emberi testben található egészséges bélflóra baktériumai is előállítják, ha az ehhez szükséges anyagok rendelkezésre állnak. Szerepe...
Olvass tovább
- A B5-vitamin (más néven pantoténsav) egy vízben oldódó vitamin. Szerepe a tápanyagok lebontásában, főként a zsíranyagcserében van. A B5-vitamin hiánya ritka, de gyakran jár együtt más B-vitaminok hiányával, ezért számos táplálékkiegészítő...
Olvass tovább
- A B6-vitamin, vagyis piridoxin vízben oldódó vitamin, ami a B-vitamincsalád más tagjaihoz hasonlóan a tápanyagok lebontásában játszik szerepet, de emellett más létfontosságú szervrendszerek egészségéhez is szükséges. A B-vitaminok egy...
Olvass tovább
- A B7-vitamin (biotin) a többi B-vitaminhoz hasonlóan a tápanyagok lebontásához nélkülözhetetlen, emellett a gének aktivitásában is lényeges szerepe van. A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport, tagjai...
Olvass tovább
- A Body Mass Index (BMI), magyarul testtömegindex a testsúly–testmagasság arányának felhasználásával a tápláltsági állapotot mutatja meg. Ha nem automata kalkulátort használ, a BMI-t kiszámolni papír-ceruza segítségével is...
Olvass tovább
-
A húsvéti ünnep időszakában sokak figyelme terelődik a böjtre, ami lemondást, vagyis valamilyen étel- vagy italféleség fogyasztásától, illetve valamely tevékenységtől való tartózkodást jelent. Míg a vallási böjtök szabályai pontosan... Olvass tovább
- A C-vitamin (más néven aszkorbinsav) egy vízben oldódó vegyület. Talán a legismertebb vitamin, kémiai összetételének ismeretét, gyors és olcsó előállítási módját Szent-Györgyi Albertnek köszönhetjük. Az immunrendszer működésének, a vas...
Olvass tovább
- A cink (Zn) egy ásványi anyag, amely elengedhetetlen a szervezet számos funkciójának normál működéséhez, beleértve az immunrendszert, a sebgyógyulást, a véralvadást, a pajzsmirigyműködést, valamint az íz- és szagérzékelést. A cink...
Olvass tovább
- A cukor természetes módon előfordul minden szénhidrátot tartalmazó élelmiszerben, például a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, tejtermékekben. Problémák akkor jelentkeznek, ha túl sok hozzáadott cukrot fogyasztunk, vagyis olyan cukrot...
Olvass tovább
-
A D-vitamin (más néven kalciferol) szerepét a csontok egészségében már régóta ismerik, de az utóbbi időben az is egyértelművé vált, hogy ennél sokrétűbb a feladata a szervezetben. Az immunrendszer működése, az utódnemzés és a lelki egészség... Olvass tovább
- A D-vitamin többféle szempontból nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Az egyik legfontosabb és legrégebben ismert feladata a kalcium és a foszfor felszívódásának elősegítése, melynek révén közvetlenül befolyásolja a csontképződést. A...
Olvass tovább
- A D-vitamin többféle szempontból nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. A megfelelő D-vitamin-ellátottság a női egészség egyik fontos biztosítéka minden életszakaszban, különösen a várandósság és a szoptatás, valamint a változókor...
Olvass tovább
- A D-vitamin többféle szempontból nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, így fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében is. Az immunfolyamatokra gyakorolt hatása már száz évvel ezelőtt ismert volt: a XX. század elején napoztatással...
Olvass tovább
- Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely több szervrendszer működéséhez is nélkülözhetetlen. Az E-vitaminnak szerepe van a bőr és a látás egészségében, illetve az immunrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul. Az E-vitamin antioxidáns...
Olvass tovább
- A cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása régebben csak a cukorbetegek számára volt fontos, napjainkban azonban az egészséges táplálkozás részeként mások körében is népszerűségnek örvendenek. A diétázók és az...
Olvass tovább
- Az élelmiszerekben alkalmazott magas mennyiségű hozzáadott cukor több betegség – például cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, elhízás – kialakulásában jól ismert rizikótényező. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata alapján...
Olvass tovább
- Az étkezési rostok vagy élelmi rostok olyan, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, növényi eredetű szénhidrátok, amelyeket nem képes megemészteni az emberi vékonybél, ezért nem szívódnak fel, hanem változatlan formában eljutnak a...
Olvass tovább
- Közismert, hogy a magas vérzsírszint (leginkább a koleszterin) növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét: lerakódhat az erek falában (érelmeszesedés), az erek szűkítésével pedig – súlyos esetben – vérellátási zavarokat...
Olvass tovább
- Az étrendkiegészítők (táplálékkiegészítők) célja azon tápanyagok és ásványi anyagok pótlása, amelyekhez étkezéssel vagy egyáltalán nem lehet hozzájutni, vagy a táplálkozás útján nem lehet elégséges mértékben bevinni. Az étrendkiegészítők továbbá...
Olvass tovább
- A fehérjék az emberi sejtek egyik legfontosabb alkotórészei, így azok táplálkozásban betöltött szerepe jelentős. A fehérjék segítik a test szöveteinek és szerveinek működését; fehérjére van szükség a sejtek növekedéséhez, az enzimek, antitestek...
Olvass tovább
- Feldolgozott élelmiszernek nevezzük azon élelmiszereket, melyek az élelmiszerboltok polcaira kerülésük előtt olyan élelmiszeripari módosításon esnek keresztül, melynek során megváltozik a természetes állapotuk. Ilyen módosítás lehet a...
Olvass tovább
- A fitoösztrogének természetesen előforduló vegyületek, amelyek számos növényben megtalálhatók. Akinek a tápláléka sok zöldséget, gyümölcsöt és gabonát tartalmaz, egészen biztosan fogyaszt fitoösztrogéneket is. A „phyto” szó a görög...
Olvass tovább
- A FODMAP egy angol rövidítés (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols), olyan rövid láncú szénhidrátok gyűjtőneve, melyek emésztési problémákat okozhatnak különösen irritábilis bél szindróma (IBS) betegségben...
Olvass tovább
- Az emberi szervezet működéséhez energiára van szükség, amelyet a tápanyagok biztosítanak. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás esetén a táplálékok tartalmazzák mindazokat az anyagokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Miközben étkezéssel...
Olvass tovább
- A foszfor (P) egy nélkülözhetetlen ásványi anyag az ember számára, ami a kalciumot követően a második legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag az emberi szervezetben. Fontos szerepet tölt be a fogak és csontok felépítésében, és meghatározó...
Olvass tovább
- Génmódosított élelmiszernek minősülnek azok a termékek, amelyek tartalmaznak genetikailag módosított elemet, alkotórészt vagy szervezetet. Az ismertebb GMO kifejezés a génmódosított organizmusból alkotott mozaikszó. A génmódosítás során...
Olvass tovább
- A glikémiás index (GI) egy 1 és 100 közé eső érték, ami az adott szénhidrát vércukorszintre gyakorolt hatását jellemzi. A skála referenciaértéke a glükóz (szőlőcukor), ennek indexe 100. Minél magasabb szám tartozik az adott élelmiszerhez, annak...
Olvass tovább
- A glutén egy gabonafélékben található fehérje, amely bizonyos betegségek és állapotok esetén káros hatást fejthet ki a szervezetben. Ezekben a helyzetekben indokolt a glutén fogyasztásának kerülése, esetleg teljes kiiktatása az étrendből. A...
Olvass tovább
-
Az egyik legfontosabb (de nem kizárólagos) fehérje- és B-vitaminforrást a táplálékok közül a húsok szolgáltatják. A húsfogyasztás egészségünkre gyakorolt hatásai azonban összetettek. Jelen cikkben a húsfogyasztás pozitív hatásairól olvashat, és... Olvass tovább
- Az intermittáló (más néven szakaszos vagy időszakos) böjt egészségtudatos indíttatásból szándékosan vállalt, változó időtartamú étkezési szünetet jelent. Az egészségügyi megfontolásból alkalmazott különböző böjtök általában a szervezet...
Olvass tovább
- Az ízületek épségének megőrzése és az ízületi betegségek megelőzése érdekében különösen ajánlott szem előtt tartani a mindennapok során az egészséges életmód két legfontosabb pillérét: a helyes táplálkozást és a rendszeres testmozgást. Az...
Olvass tovább
- A jód elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Különösen fontos szerepet tölt be a megfelelő fejlődésben: a növekedésben és az agy fejlődésében.A kiegyensúlyozott táplálkozás része a megfelelő jódbevitel, azonban túlzott mértékű fogyasztása...
Olvass tovább
- A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Olyan fehérjék termeléséhez járul hozzá, amelyeknek a véralvadásban és a csontok növekedésében van fontos szerepük. A K-vitamin hiánya normál táplálkozás mellett ritka, az újszülöttek azonban kötelező...
Olvass tovább
- A kalcium a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, melyet az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért az elfogyasztott táplálékkal vagy étrend-kiegészítők formájában szükséges bevinni. A kalcium szerepe sokrétű:részt vesz...
Olvass tovább
- A kálium a szervezet számára létfontosságú ásványi anyag, amely számos nélkülözhetetlen élettani funkcióban részt vesz. A kálium hiánya és többlete is életveszélyes állapothoz vezethet. A kálium létfontosságú ásványi anyag, kis...
Olvass tovább
- A ketogén diéta lényege, hogy a naponta bevitt kalóriamennyiség kb. 75%-a zsírokból, 15%-a fehérjékből származik, és a maradék kb. 10%-a származik csak szénhidrátokból – azaz a diéta minimalizálja a szénhidrátok bevitelét, ugyanakkor...
Olvass tovább
- Sokféle növény állít elő olyan anyagokat, amelyek kis mennyiségben is erős hatással bírnak az azokat elfogyasztó élőlényekre. Ezek az anyagok – amelyeket szaknyelven alkaloidoknak neveznek – erős, gyógyszerszintű hatással bírnak. A koffein...
Olvass tovább
- A magnézium egy nyomelem, melyre az emberi szervezet minden sejtjének szüksége van – sejttípustól függően változó mennyiségben. Az emberi szervezetben lejátszódó számos biokémiai folyamat enzimjeinek működéséhez mint nélkülözhetetlen kofaktor...
Olvass tovább
- Az egészséges csontokért és fogakért, továbbá az anyagcsere és az idegrendszer megfelelő működéséért oda kell figyelnünk a megfelelő magnéziumbevitelre. A magnézium fontos ásványi anyag a szervezet számára: szerepet játszik az ideg-...
Olvass tovább
- Az ún. mediterrán típusú táplálkozás előtérbe helyezi a szezonálisan elérhető és helyben termett növényi eredetű élelmiszereket, amelyek frissen, a lehető legkisebb mértékű konyhai feldolgozás után kerülnek asztalra. A dél-európai...
Olvass tovább
- A nátrium elengedhetetlen szerepet játszik a szervezetben számos élettani folyamatban, például a folyadékegyensúly fenntartásában, a különböző idegi ingerületvezetésben, a vizeletkiválasztásban és a megfelelő izomműködésben. A nátrium...
Olvass tovább
- Nyugati típusú étrendnek nevezzük a fejlett, iparosodott országokban (elsősorban az USA-ban és Nyugat-Európában) elterjedt étrendet. Ezt az étrendet a magas szénhidrát- és zsírtartalom, a feldolgozott és előkészített ételek túlsúlya, illetve a...
Olvass tovább
- A paleolit vagy paleo étrend az őskorban élő, gyűjtögető és vadászó életmódot folytató elődeink étrendjén alapulva vált népszerűvé a diétázók körében az utóbbi évtizedben. A paleolit étrend engedélyezi a húsfogyasztást, kizárja azonban a...
Olvass tovább
- A szelén az emberi szervezet számára esszenciális nyomelem. Mivel a szervezet nem képes előállítani, bevitele táplálék vagy étrendkiegészítő formájában történhet. A szelén legfontosabb szerepe a szervezetben az ún. szelenoproteinekbe...
Olvass tovább
- A szénhidrátok szerves vegyületek, amelyeket a növények állítanak elő szénből, hidrogénből és oxigénből. Biztosítják a szervezet működéséhez szükséges energia nagy részét, és számos jótékony hatásuk is van, különböző betegségek kialakulását...
Olvass tovább
- Az újszülöttek születésük után elvesztik a testsúlyuk 5-10%-át, de a 10-14. napra visszanyerik azt, féléves korukra megduplázzák a súlyukat, egyéves korukra pedig születési súlyuk háromszorosát érik el. A növekedésben a csecsemő megfelelő...
Olvass tovább
-
A várandósság idején különösen fontos a kismamáknak az elegendő folyadékfogyasztás és az egészséges, megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás, hiszen a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül ők táplálják a fejlődő magzatot is. A helyes... Olvass tovább
- A kisgyermekeknek a WHO ajánlása alapján 6 hónapos korukig az anyatejen kívül nincs szükségük semmi másra. Azonban sok olyan helyzet adódhat, amikor szükséges a tápszeres táplálás rövidebb vagy hosszabb ideig.Otthon készített tápszerrel, házi...
Olvass tovább
- A táplálásterápia olyan gyógyító eljárás, amely a kedvező tápláltsági állapot megőrzését vagy elérését, illetve az alultápláltság (malnutríció) megszüntetését vagy lehetséges mértékig való csökkentését szolgálja az energia-, fehérje- és...
Olvass tovább
-
Az egyik legfontosabb (de nem kizárólagos) fehérje- és B-vitamin forrást a táplálékok közül a húsok szolgáltatják. A húsfogyasztás egészségre gyakorolt hatása azonban összetett, a kedvező hatások mellett számos kedvezőtlennel is számolni kell... Olvass tovább
- A nyugati étkezési kultúrában általános a túlzott, gyakran az egészségre ártalmas mértékű sófogyasztás. Ennek fő oka a feldolgozott élelmiszerek, a készételek, konzervek fogyasztásának rendkívül nagy aránya, valamint a megszokásból sózás: a...
Olvass tovább
- A megfelelő vasbevitel elengedhetetlen a szervezetnek, mivel az nem tudja újonnan előállítani. A vashiány következménye, a vashiányos vérszegénység kifejezetten gyakori, de a túl magas vasszint is káros a szervezetre. A felnőtt emberi...
Olvass tovább
- A vashiány világszerte a leggyakoribb táplálkozási rendellenesség. A vasat szervezetünk nem tudja előállítani, de kiegyensúlyozott táplálkozás esetén általában nincs szükség célzott pótlására. A vas szerepe a szervezetbenA vas (Fe –...
Olvass tovább
- Vegetarianizmusnak nevezzük azok a táplálkozási irányzatokat, amelyek energiaforrását főleg növényi eredetű élelmiszerek (gabonafélék, magvak, zöldségek, gyökerek, diófélék, gyümölcsök) jelentik. A vegetáriánus étrendek közös jellemzője –...
Olvass tovább
- A vitaminok elengedhetetlenek az emberi test egészséges működéséhez. A legtöbbjük bevitele biztosított a változatos, vegyes táplálkozással, egyes esetekben táplálékkiegészítőkkel pótolhatók.A vitaminok szerves vegyületek, amelyeket növényi- vagy...
Olvass tovább
- Az anyagcsere az életfunkciók biztosításához nélkülözhetetlen folyamat: az anyagcsere-folyamatok közé tartozik a tápanyagokból nyert szénhidrátok, fehérjék és zsírok feldolgozása is. A zsírok és az olajok az összetett lipidek...
Olvass tovább