Táplálkozás

  • A-vitamin

    Az A-vitamin zsírban oldódó vegyület, amelyet retinolként is ismerhetünk. Bevihető élelmiszerekkel is, de az emberi szervezet is képes előállítani a megfelelő előanyagok bevitelével. Előanyagai az
    ...
  • Antioxidánsok

    A sejtek életük és energia-anyagcseréjük során stresszhatásoknak vannak kitéve, köztük oxidatív stressznek. Az antioxidánsok késleltetik vagy gátolják a sejteket érintő oxidációs károsodást, ami
    ...
  • B-vitaminok

     A B-vitamin nem csupán egyfajta vitamin, hanem egy létfontosságú, vízben oldódó vitamincsoport. A B-vitaminok sokféle szerepet játszanak a szervezetben, többek között felelősek az idegrendszer
    ...
  • B1-vitamin

    A tiamin néven is ismert B1-vitamin az energia-háztartásban játszik fontos szerepet, és számos táplálékkal bevihető. Mint a többi B-vitamin, a B1-vitamin is vízben oldódó, ezért nem raktározódik
    ...
  • B12-vitamin

    A B-vitaminok közé tartozó B12-t (vagy más néven kobalamint) elsősorban a vérképzésben alkotott szerepe miatt ismerik, de egyéb létfontosságú funkciói is vannak. A B12-vitamin hiánya normál táplálkozás
    ...
  • B2-vitamin

    A B2-vitamin vagy riboflavin egy vízben oldódó vitamin – nemcsak élelmiszerekkel vihető be a szervezetbe, kis mennyiségben az egészséges bélflóra baktériumai is előállítják. A vitamin a sejtek
    ...
  • B3-vitamin

    A B3-vitamin vagy niacin a vízben oldódó B-vitaminok közé tartozik. A szervezetbe élelmiszerekkel vihető be, de az emberi testben található egészséges bélflóra baktériumai is előállítják, ha az ehhez
    ...
  • B5-vitamin

    A B5-vitamin (más néven pantoténsav) egy vízben oldódó vitamin. Szerepe a tápanyagok lebontásában, főként a zsíranyagcserében van. A B5-vitamin hiánya ritka, de gyakran jár együtt más B-vitaminok
    ...
  • B6-vitamin

    A B6-vitamin, vagyis piridoxin vízben oldódó vitamin, ami a B-vitamincsalád más tagjaihoz hasonlóan a tápanyagok lebontásában játszik szerepet, de emellett más létfontosságú szervrendszerek
    ...
  • B7-vitamin

    A B7-vitamin (biotin) a többi B-vitaminhoz hasonlóan a tápanyagok lebontásához nélkülözhetetlen, emellett a gének aktivitásában is lényeges szerepe van.A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó
    ...
  • BMI kiszámítása

    A Body Mass Index (BMI), magyarul testtömegindex a testsúly–testmagasság arányának felhasználásával a tápláltsági állapotot mutatja meg. Ha nem automata kalkulátort használ, a BMI-t kiszámolni
    ...
  • Böjt fajtái és élettani hatásai

    A húsvéti ünnep időszakában sokak figyelme terelődik a böjtre, ami lemondást, vagyis valamilyen étel- vagy italféleség fogyasztásától, illetve valamely tevékenységtől való tartózkodást jelent. Míg a
    ...
  • C-vitamin

    A C-vitamin (más néven aszkorbinsav) egy vízben oldódó vegyület. Talán a legismertebb vitamin, kémiai összetételének ismeretét, gyors és olcsó előállítási módját Szent-Györgyi Albertnek
    ...
  • Cink

    A cink (Zn) egy ásványi anyag, amely elengedhetetlen a szervezet számos funkciójának normál működéséhez, beleértve az immunrendszert, a sebgyógyulást, a véralvadást, a pajzsmirigyműködést, valamint az
    ...
  • Cukorfogyasztás hatása az egészségre

    A cukor természetes módon előfordul minden szénhidrátot tartalmazó élelmiszerben, például a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, tejtermékekben. Problémák akkor jelentkeznek, ha túl sok
    ...
  • D-vitamin

    A D-vitamin (más néven kalciferol) szerepét a csontok egészségében már régóta ismerik, de az utóbbi időben az is egyértelművé vált, hogy ennél sokrétűbb a feladata a szervezetben. Az immunrendszer
    ...
  • D-vitamin és a csontok egészsége

    A D-vitamin többféle szempontból nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Az egyik legfontosabb és legrégebben ismert feladata a kalcium és a foszfor felszívódásának elősegítése, melynek révén
    ...
  • D-vitamin és a női egészség

    A D-vitamin többféle szempontból nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. A megfelelő D-vitamin-ellátottság a női egészség egyik fontos biztosítéka minden életszakaszban, különösen a
    ...
  • D-vitamin és az immunrendszer

    A D-vitamin többféle szempontból nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, így fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében is. Az immunfolyamatokra gyakorolt hatása már száz évvel ezelőtt
    ...
  • E-vitamin

    Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely több szervrendszer működéséhez is nélkülözhetetlen. Az E-vitaminnak szerepe van a bőr és a látás egészségében, illetve az immunrendszer megfelelő
    ...
  • Édesítőszerek

    A cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása régebben csak a cukorbetegek számára volt fontos, napjainkban azonban az egészséges táplálkozás részeként mások körében is
    ...
  • Édesítőszerek veszélyei

    Az élelmiszerekben alkalmazott magas mennyiségű hozzáadott cukor több betegség – például cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, elhízás – kialakulásában jól ismert rizikótényező. Az
    ...
  • Étkezési rostok

    Az étkezési rostok vagy élelmi rostok olyan, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, növényi eredetű szénhidrátok, amelyeket nem képes megemészteni az emberi vékonybél, ezért nem szívódnak fel,
    ...
  • Étrend hatása a koleszterinszintre

    Közismert, hogy a magas vérzsírszint (leginkább a koleszterin) növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét: lerakódhat az erek falában (érelmeszesedés), az erek szűkítésével pedig
    ...
  • Étrendkiegészítők

    Az étrendkiegészítők (táplálékkiegészítők) célja azon tápanyagok és ásványi anyagok pótlása, amelyekhez étkezéssel vagy egyáltalán nem lehet hozzájutni, vagy a táplálkozás útján nem lehet elégséges
    ...
  • Fehérjék

    A fehérjék az emberi sejtek egyik legfontosabb alkotórészei, így azok táplálkozásban betöltött szerepe jelentős. A fehérjék segítik a test szöveteinek és szerveinek működését; fehérjére van szükség a
    ...
  • Feldolgozott élelmiszerek

    Feldolgozott élelmiszernek nevezzük azon élelmiszereket, melyek az élelmiszerboltok polcaira kerülésük előtt olyan élelmiszeripari módosításon esnek keresztül, melynek során megváltozik a természetes
    ...
  • Fitoösztrogének

    A fitoösztrogének természetesen előforduló vegyületek, amelyek számos növényben megtalálhatók. Akinek a tápláléka sok zöldséget, gyümölcsöt és gabonát tartalmaz, egészen biztosan fogyaszt
    ...
  • FODMAP diéta

    A FODMAP egy angol rövidítés (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols), olyan rövid láncú szénhidrátok gyűjtőneve, melyek emésztési problémákat okozhatnak különösen
    ...
  • Fogyókúra

    Az emberi szervezet működéséhez energiára van szükség, amelyet a tápanyagok biztosítanak. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás esetén a táplálékok tartalmazzák mindazokat az anyagokat, amelyekre a
    ...
  • Foszfor

    A foszfor (P) egy nélkülözhetetlen ásványi anyag az ember számára, ami a kalciumot követően a második legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag az emberi szervezetben. Fontos szerepet tölt be a
    ...
  • Génmódosított élelmiszerek

    Génmódosított élelmiszernek minősülnek azok a termékek, amelyek tartalmaznak genetikailag módosított elemet, alkotórészt vagy szervezetet. Az ismertebb GMO kifejezés a génmódosított organizmusból
    ...
  • Glikémiás index

    A glikémiás index (GI) egy 1 és 100 közé eső érték, ami az adott szénhidrát vércukorszintre gyakorolt hatását jellemzi. A skála referenciaértéke a glükóz (szőlőcukor), ennek indexe 100. Minél magasabb
    ...
  • Gluténmentes diéta

    A glutén egy gabonafélékben található fehérje, amely bizonyos betegségek és állapotok esetén káros hatást fejthet ki a szervezetben. Ezekben a helyzetekben indokolt a glutén fogyasztásának kerülése,
    ...
  • Húsfogyasztás hatása az egészségre

    Az egyik legfontosabb (de nem kizárólagos) fehérje- és B-vitaminforrást a táplálékok közül a húsok szolgáltatják. A húsfogyasztás egészségünkre gyakorolt hatásai azonban összetettek. Jelen cikkben a
    ...
  • Intermittáló böjt

    Az intermittáló (más néven szakaszos vagy időszakos) böjt egészségtudatos indíttatásból szándékosan vállalt, változó időtartamú étkezési szünetet jelent.Az egészségügyi megfontolásból alkalmazott
    ...
  • Ízületi betegségek étrendje

    Az ízületek épségének megőrzése és az ízületi betegségek megelőzése érdekében különösen ajánlott szem előtt tartani a mindennapok során az egészséges életmód két legfontosabb pillérét: a helyes
    ...
  • Jód és jódhiány

    A jód elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Különösen fontos szerepet tölt be a megfelelő fejlődésben: a növekedésben és az agy fejlődésében.A kiegyensúlyozott táplálkozás része a megfelelő
    ...
  • K-vitamin

    A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Olyan fehérjék termeléséhez járul hozzá, amelyeknek a véralvadásban és a csontok növekedésében van fontos szerepük. A K-vitamin hiánya normál táplálkozás mellett
    ...
  • Kalcium

    A kalcium a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, melyet az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért az elfogyasztott táplálékkal vagy étrend-kiegészítők formájában szükséges bevinni.
    ...
  • Kálium

    A kálium a szervezet számára létfontosságú ásványi anyag, amely számos nélkülözhetetlen élettani funkcióban részt vesz. A kálium hiánya és többlete is életveszélyes állapothoz vezethet.A kálium
    ...
  • Ketogén diéta

    A ketogén diéta lényege, hogy a naponta bevitt kalóriamennyiség kb. 75%-a zsírokból, 15%-a fehérjékből származik, és a maradék kb. 10%-a származik csak szénhidrátokból – azaz a diéta minimalizálja
    ...
  • Koffein

    Sokféle növény állít elő olyan anyagokat, amelyek kis mennyiségben is erős hatással bírnak az azokat elfogyasztó élőlényekre. Ezek az anyagok – amelyeket szaknyelven alkaloidoknak neveznek – erős,
    ...
  • Magnézium

    A magnézium egy nyomelem, melyre az emberi szervezet minden sejtjének szüksége van – sejttípustól függően változó mennyiségben. Az emberi szervezetben lejátszódó számos biokémiai folyamat enzimjeinek
    ...
  • Magnéziumtartalmú élelmiszerek

    Az egészséges csontokért és fogakért, továbbá az anyagcsere és az idegrendszer megfelelő működéséért oda kell figyelnünk a megfelelő magnéziumbevitelre. A magnézium fontos ásványi anyag a
    ...
  • Mediterrán étrend

    Az ún. mediterrán típusú táplálkozás előtérbe helyezi a szezonálisan elérhető és helyben termett növényi eredetű élelmiszereket, amelyek frissen, a lehető legkisebb mértékű konyhai feldolgozás után
    ...
  • Növényi fehérjeforrások

    A legtöbb ember számára a fehérjebevitel kapcsán elsősorban a hús jut az eszébe. Ugyanakkor számos növényi élelmiszer is értékes fehérjeforrásként szolgálhat, így hozzájárulva a húsfogyasztás
    ...
  • Nyugati típusú étrend

    Nyugati típusú étrendnek nevezzük a fejlett, iparosodott országokban (elsősorban az USA-ban és Nyugat-Európában) elterjedt étrendet. Ezt az étrendet a magas szénhidrát- és zsírtartalom, a feldolgozott
    ...
  • Paleolit étrend

    A paleolit vagy paleo étrend az őskorban élő, gyűjtögető és vadászó életmódot folytató elődeink étrendjén alapulva vált népszerűvé a diétázók körében az utóbbi évtizedben. A paleolit étrend engedélyezi
    ...
  • Szelén

    A szelén az emberi szervezet számára esszenciális nyomelem. Mivel a szervezet nem képes előállítani, bevitele táplálék vagy étrendkiegészítő formájában történhet. A szelén legfontosabb szerepe a
    ...
  • Szénhidrátok

    A szénhidrátok szerves vegyületek, amelyeket a növények állítanak elő szénből, hidrogénből és oxigénből. Biztosítják a szervezet működéséhez szükséges energia nagy részét, és számos jótékony
    ...
  • Táplálás csecsemőkorban

    Az újszülöttek születésük után elvesztik a testsúlyuk 5-10%-át, de a 10-14. napra visszanyerik azt, féléves korukra megduplázzák a súlyukat, egyéves korukra pedig születési súlyuk háromszorosát érik
    ...
  • Táplálkozás kismamaként

    A várandósság idején különösen fontos a kismamáknak az elegendő folyadékfogyasztás és az egészséges, megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás, hiszen a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül ők
    ...
  • Tápszeres táplálás csecsemőkorban

    A kisgyermekeknek a WHO ajánlása alapján 6 hónapos korukig az anyatejen kívül nincs szükségük semmi másra. Azonban sok olyan helyzet adódhat, amikor szükséges a tápszeres táplálás rövidebb vagy
    ...
  • Tápszeres táplálás felnőtteknél

    A táplálásterápia olyan gyógyító eljárás, amely a kedvező tápláltsági állapot megőrzését vagy elérését, illetve az alultápláltság (malnutríció) megszüntetését vagy lehetséges mértékig való csökkentését
    ...
  • Teljes értékű növényi étrend

    Szinte napról napra születnek új étkezési ajánlások és tanácsok, amelyek egészséget, több energiát, karcsúságot és egyéb pozitív dolgokat ígérnek. A teljes értékű növényi étrend egyre népszerűbb, de
    ...
  • Túlzott húsfogyasztás hatása az egészségre

    Az egyik legfontosabb (de nem kizárólagos) fehérje- és B-vitamin forrást a táplálékok közül a húsok szolgáltatják. A húsfogyasztás egészségre gyakorolt hatása azonban összetett, a kedvező hatások
    ...
  • Túlzott sófogyasztás veszélyei

    A nyugati étkezési kultúrában általános a túlzott, gyakran az egészségre ártalmas mértékű sófogyasztás. Ennek fő oka a feldolgozott élelmiszerek, a készételek, konzervek fogyasztásának rendkívül nagy
    ...
  • Vas és vashiány

    A megfelelő vasbevitel elengedhetetlen a szervezetnek, mivel az nem tudja újonnan előállítani. A vashiány következménye, a vashiányos vérszegénység kifejezetten gyakori, de a túl magas vasszint is
    ...
  • Vastartalmú élelmiszerek

    A vashiány világszerte a leggyakoribb táplálkozási rendellenesség. A vasat szervezetünk nem tudja előállítani, de kiegyensúlyozott táplálkozás esetén általában nincs szükség célzott pótlására.A
    ...
  • Vitaminok

    A vitaminok elengedhetetlenek az emberi test egészséges működéséhez. A legtöbbjük bevitele biztosított a változatos, vegyes táplálkozással, egyes esetekben táplálékkiegészítőkkel pótolhatók.A vitaminok
    ...
  • Zsírok

    Az anyagcsere az életfunkciók biztosításához nélkülözhetetlen folyamat: az anyagcsere-folyamatok közé tartozik a tápanyagokból nyert szénhidrátok, fehérjék és zsírok feldolgozása is. A zsírok és
    ...

1812 kollegaink segitenek

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

sz2020 also infoblokk

SSL ClassC