Táplálkozás
A-vitamin
Az A-vitamin zsírban oldódó vegyület, amelyet retinolként is ismerhetünk. Bevihető élelmiszerekkel is, de az emberi szervezet is képes előállítani a megfelelő előanyagok bevitelével. Előanyagai az...Antioxidánsok
A sejtek életük és energia-anyagcseréjük során stresszhatásoknak vannak kitéve, köztük oxidatív stressznek. Az antioxidánsok késleltetik vagy gátolják a sejteket érintő oxidációs károsodást, ami...B-vitaminok
A B-vitamin nem csupán egyfajta vitamin, hanem egy létfontosságú, vízben oldódó vitamincsoport. A B-vitaminok sokféle szerepet játszanak a szervezetben, többek között felelősek az idegrendszer...B1-vitamin
A tiamin néven is ismert B1-vitamin az energia-háztartásban játszik fontos szerepet, és számos táplálékkal bevihető. Mint a többi B-vitamin, a B1-vitamin is vízben oldódó, ezért nem raktározódik...B12-vitamin
A B-vitaminok közé tartozó B12-t (vagy más néven kobalamint) elsősorban a vérképzésben alkotott szerepe miatt ismerik, de egyéb létfontosságú funkciói is vannak. A B12-vitamin hiánya normál táplálkozás...B2-vitamin
A B2-vitamin vagy riboflavin egy vízben oldódó vitamin – nemcsak élelmiszerekkel vihető be a szervezetbe, kis mennyiségben az egészséges bélflóra baktériumai is előállítják. A vitamin a sejtek...B3-vitamin
A B3-vitamin vagy niacin a vízben oldódó B-vitaminok közé tartozik. A szervezetbe élelmiszerekkel vihető be, de az emberi testben található egészséges bélflóra baktériumai is előállítják, ha az ehhez...B5-vitamin
A B5-vitamin (más néven pantoténsav) egy vízben oldódó vitamin. Szerepe a tápanyagok lebontásában, főként a zsíranyagcserében van. A B5-vitamin hiánya ritka, de gyakran jár együtt más B-vitaminok...B6-vitamin
A B6-vitamin, vagyis piridoxin vízben oldódó vitamin, ami a B-vitamincsalád más tagjaihoz hasonlóan a tápanyagok lebontásában játszik szerepet, de emellett más létfontosságú szervrendszerek...B7-vitamin
A B7-vitamin (biotin) a többi B-vitaminhoz hasonlóan a tápanyagok lebontásához nélkülözhetetlen, emellett a gének aktivitásában is lényeges szerepe van.A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó...BMI kiszámítása
A Body Mass Index (BMI), magyarul testtömegindex a testsúly–testmagasság arányának felhasználásával a tápláltsági állapotot mutatja meg. Ha nem automata kalkulátort használ, a BMI-t kiszámolni...Böjt fajtái és élettani hatásai
A húsvéti ünnep időszakában sokak figyelme terelődik a böjtre, ami lemondást, vagyis valamilyen étel- vagy italféleség fogyasztásától, illetve valamely tevékenységtől való tartózkodást jelent. Míg a...C-vitamin
A C-vitamin (más néven aszkorbinsav) egy vízben oldódó vegyület. Talán a legismertebb vitamin, kémiai összetételének ismeretét, gyors és olcsó előállítási módját Szent-Györgyi Albertnek...Cink
A cink (Zn) egy ásványi anyag, amely elengedhetetlen a szervezet számos funkciójának normál működéséhez, beleértve az immunrendszert, a sebgyógyulást, a véralvadást, a pajzsmirigyműködést, valamint az...Cukorfogyasztás hatása az egészségre
A cukor természetes módon előfordul minden szénhidrátot tartalmazó élelmiszerben, például a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, tejtermékekben. Problémák akkor jelentkeznek, ha túl sok...D-vitamin
A D-vitamin (más néven kalciferol) szerepét a csontok egészségében már régóta ismerik, de az utóbbi időben az is egyértelművé vált, hogy ennél sokrétűbb a feladata a szervezetben. Az immunrendszer...D-vitamin és a csontok egészsége
A D-vitamin többféle szempontból nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Az egyik legfontosabb és legrégebben ismert feladata a kalcium és a foszfor felszívódásának elősegítése, melynek révén...D-vitamin és a női egészség
A D-vitamin többféle szempontból nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. A megfelelő D-vitamin-ellátottság a női egészség egyik fontos biztosítéka minden életszakaszban, különösen a...D-vitamin és az immunrendszer
A D-vitamin többféle szempontból nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, így fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében is. Az immunfolyamatokra gyakorolt hatása már száz évvel ezelőtt...E-vitamin
Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely több szervrendszer működéséhez is nélkülözhetetlen. Az E-vitaminnak szerepe van a bőr és a látás egészségében, illetve az immunrendszer megfelelő...Édesítőszerek
A cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása régebben csak a cukorbetegek számára volt fontos, napjainkban azonban az egészséges táplálkozás részeként mások körében is...Édesítőszerek veszélyei
Az élelmiszerekben alkalmazott magas mennyiségű hozzáadott cukor több betegség – például cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, elhízás – kialakulásában jól ismert rizikótényező. Az...Étkezési rostok
Az étkezési rostok vagy élelmi rostok olyan, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, növényi eredetű szénhidrátok, amelyeket nem képes megemészteni az emberi vékonybél, ezért nem szívódnak fel,...Étrend hatása a koleszterinszintre
Közismert, hogy a magas vérzsírszint (leginkább a koleszterin) növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét: lerakódhat az erek falában (érelmeszesedés), az erek szűkítésével pedig...Étrendkiegészítők
Az étrendkiegészítők (táplálékkiegészítők) célja azon tápanyagok és ásványi anyagok pótlása, amelyekhez étkezéssel vagy egyáltalán nem lehet hozzájutni, vagy a táplálkozás útján nem lehet elégséges...Fehérjék
A fehérjék az emberi sejtek egyik legfontosabb alkotórészei, így azok táplálkozásban betöltött szerepe jelentős. A fehérjék segítik a test szöveteinek és szerveinek működését; fehérjére van szükség a...Feldolgozott élelmiszerek
Feldolgozott élelmiszernek nevezzük azon élelmiszereket, melyek az élelmiszerboltok polcaira kerülésük előtt olyan élelmiszeripari módosításon esnek keresztül, melynek során megváltozik a természetes...Fitoösztrogének
A fitoösztrogének természetesen előforduló vegyületek, amelyek számos növényben megtalálhatók. Akinek a tápláléka sok zöldséget, gyümölcsöt és gabonát tartalmaz, egészen biztosan fogyaszt...FODMAP diéta
A FODMAP egy angol rövidítés (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols), olyan rövid láncú szénhidrátok gyűjtőneve, melyek emésztési problémákat okozhatnak különösen...Fogyókúra
Az emberi szervezet működéséhez energiára van szükség, amelyet a tápanyagok biztosítanak. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás esetén a táplálékok tartalmazzák mindazokat az anyagokat, amelyekre a...Foszfor
A foszfor (P) egy nélkülözhetetlen ásványi anyag az ember számára, ami a kalciumot követően a második legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag az emberi szervezetben. Fontos szerepet tölt be a...Génmódosított élelmiszerek
Génmódosított élelmiszernek minősülnek azok a termékek, amelyek tartalmaznak genetikailag módosított elemet, alkotórészt vagy szervezetet. Az ismertebb GMO kifejezés a génmódosított organizmusból...Glikémiás index
A glikémiás index (GI) egy 1 és 100 közé eső érték, ami az adott szénhidrát vércukorszintre gyakorolt hatását jellemzi. A skála referenciaértéke a glükóz (szőlőcukor), ennek indexe 100. Minél magasabb...Gluténmentes diéta
A glutén egy gabonafélékben található fehérje, amely bizonyos betegségek és állapotok esetén káros hatást fejthet ki a szervezetben. Ezekben a helyzetekben indokolt a glutén fogyasztásának kerülése,...Húsfogyasztás hatása az egészségre
Az egyik legfontosabb (de nem kizárólagos) fehérje- és B-vitaminforrást a táplálékok közül a húsok szolgáltatják. A húsfogyasztás egészségünkre gyakorolt hatásai azonban összetettek. Jelen cikkben a...Intermittáló böjt
Az intermittáló (más néven szakaszos vagy időszakos) böjt egészségtudatos indíttatásból szándékosan vállalt, változó időtartamú étkezési szünetet jelent.Az egészségügyi megfontolásból alkalmazott...Ízületi betegségek étrendje
Az ízületek épségének megőrzése és az ízületi betegségek megelőzése érdekében különösen ajánlott szem előtt tartani a mindennapok során az egészséges életmód két legfontosabb pillérét: a helyes...Jód és jódhiány
A jód elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Különösen fontos szerepet tölt be a megfelelő fejlődésben: a növekedésben és az agy fejlődésében.A kiegyensúlyozott táplálkozás része a megfelelő...K-vitamin
A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Olyan fehérjék termeléséhez járul hozzá, amelyeknek a véralvadásban és a csontok növekedésében van fontos szerepük. A K-vitamin hiánya normál táplálkozás mellett...Kalcium
A kalcium a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, melyet az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért az elfogyasztott táplálékkal vagy étrend-kiegészítők formájában szükséges bevinni....Kálium
A kálium a szervezet számára létfontosságú ásványi anyag, amely számos nélkülözhetetlen élettani funkcióban részt vesz. A kálium hiánya és többlete is életveszélyes állapothoz vezethet.A kálium...Ketogén diéta
A ketogén diéta lényege, hogy a naponta bevitt kalóriamennyiség kb. 75%-a zsírokból, 15%-a fehérjékből származik, és a maradék kb. 10%-a származik csak szénhidrátokból – azaz a diéta minimalizálja...Koffein
Sokféle növény állít elő olyan anyagokat, amelyek kis mennyiségben is erős hatással bírnak az azokat elfogyasztó élőlényekre. Ezek az anyagok – amelyeket szaknyelven alkaloidoknak neveznek – erős,...Magnézium
A magnézium egy nyomelem, melyre az emberi szervezet minden sejtjének szüksége van – sejttípustól függően változó mennyiségben. Az emberi szervezetben lejátszódó számos biokémiai folyamat enzimjeinek...Magnéziumtartalmú élelmiszerek
Az egészséges csontokért és fogakért, továbbá az anyagcsere és az idegrendszer megfelelő működéséért oda kell figyelnünk a megfelelő magnéziumbevitelre. A magnézium fontos ásványi anyag a...Mediterrán étrend
Az ún. mediterrán típusú táplálkozás előtérbe helyezi a szezonálisan elérhető és helyben termett növényi eredetű élelmiszereket, amelyek frissen, a lehető legkisebb mértékű konyhai feldolgozás után...Növényi fehérjeforrások
A legtöbb ember számára a fehérjebevitel kapcsán elsősorban a hús jut az eszébe. Ugyanakkor számos növényi élelmiszer is értékes fehérjeforrásként szolgálhat, így hozzájárulva a húsfogyasztás...Nyugati típusú étrend
Nyugati típusú étrendnek nevezzük a fejlett, iparosodott országokban (elsősorban az USA-ban és Nyugat-Európában) elterjedt étrendet. Ezt az étrendet a magas szénhidrát- és zsírtartalom, a feldolgozott...Paleolit étrend
A paleolit vagy paleo étrend az őskorban élő, gyűjtögető és vadászó életmódot folytató elődeink étrendjén alapulva vált népszerűvé a diétázók körében az utóbbi évtizedben. A paleolit étrend engedélyezi...Szelén
A szelén az emberi szervezet számára esszenciális nyomelem. Mivel a szervezet nem képes előállítani, bevitele táplálék vagy étrendkiegészítő formájában történhet. A szelén legfontosabb szerepe a...Szénhidrátok
A szénhidrátok szerves vegyületek, amelyeket a növények állítanak elő szénből, hidrogénből és oxigénből. Biztosítják a szervezet működéséhez szükséges energia nagy részét, és számos jótékony...Táplálás csecsemőkorban
Az újszülöttek születésük után elvesztik a testsúlyuk 5-10%-át, de a 10-14. napra visszanyerik azt, féléves korukra megduplázzák a súlyukat, egyéves korukra pedig születési súlyuk háromszorosát érik...Táplálkozás kismamaként
A várandósság idején különösen fontos a kismamáknak az elegendő folyadékfogyasztás és az egészséges, megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás, hiszen a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül ők...Tápszeres táplálás csecsemőkorban
A kisgyermekeknek a WHO ajánlása alapján 6 hónapos korukig az anyatejen kívül nincs szükségük semmi másra. Azonban sok olyan helyzet adódhat, amikor szükséges a tápszeres táplálás rövidebb vagy...Tápszeres táplálás felnőtteknél
A táplálásterápia olyan gyógyító eljárás, amely a kedvező tápláltsági állapot megőrzését vagy elérését, illetve az alultápláltság (malnutríció) megszüntetését vagy lehetséges mértékig való csökkentését...Teljes értékű növényi étrend
Szinte napról napra születnek új étkezési ajánlások és tanácsok, amelyek egészséget, több energiát, karcsúságot és egyéb pozitív dolgokat ígérnek. A teljes értékű növényi étrend egyre népszerűbb, de...Túlzott húsfogyasztás hatása az egészségre
Az egyik legfontosabb (de nem kizárólagos) fehérje- és B-vitamin forrást a táplálékok közül a húsok szolgáltatják. A húsfogyasztás egészségre gyakorolt hatása azonban összetett, a kedvező hatások...Túlzott sófogyasztás veszélyei
A nyugati étkezési kultúrában általános a túlzott, gyakran az egészségre ártalmas mértékű sófogyasztás. Ennek fő oka a feldolgozott élelmiszerek, a készételek, konzervek fogyasztásának rendkívül nagy...Vas és vashiány
A megfelelő vasbevitel elengedhetetlen a szervezetnek, mivel az nem tudja újonnan előállítani. A vashiány következménye, a vashiányos vérszegénység kifejezetten gyakori, de a túl magas vasszint is...Vastartalmú élelmiszerek
A vashiány világszerte a leggyakoribb táplálkozási rendellenesség. A vasat szervezetünk nem tudja előállítani, de kiegyensúlyozott táplálkozás esetén általában nincs szükség célzott pótlására.A...Vitaminok
A vitaminok elengedhetetlenek az emberi test egészséges működéséhez. A legtöbbjük bevitele biztosított a változatos, vegyes táplálkozással, egyes esetekben táplálékkiegészítőkkel pótolhatók.A vitaminok...Zsírok
Az anyagcsere az életfunkciók biztosításához nélkülözhetetlen folyamat: az anyagcsere-folyamatok közé tartozik a tápanyagokból nyert szénhidrátok, fehérjék és zsírok feldolgozása is. A zsírok és...
Minden jog fenntartva © 2025

