egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A tüdőszűrés korábban a tbc-baktérium által okozott tuberkulózis visszaszorításáért vívott harcban játszott fontos szerepet, jelenleg a tüdőt érintő főbb betegségek korai felismerését szolgálja.

 

A tüdőt érintő legsúlyosabb elváltozás, a rosszindulatú tüdőrák korai diagnosztizálása és az időben megkezdett kezelése életet menthet, ezért nagyon fontos és ajánlott az évenkénti tüdőszűrésen való önkéntes részvétel. Kifejezetten ajánlott a szűrővizsgálat az egyes rizikócsoportokba tartozók – erős dohányosok, cukorbetegek, HIV-fertőzöttek – számára.

 

Miért fontos a tüdőszűrés? 

Magyarország világviszonylatban első helyen áll a tüdő rosszindulatú daganatai miatti halálozás terén. A tüdőrák az esetek többségében sokáig tünetmentes, ezért rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel nélkül többnyire csak előrehaladott, már nem műthető szakaszban fedezik fel.

 

A tüdőszűrés lehetőséget biztosít az akár halálos kimenetelű tüdőrák korai diagnosztizálására, mert a daganat korai jelei a mellkasröntgen-felvételen jól felismerhetők. A betegség természete miatt az időben felállított diagnózis a sikeres kezelés kulcsa, ezért az önkéntes tüdőszűrés minden egészségtudatos embernek ajánlott! Várandósság idején nem végezhető tüdőszűrés!

 

Fontos tudni, hogy a tüdőszűrés önmagában nem ad biztos diagnózist; az csak egyéb képalkotó eljárásokkal, laborvizsgálatokkal, tüdőrák gyanúja esetén pedig biopsziás minta kórszövettani vizsgálatával együtt állítható fel. A tüdőszűrés arra alkalmas, hogy felderítse, kell-e további vizsgálatokat végezni.

 

Kiknek kötelező a tüdőszűrés?

Az alábbi rizikócsoportokba tartozó személyek évente egy alkalommal kötelesek részt venni tüdőszűrő vizsgálaton (számukra életkortól függetlenül ingyenes a szűrés, de a jogosultságot beutalóval kell igazolni):

 

 • hajléktalanok;
 • hajléktalanok nappali melegedőjének és éjjeli menedékhelyének dolgozói;
 • utcai szociális munkát végzők;
 • népkonyha formájában nyújtott étkeztetésben foglalkoztatottak;
 • önkéntes munkát végző személyek, ha hetente legalább összesen 16 órát hajléktalanokkal foglalkoznak;
 • büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottakkal közvetlenül foglalkozó dolgozói;
 • befogadóállomások és közösségi szállások dolgozói;
 • rendőrségi fogdák és őrzött szállások dolgozói;
 • egészségügyi intézmények patológiai és sürgősségi osztályainak egészségügyi dolgozói;
 • egészségügyi szolgáltatók mikrobiológiai laboratóriumainak egészségügyi dolgozói;
 • egészségügyi intézmények tüdőgyógyászati járó- és fekvőbeteg-szakellátást végző szervezeti egységeinek egészségügyi dolgozói.

 

A tüdőszűrés finanszírozása

A tüdőszűrés igénybevételéért a társadalombiztosítással rendelkező személynek is fizetnie kell, kivéve, ha a vizsgálatra:

 

 • kötelezően elrendelt szűrővizsgálat keretében,
 • korhoz kötött szűrővizsgálat keretében,
 • szakképzési- és felsőoktatási intézményben tanulók szakmai alkalmassági vizsgálatai keretében kerül sor.

 

14-16 éves kor között iskolai alkalmassági vagy szakmai gyakorlaton való részvétel érdekében iskolaorvosi beutalóval és a szülő vagy gondviselő beleegyező nyilatkozatával lehet részt venni a szűrésen, térítésmentesen.

 

40 év alatti lakosok térítéssel vehetik igénybe a szűrést.

 

Az egyes foglalkozásoknál évente kötelező tüdőszűrés elvégzéséért 40 éves kor alatt jogszabályban meghatározott összeget kell fizetni, amelyet a kapott számla alapján a munkáltató megtérít a munkavállalónak.

 

40 év felettiek számára a vizsgálat évente egyszer ingyenes; a részvétel önkéntes alapú, beutaló nem szükséges.

 

A tüdőszűrő vizsgálat menete

A vizsgálat elvégzése a területileg illetékes tüdőszűrő állomás, valamint a területi mozgó szakorvosi szolgálat feladata.

 

Tüdőszűrésre röntgen- vagy CT-(computer tomographia) vizsgálat alkalmas. Mindkét képalkotó eljárás teljesen fájdalommentes és nem igényel semmilyen előkészületet a résztvevőtől.

 

A röntgenfelvételeken a mellkas csontjai és a szöveti állomány válik láthatóvá, a felvételen könnyen észrevehető az esetleges térfoglaló folyamat vagy egyéb elváltozás.

 

A röntgenvizsgálat előnye a gyorsaság. Nem igényel beavatkozást, és minimális sugárterhelés mellett megállapítható a kóros folyamat jelenléte. Hátránya, hogy nem ad pontos diagnózist, a kisebb elváltozások felderítésére nem alkalmas. A szűrés során készült leletet a résztvevő az EESZT felületén is megtalálja.

 

Amennyiben kisebb eltérések diagnosztizálására van szükség, akkor CT-vizsgálat szükséges. Ez magasabb sugárterheléssel jár a beteg számára, továbbá több időt és előkészületet igényel.

 

Országos Tüdőrákszűrő Program

Magyarországon jelenleg elérhető a HUNCHEST2 elnevezésű speciális tüdőszűrő program is, amely keretében alacsony dózisú CT-vizsgálattal szűrik az 50 évesnél idősebb férfiakat és nőket, akik megfelelnek az alábbi feltételeknek:

 

 • nincs ismert daganatos betegségük;
 • jelenleg dohányoznak,
 • a dohányzásról 15 éven belül szoktak le, és életük során 25 évig átlagosan napi 1 csomag cigarettát elszívtak.

 

A HUNCHEST2 szűrőprogramban való részvétel ingyenes.

 

Ha Ön 50 évesnél idősebb erős dohányos, vagy 50 évesnél idősebb dohányos rokona van, ajánlott a kellemetlenséget nem okozó, káros következményekkel nem járó, néhány perces vizsgálaton való részvétel. A vizsgálatra az Országos Onkológiai Intézetben (www.onkol.hu) telefonon foglalható időpont.

KULCSSZAVAK
tüdőszűrés  |   tüdőrák  |   tüdő  |   röntgen  |   mellkasszűrés  |   HUNCHEST2
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít