egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb


A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID - NonSteroidal Anti-Inflammatory Drug) a fájdalomcsillapító gyógyszerek egy csoportja. Az NSAID-ok egy része bárki számára könnyen elérhető, vény nélkül kapható gyógyszer, bizonyos hatóanyagokat tartalmazó készítmények azonban csak orvosi vényre kaphatók.

 

Az NSAID-ok alkalmazása

Ezek a készítmények általános láz- és fájdalomcsillapítóként alkalmazhatók, mint például fej- és hátfájás, fogfájás, izom- és ízületi fájdalmak, menstruációs görcsök, ficamok vagy húzódások esetén.

 

Mivel vény nélkül (is) kapható hatóanyagokról van szó, a legtöbb ember számára nem jelent túl nagy veszélyt az (előírásszerű!) alkalmazásuk, azonban az alábbi esetekben érdemes a kezelőorvossal vagy gyógyszerésszel konzultálni alkalmazásuk előtt:

 

 • 16 év alatti és 65 év feletti életkor esetén,
 • terhesség vagy szoptatás ideje alatt,
 • asztma esetén,
 • a múltban NSAID-szerre kialakult allergiás reakció esetén,
 • amennyiben kórelőzményben gyomorfekély szerepel,
 • fennálló szív- és érrendszeri, máj- vagy veseproblémák esetén,
 • egyéb gyógyszerek alkalmazása esetén.

 

Amennyiben az NSAID-ok valamilyen oknál fogva nem ajánlottak, sokféle alternatív, nem gyógyszeres fájdalomcsillapító módszer létezik, de ha mindenképpen vény nélküli készítménynél maradna, akkor a paracetamol is egy alternatíva lehet.

 

Minden esetben ellenőrizze a szedett gyógyszerek hatóanyagának típusát és tartalmát, hogy elkerülje a hatóanyag-duplikálást! Egyszerre csak egy NSAID-típusú hatóanyagú készítményt alkalmazzon!

 

Az NSAID-ok hatásmechanizmusa

A nem szteroid gyulladásgátlók hármas hatással rendelkeznek: gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatással. A hatás kialakulása az ún. ciklooxigenáz (COX) enzim gátlásán alapszik. A COX-enzim a szervezetben a fájdalom-, gyulladás- és lázkeltő anyagok képzéséért felelős.

 

A ciklooxigenáz enzimnek két formája fejeződik ki a szervezetben. A COX-1 enzim jelen van majdnem minden szövetben (pl.: gyomor, vese, vérlemezkék), és élettani funkciók fenntartásában vesz részt. A COX-2 enzim a legtöbb sejtben alig mutatható ki, azonban a gyulladásban résztvevő közvetítő anyagok hatására sokszorosára nő a szintje. Ez az enzimforma felelős a gyulladás, a láz, a fájdalom kialakulásáért, ezért ez képezi a nem-szteroid gyulladáscsökkentők hatásának támadáspontját is. Az első gyulladáscsökkentők nem voltak szelektívek, tehát nem csak a COX-2-t gátolták, hanem a COX-1-et is, így számos jótékony hatását is nehezítették, például megakadályozták annak a jótékony anyagnak a termelődését, mely megvédi a gyomornyálkahártyát a gyomorsav káros hatásától. Továbbá a vese vérátáramlását, a vese funkciókat is csökkentették.

 

Ma már léteznek olyan nem-szteroid gyulladásgátló szerek –szelektív COX-2 inhibitorok –, amelyek alkalmazása során megmarad a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás, ugyanakkor várhatóan nem alakulnak ki a nem-szelektív COX-enzimgátlók alkalmazásakor jelentkező, a prosztanoidszint csökkenésével járó mellékhatások (pl.: gyomorfekély).

 

Az NSAID-ok típusai

Az NSAID-szereket elsősorban a COX-2-enzimre nézett szelektivitásuk alapján csoportosíthatjuk az alábbiak szerint (a teljesség igénye nélkül):

 

 • relatív szelektív COX-1-gátlók: acetilszalicilsav, naproxen, indometacin, ketoprofen;
 • COX-1 és COX-2-t azonos mértékben gátlók: ibuprofen, nifluminsav;
 • szelektív COX-2 gátlók: celecoxib, meloxicam, nimesulid;
 • nagy szelektivitású COX-2-gátlók: etoricoxib,

 

A fenti hatóanyagok között van, amelyet vény nélkül is meg lehet vásárolni, azonban vannak kizárólag orvosi vényre felírható hatóanyagok is.

 

Az NSAID-ok szedése

Az alkalmazásról és mellékhatásokról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Az alábbiakat érdemes szakemberrel tisztázni, mielőtt elkezdi alkalmazni a készítményt, mivel ezek egyes készítménytől függően változhatnak. Így, amennyiben új készítményt próbál ki, frissítse a tudnivalókat szakemberrel, illetve olvassa el a betegtájékoztatóban foglaltakat.

 

 • Hogyan kell alkalmazni?
 • Meddig kell alkalmazni?
 • Mikor kell alkalmazni?
 • Milyen dózisban kell alkalmazni?

 

Az NSAID-ok mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek, az NSAID-oknak is vannak mellékhatásai. A pontos mellékhatásokról és azok gyakoriságáról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Az NSAID-ok leggyakoribb mellékhatásai az alábbiak:

 

 • emésztési zavarok, mint például gyomorfájás, hasmenés;
 • gyomorfekély, nyombélfekély, mely elhanyagolt, súlyos állapotban belső vérzést és anémiát okozhat (ezért hosszú távú NSAID-használat esetén szükség van gyomorvédő gyógyszerre is!);
 • vérnyomás-emelkedés.

 

A nem-szelektív COX gátlók alkalmazása esetén egyeseknél allergiás reakciók, például rhinitis, vagy bőrkiütés (urticria) jelentkezhet. Az egyes gyulladásgátló szerek között keresztérzékenység léphet fel: ha az egyik típusú szer szedése során allergiás tünetek jelennek meg, várható hogy a többi nem szteroid gyulladásgátló szedésekor is hasonló reakció következik be.

 

A szelektív COX-2 gátlók jelentősen kisebb arányban okoznak fekélyes panaszokat, azonban hasmenés, hányás, hasi fájdalom előfordulhat. Emellett szív-és érrendszeri szövődményeket okozhatnak, mint vérnyomás emelkedés vagy fokozott készség vérrög képződésre. A nem-szelektív COX-gátlók túlzott használata súlyosan károsíthatja a veséket, és megnyúlt vérzési időhöz vezethetnek.

 

Amennyiben úgy érzi, hogy nem várt mellékhatást tapasztal a gyógyszer szedése közben, azt lehetősége van bejelenteni, melynek folyamatáról ITT olvashat bővebben.

 

Az NSAID-ok és egyéb szerek kölcsönhatásai

Amennyiben más gyógyszert is szed, NSAID alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével!

 

Az NSAID-ok bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek. Ez eredményezheti a két gyógyszer hatásának gyengülését, elmaradását vagy a mellékhatások nagyobb kockázatát. Ezért óvatosan kell eljárni a velük párhuzamosan szedett vizelethajtó szerek (diuretikum) esetében, mert alkalmanként a vesék károsodásához vezethetnek. Fokozhatják a véralvadásgátló gyógyszerek (warfarin) hatását, ezért együttes alkalmazásuk nem ajánlott. Emellett csökkenthetik a vérnyomáscsökkentők, például az ACE-gátlók hatását, mivel emelhetik a vérnyomást. Bizonyos antibiotikumok hatását is csökkentik.

 

A bipoláris zavar kezelésében alkalmazott lítiummal párhuzamosan szedett NSAID megszüntetheti a szervezet lítiumürítő képességét, ami a lítium szintjének veszélyes emelkedéséhez vezethet. A depresszió és egyéb pszichiátriai betegségekben gyakran alkalmazott, ún. szelektív szerotonin-visszavételt gátló (SSRI) gyógyszerekkel párhuzamosan szedett NSAID növelheti az emésztőrendszeri vérzés esélyét. Ezért ilyen esetekben a gyomorsav káros hatását kivédő gyógyszer (gyomorvédő) szedésére lehet szükség.

 

Az NSAID-ok szedése során a mérsékelt alkoholfogyasztás biztonságos, azonban a túlzott alkoholbevitel a gyomor irritálásával a gyomorfekély kialakulásának kockázatát növeli.

KULCSSZAVAK
fájdalomcsillapító  |   vény  |   nem szteroid gyulladáscsökkentő  |   lázcsillapító  |   ciklooxigenáz (COX)

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít