egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szeméremajkak normál esetben puha, homogén, általában szőrrel borított, tág vagy zárt, száraz vagy nedves, zsugorodott vagy telt szerv. Kóros esetben vörösek, érzékenyek, duzzadtak, feszülnek, esetleg kiütések, hegek látszanak rajtuk.

 

A nagyajkak alatt helyezkednek el a kis szeméremajkak, melyek vékonyabbak és rugalmasabbak. A nagy- és kisajkak idegvégződésben gazdagok, rendkívül érzékeny területe a női nemi szervnek.

 

Lásd még: Női nemi szervek

 

A szeméremajkak hipertrófiája

Hipertrófia esetén a szeméremajkak megnagyobbodnak, mely kényelmetlenséget okoz. A megnagyobbodott külső nemi szervet dörzsölheti a fehérnemű, ami bőrirritációt okozhat a nagyajkakon. Emiatt a szeméremajkak területe érzékennyé válhat, fizikai vagy sporttevékenység során fájhat. Fájdalom jelentkezhet szexuális előjáték, közösülés alkalmával is.

 

Súlyos hipertrófia esetén műtét javasolt (labioplasztika).

 

A szeméremajkak duzzanata

A nagyajkak átmeneti duzzanatát több betegség is okozhatja, leggyakrabban bakteriális vaginosis vagy gombás fertőzés (pl. Candida albicans, Trichomonas vaginális), de előfordulhat valamilyen anyagra való túlérzékenység (allergia) vagy Bartholin-ciszta miatt is.

 

Kezelése a kiváltó októl függ. Megelőzésében lényeges a szűk, műszálas fehérnemű, harisnyanadrág, szűk farmernadrág viselésének mellőzése.

 

Lichen sclerosus

A Lichen sclerosus (kraurosis) egy ritka bőrbetegség, melynek kiváltó oka mai napig nem tisztázott, valószínűleg immunológiai folyamat áll a hátterében. A bőr a gyulladás miatt ég és viszket, először vörös, majd elfehéredik, berepedezik, végül elsorvad.

 

Általában a változókor (menopauza) után jelentkezik, fő tünete a fájdalmas szexuális együttlét és viszketés. Társulhat bakteriális vagy gombás fertőzéssel is. Kezelése lehet helyi gyulladáscsökkentő kenőcs vagy gyulladáscsökkentő gyógyszer, mely hatástalansága esetén sebészi ellátás válhat szükségessé.

 

Kezelése általában hosszú távú, és fontos a rendszeres kontroll is, mert rákmegelőző állapotnak számít (kb. 5%-ban rosszindulatú elváltozás alakulhat ki belőle).

 

Bartholin-ciszta és -tályog

A Bartholin-mirigyek a nagyajkak alsó részén, a hüvelybemenet területénél helyezkedik el. Normál körülmények között ezek a mirigyek nem kitapinthatók (kb. 1 cm nagyságúak). Azonban ha a mirigy kivezető csöve valamilyen oknál fogva elzáródik, ún. Bartholin-ciszta alakulhat ki, mely eleinte kevésbé fájdalmas, tapintható csomóként jelentkezik.

 

Ha a mirigy begyullad, felülfertőzödik, az lüktető fájdalommal és duzzanattal, esetleg lázzal jár, ebben az esetben Bartholin-tályogról beszélünk. A fájdalom üléskor, járáskor erősebb.  

 

Fontos! A nemi szerv viszketése, égő fájdalma vagy hüvelyi bűzös folyás esetén azonnal forduljon orvoshoz, a gyulladást nem szabad kezeletlenül hagyni.

 

A ciszta kezelése orvos általi megnyitásból és tisztításból áll. A tályog kezelése műtéti úton lehetséges.

 

Pikkelysömör

Nők esetében a szeméremajkakon is kialakulhat pikkelysömör (psoriasis), ezt a formát inverz psoriazisnak nevezik. A pikkelysömörre szürkésen csillogó plakkok jellemzőek, melyek alatt vörös és viszkető bőrtünet található. 

 

Ez az állapot pikkelysömör ellenes krémmel vagy kenőccsel kezelhető. Amennyiben ezek hatástalanok, szóba jöhet szisztémás kezelés is, azonban a betegség ennek ellenére gyakran kiújulhat.

 

Genitális herpesz

A genitális (nemi) herpeszt vírus okozza (általában Herpes simplex II), mely jellemzően hólyagos bőrelváltozások formájában jelentkezik. A fertőződést követő lappangási idő után (kb. 3 hét) jelentkezhet láz, nyirokcsomó duzzanat, égő-viszkető fájdalom, bőrpír, hólyagok és érzészavar a nemi szerv bőrén, valamint gyakran kíséri hüvelyi folyás.

 

Az első fertőzés után a vírus később is aktiválódhat (pl. stressz, trauma esetén), de később már kevésbé intenzívek a tünetek. Kezelése vírusellenes gyógyszerrel és krémmel lehetséges. Megelőzésében fontos az óvszer használata szexuális együttlét során.

 

Amennyiben állapotos nőnek van nemi herpesze, a terhességét általában császármetszéssel szükséges befejezni – a csecsemő védelme érdekében.

 

A szeméremajkak összenövése

A kis- vagy nagyajkak összenövése viszonylag gyakori jelenség kislányoknál, mely ösztrogéntartalmú kenőcsökkel, olajokkal általában műtét nélkül is jól kezelhető. Fájdalommal nem jár, sokszor a szülő sem veszi észre, csak egy egyszerű orvosi rutinvizsgálatkor derül rá fény.

 

Oka többtényezős: okozhatja alacsony ösztrogénszint vagy öröklődő hajlam, esetleg nem megfelelő személyi higiéné is. Tünetei a gyakori húgyúti fertőzés és a nehézkes vizeletürítés. Amennyiben a vizelet összegyűlik az összenövés miatt, a pangó váladékban lévő baktériumok gyulladást okozhatnak.

 

Ha a tüneti kezelése nem hatásos, akkor műtéti kezelésre kerülhet sor.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Célszerű mielőbb orvoshoz fordulni, amennyiben olyan tünetek jelentkeznek a nagy- vagy kisajkakban, amelyek nem múlnak el: például égő érzés, duzzanat, szokatlan váladék a hüvelyből, viszketés vagy fájdalom. Célszerű gyakran önellenőrzést végezni, kerülni a szappan használatát, mert az szárítja a bőrt. Laza és pamut fehérnemű viselése javasolt.

 

Kapcsolódó tartalom: Női intim higiénia

KULCSSZAVAK
nagyajak  |   szeméremajak  |   hipertrófia  |   összenövés  |   Bartholin-mirigy  |   Bartholin-ciszta  |   Bartholin-tályog  |   genitális herpesz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít