egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A napégés a napfény UV-sugárzása miatt kialakuló bőrsérülés. A bőrben elnyelődő fényenergia következtében szabad gyökök és gyulladást keltő fehérjék keletkezhetnek.

 

Az utóbbi évtizedekben egyre több egészségügyi probléma származik a napfénynek való tartós kitettségből, aminek az a magyarázata, hogy a légkört védő ózonköpeny sérülése miatt módosult a földfelszínre – és így az emberi bőrre – jutó napfény mennyisége és minősége is. A jelenség oka, hogy az ipari és mezőgazdasági kemizáció, valamint a környezetszennyezés miatt az ultraibolya (UV) fény spektruma a rövidebb hullámhossz felé tolódott el.

 

A napallergia pontos kiváltó oka még nem ismert, azonban a hajlamosító tényezők mellett a kialakulásában az UV-A és UV-B sugaraknak egyaránt szerepe lehet.

 

A napégés tünetei

A napégés a súlyosságától függően többféle tünettel járhat. Az enyhe fokú leégés során bőrpír jelentkezhet már fél óra napon való tartózkodás után is. Ilyenkor a bőr érzékennyé válik, de akár égésszerű érzés vagy fájdalom is jelentkezhet.

 

Ha a napnak kitett bőrfelületet lényegesen nagyobb mennyiségű (hosszabb idejű) sugárzás éri, mint amennyit a bőr pigmentjei (melaninsejtjei) ki tudnak védeni, a tünetek inkább a klasszikus égési sérüléshez hasonlítanak, így például akár hólyagok is megjelenhetnek.

 

Egyes esetekben a napégéshez kiütések, hidegrázás, illetve láz is társulhat. Igen súlyos esetben a leégés hőgutához vezethet.

 

Lásd még: Bőrgyulladások

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben napozást követően a bőr fájdalmas, vörös és felhólyagosodik, esetleg fejfájás, szédülés, hányinger, hányás vagy nyakmerevség jelentkezik, mindenképpen forduljon orvoshoz, aki szakszerűen kezeli a napégést. Ennek érdekében keresse fel háziorvosát, aki szükség esetén szakrendelésre irányítja.

 

Ha csecsemőt ér napégés, a legenyhébb tünetek esetén is gyermekorvoshoz kell fordulni!

 

A napégés oka

A napból érkező sugárzások egyike az ultraibolya sugárzás (UV), melynek több fajtája van: a nagy hullámhosszú UV-A, a közepes hullámhosszú UV-B és a kis hullámhosszú UV-C, melyek a különböző napszakokban más és más mennyiségben érik a bőrfelszínt. A bőr a saját védelmére melanint termel, melynek színe barna. Ha a beérkező sugárdózis a napból nagyobb, mint amennyitől a bőr még meg tudja védeni magát, bekövetkezik a leégés.

 

A szemre és a bőrre leginkább az UV-B és az UV-C gyakorol káros hatást. A legintenzívebb napsugárzás időszaka a nyári hónapok tizenegy körüli óráitól kora délutánig, körülbelül három óráig tart. Ebben az időszakban ajánlott elkerülni a közvetlen napfényen való tartózkodást.

 

A nap elleni védelem azonban nemcsak a nyári hónapokban fontos, hanem például síelés során is leéghet az ember, mivel a fehér havas felületek visszaverik a napfényt. Emellett a napsugarak a vizek felső egy méterén is áthatolnak, így vízben is le lehet égni.

 

A napégés szövődményei

A napégés szövődménye lehet rövid távon a hőguta, hosszú távon, különösen gyakori leégések esetén pedig egyes bőrdaganatok kialakulása (pl. melanoma malignum, basalioma). Emellett az életük során túl sokat napozók, szoláriumozók bőre lényegesen hamarabban mutatja az öregedés jeleit is a bőr csökkent rugalmassága, illetve a korai ráncosodás miatt.

 

A súlyos napégés járhat égéssel (elsőfokú vagy másodfokú) és hólyagképződéssel is. A hólyagok felszakadva hámhiányt hozhatnak létre, amelyek olykor akár felülfertőződhetnek. A gyermekek és idős emberek leégése a legveszélyesebb.

 

Lásd még: Égési sérülések

 

A napégés diagnosztizálása és kezelése

A napégés diagnosztizálása a tünetek (fájó, piros, égő, esetleg felhólyagosodott bőr) és az előzmények alapján történik.

 

Napégés után jótékony hatású lehet a langyos vagy hideg vizes zuhany vagy borogatás. Lényeges a hidratáltság fenntartása, azaz a sok folyadék fogyasztása.

 

Napégés után kerülje a közvetlen napfényt. Amennyiben hőemelkedés vagy fájdalom jelentkezik, meg lehet fontolni láz- és fájdalomcsillapítók beszedését.

 

Ha a napégés következtében hólyagok jelennek meg, akkor steril kötésre van szükség, melyet orvos helyez fel a felülfertőződés megakadályozása végett. A hólyagokat nem szabad bántani vagy kiszúrni. Súlyos esetben infúzióra, antibiotikumra is szükség lehet.

 

A napégés megelőzése

Tanácsos fokozatosan hozzászoktatni a bőrt a napsugárzáshoz. A bőr kapjon elég időt a védelmet biztosító melanin termelésére. Mindenféleképpen használjon fényvédő szereket, krémeket. Ezen kívül érdemes beszerezni UV-védelemmel ellátott napszemüveget is, a szem védelme érdekében.

 

Lehetőleg használjon 50 faktoros fényvédő készítményt. Gyermekek és idős, legyengült emberek számára különösen fontos a kalap vagy sapka és a jól szellőző ruházat viselése.

 

Fényvédő szerek

Nyári időszakban kifejezetten fontos minden korosztály számára a napvédő krémek alkalmazása a napégés megelőzésére. Ezeket a krémeket bőrérzékenységnek megfelelően szükséges használni. Kék szemű, szőke hajú emberek esetében magasabb faktorszámú termék javasolt.

 

A fényvédő szerek SPF (Sun Protection Factor) értéke azt adja meg, hogy az adott termék használatával mennyi időt lehet a napon tölteni. A bőr egyénenként változó mértékben, átlagosan 10-20 percig véd a leégéstől. A fényvédő szerek segítségével ez a napon tölthető idő meghosszabbítható. 

 

A fényvédő szerek SPF (Sun Protection Factor) értékéből megbecsülhető, hogy az adott termék használatával mennyi időt lehet a napon tölteni a saját bőrvédelem függvényében: 

 

saját bőr égés elleni védelme a napon (perc) x SPF érték = leégés nélkül a napon tölthető idő. 

 

Ha például bőre 10 perc napon való tartózkodás után égne le naptej nélkül, akkor egy 15 SPF-es krémmel összesen 10x15 percig, azaz 150 percig tartózkodhat a napon a leégés komolyabb veszélye nélkül. A gyakorlatban azonban ennél gyakrabban érdemes bekenni magunkat, illetve világos, érzékeny bőr esetén ajánlott magasabb faktorszámú fényvédőt használni.

 

Megkülönböztetünk:

 

  • rövid hatású szereket: SPF 6-8-10;
  • közepes hatású szereket: SPF 10-20-30;
  • erős hatású fényvédő szereket: SPF 30-40-50;
  • nagyon erős UV-B védelmet adó szereket, melyek SPF 50+ jelölést kaptak.

 

Fontos, hogy megfelelő vastagságban, 1-2 óránként alkalmazzuk a fényvédő szereket. Első felkenés vagy befújás után min. 20 percet kell várni arra, hogy a hatóanyag a bőrben felszívódhasson és védelmet nyújthasson.

 

Úszás esetén, illetve amennyiben hajlamos a fokozott izzadásra, érdemes vízálló készítményeket használni. Vízparton különösen fontos a magas SPF értékű fényvédő krémek vagy spray-k használata. Amennyiben először próbál ki egy terméket, érdemes kis bőrfelületen bőrtesztet végezni, nehogy allergiás reakciót vagy irritációt váltson ki a készítmény.

 

Csecsemők, gyermekek fényvédelme

A csecsemők és a gyermekek bőre érzékenyebb, mint a felnőtteké, és könnyebben leéghetnek.

 

A fényvédő krémek használata 6 hónaposnál fiatalabb kisbabák számára nem ajánlott. A legjobb tanács az, hogy a csecsemőket távol kell tartani a direkt napsugárzástól, hogy elkerüljük a leégést. Megoldást jelenthetnek az UV-védelemmel ellátott ruhadarabok is.

 

Gyerekeknek olyan fényvédő krémet érdemes beszerezni, amelyet érzékeny bőrűeknek javasolnak, de manapság már vannak kifejezetten gyermekeknek szánt fényvédő krémek is.

 

KULCSSZAVAK
leégés  |   fényvédelem  |   UV-sugárzás  |   napozás  |   bőrpír  |   bőr felhólyagosodása  |   hámló bőr  |   hőguta  |   napszúrás  |   bőrrák  |   melanoma  |   szolárium  |   bőr öregedése
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít