egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nyelvsorvadás (atrófiás glossitis) a nyelv nyálkahártyája hosszan tartó gyulladásának eredménye, amely sima, fényes, rózsaszín vagy vörös nyelv képében nyilvánul meg.

 

A nyelvsorvadás többféle betegség tünete lehet, kezelése a kiváltó betegség függvényében változhat.

 

A nyelvsorvadás főbb tünetei

A nyelvsorvadás általános tünetei:

 

  • a nyelv fájdalma,
  • érzékenysége,
  • megduzzadása,
  • esetleg színének megváltozása.

 

A nyelv sokszor száraz, sima felszínű és halvány. Amikor a gyulladás fellobban, a nyelv egészében vagy helyenként pirossá válhat, égő, fájdalmas lesz, illetve néha zsibbadást vagy tűszúrásszerű érzést is kelthet.

 

A nyelv nyálkahártyája idővel elvékonyodik, és rajta felületes fekélyek, hámhiányok, felmaródások és vérzések keletkezhetnek. Gyakori panasz a beszéd, az evés és a nyelés nehezítettsége. A nyelv egyes esetekben annyira érzékennyé válhat, hogy a táplálkozás csak folyadékbevitel formájában oldható meg.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét észleli, forduljon háziorvosához vagy fogorvosához, aki indokolt esetben további kivizsgálásra irányítja.

 

A nyelvsorvadás kiváltó okai

A nyelvsorvadás kiváltó okai lehetnek:

 

 

A nyelvsorvadás lehetséges szövődményei

A nyelvsorvadást kiváltó kórképek számos szövődménnyel járhatnak, amelyek leírása az adott betegségről szóló cikkünkben olvasható.

 

A nyelvsorvadás diagnosztizálása

A nyelvsorvadás többféle betegség tünete lehet, ezért a kiváltó ok felderítése sok esetben részletes sztomatológiai (szájüregi betegségekkel foglalkozó tudomány), belgyógyászati és/vagy ideggyógyászati kivizsgálást igényel.

 

A nyelvsorvadás kezelése

A nyelvsorvadás kezelése az azt kiváltó betegségtől függ.

 

Mit tehet nyelvsorvadás esetén?

Amennyiben nyelvsorvadás áll fenn, lehetőleg ne fogyasszon forró és/vagy fűszeres ételeket. Fogmosáskor használjon puha sörtéjű fogkefét. Ha dohányzik, fontos leszoknia a dohányzásról. Ha abba szeretné hagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről:

 

http://www.leszokastamogatas.hu,
Zöldszám: 06-80-44-20-44

 

A nyelvsorvadás megelőzése

A nyelvsorvadás nem minden esetben megelőzhető, de kialakulásának esélye csökkenthető változatos, vitaminokban és nyomelemekben gazdag étrend követésével, amely révén kiküszöbölhetők a fentebb részletezett hiánybetegségek. Továbbá fontos a szájhigiénés szabályok betartása és félévente fogorvosi ellenőrzésen való részvétel. Igen fontos a dohányzás és a nagy mennyiségű alkohol fogyasztásának mellőzése is.

 

KULCSSZAVAK
atrófia  |   atrófiás glossitis  |   nyelvgyulladás  |   vérszegénység  |   pellagra  |   Candida  |   Helicobacter pylori  |   ALS  |   myasthenia gravis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít