egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nemi úton terjedő fertőzések (sexually transmitted infections, STI) előfordulási gyakorisága világszerte folyamatosan nő. Több mint 30 féle baktérium-, vírus-, illetve parazitaeredetű fertőzéses megbetegedés terjedhet nemi érintkezés útján.

 

A szexuális úton terjedő betegségek egy része tünet- és panaszmentes, ezért a betegek tudtukon kívül is megfertőzhetik partnereiket. Magyarországon az STI kezelésével elsősorban a bőr- és nemigyógyászok foglalkoznak.

 

A nemi úton terjedő fertőzések okai

A nemi úton terjedő betegségek kialakulásához szinte minden esetben szoros szexuális kontaktus, nemi együttlét szükséges. A fertőzések terjedhetnek hüvelyi, anális és orális közösüléssel is. Bizonyos fertőzések – pl. a herpeszvírus – csókolózás útján is átadható.

 

Az STI-k kialakulásának legfőbb kockázati tényezője a védekezés nélküli szexuális magatartás, valamint a gyakori partnercsere (promiszkuitás). A nemi betegségek feltartóztathatatlan terjedésének oka, hogy a szexuális életet élők többsége nem is tud a betegségéről, mert előfordulhat, hogy nincsenek tünetei. Másrészt a betegségek egy részének hosszú a lappangási ideje, de már abban az időszakban is átadható a fertőzés.

 

Vannak olyan, a nemi úton terjedő fertőzések közé sorolt betegségek, melyek vérrel is terjedhetnek, pl. közös tű használatával a kábítószerélvezőknél, vagy nem steril tűvel végzett tetoválásnál. Az orvosi ellátásban a vérátömlesztésre használt anyagok előzetes vizsgálata kizárja a fertőzés lehetőségét.

 

Egyes fertőzések várandós anyáról a magzatra is átterjedhetnek, egyrészt a méhen belül, másrészt hüvelyi szülés során, vagy akár az anyatejjel.

 

A fertőzés általában nyállal nem terjed, de nyálkahártyasérülés vagy fogínyvérzés esetén ennek is fennáll a veszélye. Nem terjed továbbá normál higiénés körülmények között az egy háztartásban élőknél.

 

Az STI előfordulása magasabb a városi lakosok, a fiatal felnőttek és a rossz szociális viszonyok között élők között.

 

A nemi úton terjedő fertőzések lappangási ideje

A betegségek tünetei általában nem azonnal, hanem bizonyos lappangási idő után alakulnak ki, melynek időtartama a különböző betegségeknél eltérő: lehet 1-2 nap, de hónapok vagy akár évek is (pl. HPV-fertőzés). Ez azt jelenti, hogy a megfertőződött, de tünetmentes beteg tovább tudja adni a fertőzést.

 

A nemi úton terjedő fertőzések gyakoribb típusai

Baktériumok okozta megbetegedések:

 

 

Vírusok okozta megbetegedések:

 

 

Protozoonok okozta megbetegedés:

 

  

Gombák okozta megbetegedés:

 

  • Candida-fajok (pl. Candida albicans) okozta fertőzés.

 

A nemi úton terjedő fertőzések diagnosztizálása

A nemi úton terjedő betegségek kivizsgálása a bőr- és nemibeteg gondozókban történik. A kezelőorvos alaposan kikérdezi a tüneteket, illetve megvizsgálja a nemi szerveket.

 

Történhet továbbá mikrobiológiai mintavétel is: a betegségek egy részében a húgycsőből, hüvelyből történik mintavétel, melyből tenyésztéses eljárással, genetikai vizsgálattal, esetleg mikroszkópos analízissel állapítható meg a kórokozó típusa. Egyes esetekben vérvizsgálattal is megállapítható a diagnózis, a szervezetben termelődő ellenanyagok kimutatásával.

 

A nemi úton terjedő fertőzések kezelése

A nemi úton terjedő fertőző betegek ellátását az STI-szakrendelések és a Bőr- és Nemi Gondozó Intézetek végzik.

 

A kezelés általában gyógyszeres terápiával történik, a nemi szemölcsöket, növedékeket pedig sebészeti, lézeres vagy fagyasztásos módszerrel távolíthatják el.

 

Fontos, hogy a betegek szexuális partnere(i) is részesüljenek kezelésben a fertőzés visszaadásának elkerülése érdekében.

 

A nemi úton terjedő fertőzések megelőzése

A nemi betegségek átadásának kockázatát nagymértékben csökkenti:

 

  • a felelősségteljes szexuális magatartás,
  • körültekintő partnerválasztás,
  • gumióvszer használata.

 

Lásd még: Szexuális egészség és Biztonságos szex

 

A fertőzések korai felismerésében nagy szerepe van a szűrővizsgálatoknak: a szexuálisan aktív életet élőknek javasolt rendszeresen, legalább évente elvégeztetni tünetmentesség esetén is, különösen új vagy gyakran változó partner esetén.

 

Fertőzés gyanúja esetén kerülni kell a szexuális kapcsolatot vagy bármilyen szexuális tevékenységet.

 

Hazánkban a nemibeteg-gondozás célja a fertőző láncolatok kialakulásának megakadályozása, melyhez elengedhetetlen a kontaktuskutatás. A beteg partnereit ilyen esetekben az orvos vagy a gondozónő értesíti telefonon vagy levélben az STI-szűrés szükségességéről (az első beteg és az esetleges többi partner anonimitásának megőrzésével).

 

A leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzések

Chlamydia trachomatis

A Chlamydia a leggyakoribb nemi úton terjedő baktérium. A betegek többsége tünetmentes. A tünetes Chlamydia-fertőzés férfiak esetében gennyes húgycsőfolyással, nők esetében a méhnyak gyulladásával, ezáltal bő, sárga folyással járhat. Húgycsőfertőzés esetén gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés a jellemző. A fertőzés veszélye abban rejlik, hogy a nagy százalékban tünetmentes esetek is felszálló gyulladást hozhatnak létre, ezáltal károsítva a belső női nemi szerveket, illetve férfiak esetében heregyulladást, prosztatagyulladást okozva. A felszálló gyulladás késői következménye súlyos kismedencei gyulladásnak lehet az okozója, mely súlyos klinikai tünetek mellett meddőséghez is vezethet.

 

Gonorrhoea

A gonorrhoea (más néven kankó vagy tripper) nem produkál jellegzetes tüneteket, a tünetmentes hordozók aránya igen magas. A húgycső fertőzése esetén jellemző a gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, illetve a préseléssel megjelenő gennycsepp a húgycsőnyíláson. A méhnyak gyulladása sárgás folyást, kellemetlen érzést okozhat a hüvelyben. A kezdeti heveny tünetek lassan megszűnnek, azonban a felszálló gyulladás e betegség esetén is súlyos következményekkel járhat, mely súlyos gyulladásos állapotot, illetve meddőséget okozhat. Fontos szövődménye lehet szülés kapcsán a magzat fertőződése, amely vaksághoz vezető szemgyulladást okozhat.

 

Treponema pallidum (Szifilisz)

A Treponema pallidum nevű baktérium okozza. Krónikus lefolyású, jellemzően rövid, tünetes és hosszú ideig tartó, tünetmentes időszakokból áll. Szexuális úton, vérrel, a placentán keresztül, sőt anyatejjel is terjed. A betegségnek különböző stádiumai vannak, melyek különböző tünetekkel jelentkeznek. Kezelés nélkül a betegek nagy részében életveszélyes, vissza nem fordítható szövődményeket okoz (vakság, bénulások).

 

Trichomoniázis

A Trichomonas vaginalis nevű parazita által okozott, szexuális úton terjedő megbetegedés kb. 50%-a tünetmentes. Mivel a parazita kizárólag nemi szervek kontaktusa útján terjed, így orális szex útján a fertőzés átvitele nagyon ritka. Tünetes esetekben duzzanatot, fájdalmat, vörösességet okozhat, melyet bűzös folyás, sűrű, zöldes-sárga váladékozás és fájdalmas szexuális együttlét kísér.

 

Genitális herpesz

A tünetek az ajakherpeszhez hasonlóak, de a fájdalmas, hólyagos, sebes elváltozások a nemi szerveken és környékükön, vagy a végbélnyílás körül jelentkeznek, illetve ha a fertőzés orális közösülés útján terjed, akkor az ajkakon, a száj körül is jelentkezhetnek (ilyenkor nehéz megkülönböztetni az ajakherpesztől). A vírus a fertőzés után az idegdúcokba kerül, és esetenként (pl. gyenge immunrendszer, tartós stresszhelyzet) reaktiválódhat.

 

HPV (humán papillómavírus)

A HPV-fertőzöttek többsége nő, a magyar nők körülbelül harmada fertőzött. A humán papillómavírusnak sok típusa van, a magasabb kockázatú HPV (leggyakrabban a HPV 16,19) a méhnyakrák legfőbb oka, de szerepük lehet más rosszindulatú daganatok kialakulásában is.

 

A HPV 6,11 altípusok a genitális szemölcsök okozói, fontos megjegyezni, hogy ezek a vírustípusok nem okoznak méhnyakrákot, ahogy a méhnyakrák okozói sem okoznak genitális szemölcsöt.

 

A rák kialakulásának kockázatát jelentősen csökkentik a HPV elleni oltások. (Lásd még: Védőoltások)

 

Hazánkban 2003 óta biztosított szervezett módon a 25-65 év közötti nők számára a méhnyakszűrés, amit ajánlott 3 évenként megismételni.

 

KULCSSZAVAK
STI  |   szifilisz  |   gonorrhoea  |   Chlamydia  |   HPV  |   humán papillómavírus  |   HIV-fertőzés  |   promiszkuitás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít