egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nátrium elengedhetetlen szerepet játszik a szervezetben számos élettani folyamatban, például a folyadékegyensúly fenntartásában, a különböző idegi ingerületvezetésben, a vizeletkiválasztásban és a megfelelő izomműködésben.

 

A nátrium szintje a vérben szigorú szabályozások által viszonylag szűk határok között mozog. Egy átlagos felnőtt számára táplálékaink teljes mértékben fedezik a szükséges napi sóbevitelt, azonban a modern táplálkozás általában túl sokat tartalmaz belőle, ami komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet.

 

A nátrium

A nátrium számos élelmiszerben megtalálható, és az ételekbe a hozzáadott sóval (nátrium-klorid) is bekerül.

 

Az ásványi anyag elengedhetetlen a szervezet normál működéséhez, mivel több funkciójában is szerepet játszik:

 

  • a folyadékháztartás egyensúlyban tartásában,
  • az idegi ingerületvezetésben,
  • az izmok összehúzódásának és ellazulásának szabályozásában,
  • a vizeletkiválasztásban.

 

A szervezetben megtalálható nátrium mennyiségét a vesék szabályozzák. Amikor a nátriumszint alacsony, akkor visszatartják, amikor túl magas, a vizelettel kiürítik a felesleges mennyiséget.

 

Sóhasználat a táplálkozásban

A sót évezredek óta használja az emberiség, mivel ízesít, felerősíti a többi ízt, és tartósító hatása is van, mivel vizet von el. Éppen ezért a sóval bevitt nátrium mennyisége inkább magas, mint alacsony manapság az átlagos táplálkozásban.

 

A nátriumtöbblet tünetei, következményei

A nátrium élettani szérumszintje 135 és 145 mmol/l között változhat.

 

A normál, modern táplálkozás általában túl sok sót tartalmaz. Ha a vese valamiért nem tudja az összes felesleges nátriumot kiválasztani, akkor abból többlet keletkezik a szervezetben. A nátrium vízfelvevő hatása miatt megnő a sejtek közötti víz mennyisége, és megemelkedik a vérnyomás. Mindkét folyamat megterheli a szívet is.

 

Egyes emberek érzékenyebbek a nátrium mennyiségére, náluk súlyosabbak lehetnek a következmények.

 

Az először tünetekkel még nem járó magas vérnyomás hosszú távon érelmeszesedéshez, szívproblémákhoz, stroke-hoz vezethet, de előfordulhat veseprobléma is a túl sok nátrium miatt. A túl sok nátrium jelenléte akár a vérnyomás megemelése nélkül is képes károsítani az ereket, a szívet és a vesét. A túl sok nátrium csontritkulást is okozhat, mivel felborítja a kalcium-anyagcserét.

 

Akut nátriumtöbblet (hipernatrémia)

Amikor a vérben valami miatt hirtelen megnő a nátrium mennyisége, az a sejtekből von el folyadékot. A folyadékháztartás felborulása együtt jár azzal, hogy az agyban is megnő a folyadék mennyisége és nyomása, ami rohamokhoz, kómához, halálhoz is vezethet. A tüdőben felgyülemlő folyadék légzési nehézséget okozhat.

 

A hipernatrémia egyéb tünetei:

 

 

Ez a jelenség általában időseknél fordul elő, akik nem esznek és isznak eleget, vagy magas lázuk van, és sok folyadékot veszítenek, például vízhajtó szedése vagy hányás, hasmenés miatt.

 

A nátriumhiány tünetei, következményei

A nátrium hiánya (hiponatrémia) sokkal ritkább, mint a többlete, ugyanakkor szintén életveszélyes állapot. Nátriumhiány akkor fordul elő, amikor túl sok víz jut a szervezetbe, csökkentve a nátrium koncentrációját (például hőségben, amikor a nagy vízfogyasztás mellett az ionok pótlása elmarad), vagy egyes gyógyszerek hatására alakul ki mellékhatásként. Az alacsony nátriumszint hatására a víz a sejtekbe vándorol. A probléma bárkinél jelentkezhet, de gyakoribb szívbetegségben, vesebetegségben szenvedőknél.

 

A túl sok víz bevitele mellett a túl sok nátrium távozása is kiváltó ok lehet, amit okozhat alkoholizmus, vízhajtó gyógyszerek, hasmenés is.

 

Súlyos esetben a tünetek: zavartság, rohamok, kóma.

 

A nátriumhiány egyéb tünetei:

 

 

Ha az említett tüneteket észleli, keresse fel a legközelebbi sürgősségi betegellátó osztályt (SBO), vagy kérjen segítséget, hívjon mentőt a 112-es telefonszámon!

 

A nátrium napi ajánlott beviteli szintje

A krónikus betegségek megelőzése érdekében a napi nátriumbevitelt ajánlott 2300 mg alatt tartani – ez körülbelül 5 gramm sónak felel meg. Gyermekek esetében ez az érték kisebb.

 

A nátrium szintje a vérből laborvizsgálattal vagy vérgázvizsgálat segítségével ellenőrizhető.

 

Nátriumforrások

A nátrium elégséges bevitele a legtöbb esetben nem jelent gondot, mivel az átlagos táplálkozás inkább túl sokat tartalmaz belőle. A természetes alapanyagok (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék stb.) kisebb mennyiségben tartalmazzák, a feldolgozott élelmiszerekkel és a főzéskor hozzáadott sóval azonban nagyon nagy mennyiség vihető be. Éppen ezért az előrecsomagolt élelmiszereken kötelező a sótartalom jelölése.

 

A nátriumbevitel csökkentésének módjai:

 

  • kerülje a feldolgozott élelmiszereket;
  • csökkentse a főzéskor használt só mennyiségét, inkább zöldfűszerekkel ízesítsen;
  • kerülje a szószokat, önteteket, amelyek többnyire nagyon sok sót tartalmaznak;
  • mindig figyelje az élelmiszerek címkéjén a sótartalmat;
  • ügyeljen a folyadékfogyasztásra: az elegendő vízfogyasztás segíti a vesét a többletnátrium kiválasztásában.

 

A nátrium kölcsönhatása egyéb anyagokkal

A szervezetben a nátrium és a kálium szintje között egyensúly áll fenn. Az ajánlott bevitel káliumból sokkal magasabb, mint nátriumból, de a modern táplálkozásban ez általában éppen fordítva alakul, ezzel is növelve a magas nátriumbevitel okozta veszélyeket.

 

KULCSSZAVAK
ásványi anyag  |   só  |   nátrium-klorid  |   folyadékháztartás  |   hiponatrémia  |   hipernatrémia  |   magas vérnyomás  |   vese  |   zavartság
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít