egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nyelvrepedés (lingua plicata fissurata) a nyelv jóindulatú elváltozása, amely gyakran fordul elő egészséges emberek körében is.

 

A változó mélységű barázdák megjelenése veleszületett, vagy az élet során – bármely életkorban, de főként időskorban – szerzett tényezőkre vezethető vissza.

 

A nyelvrepedés nem tekinthető kórosnak, de megléte zavaró lehet az érintettek számára.

 

A nyelvrepedések főbb tünetei

A nyelvrepedés ártalmatlan elváltozás, amely a nyelv felszínén megjelenő barázdákban nyilvánul meg. Ennek az állapotnak egy speciális megjelenési formája az ún. térképnyelv, amikor is a barázdák fehéres és vörös területeket határolnak, térképszerű megjelenést kölcsönözve a nyelvnek. A nyelven kialakuló sekély vagy mély repedések nem okoznak fájdalmat vagy egyéb panaszt.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A nyelven megjelenő törésvonal nem ad okot az aggodalomra, s bár a nyelvrepedés ártalmatlan elváltozás, célszerű fogorvoshoz fordulnia, ha nyelvén fájdalmat észlel. Évi két alkalommal ajánlott fogorvossal ellenőriztetnie fogainak és szájüregének egészségét.

 

A nyelvrepedések kiváltó okai

A nyelvrepedés pontos kóreredete ismeretlen. Kialakulása összefüggésbe hozható az alultápláltsággal, a vérszegénységgel, egyes szájüregi megbetegedésekkel, a pikkelysömörrel (psoriasis) és bizonyos veleszületett genetikai rendellenességekkel, mint például a Down-szindróma, az ajakduzzanattal járó Melkersson–Rosenthal-szindróma és az arcbőrön göbcseszerű elváltozásokat okozó Cowden-szindróma.

 

A nyelvrepedések lehetséges szövődményei

Ha az elégtelen szájápolás következtében a nyelvrepedésekben szövettörmelék és ételmaradék halmozódik fel, könnyen kialakulhat baktérium vagy gomba által okozott fertőzés, ami fájdalmas nyelvgyulladáshoz (glossitis), tartósan rossz lehelethez (halitosis) és az ízérzékelés megváltozásához vezethet.

 

A nyelvrepedések diagnosztizálása

A nyelvrepedés nem betegség, hanem állapot, amely megtekintés alapján megállapítható.

 

A nyelvrepedések kezelése

A nyelvrepedés nem igényel különösebb gyógyszeres, sebészi vagy egyéb kezelést. A szájpenész (Candida-fertőzés) megfertőzheti a mélyebb nyelvrepedéseket, ezért szájpenész megléte esetén gombaellenes szerrel történő helyi kezelésre lehet szükség.

 

Mit tehet nyelvrepedések esetén?

Amennyiben nyelvrepedése van, ügyeljen a szájhigiénés szabályok betartására. A repedésekben összegyűlt szöveti és ételtörmelékek eltávolítása érdekében rendszeresen tisztítsa át nyelvét puha fogkefével. Ne fogyasszon fűszeres és savas ételeket.

 

Amennyiben dohányzik, fontos leszoknia a dohányzásról. Ha abba szeretné hagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről:

www.leszokastamogatas.hu,

zöldszám: 06-80-44-20-44

 

A nyelvrepedések megelőzése

A nyelvrepedés megelőzésének legegyszerűbb módja a szájhigiénés szabályok betartása mellett a dohányzás és a nagy mennyiségű alkohol fogyasztásának mellőzése.

 

KULCSSZAVAK
lingua plicata fissurata  |   glossitis  |   halitosis  |   térképnyelv  |   szájpenész  |   barázdák a nyelven
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít