egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A dohánylevelet nem tartalmazó, „füstmentes” apró nikotinos tasakok (nikotinpárnák) az ajak és az íny közé helyezve, a száj nyálkahártyáján keresztül juttatják a nikotint a szervezetbe. A nikotinos rágógumikkal, szopogatótablettákkal és lapkákkal ellentétben a nikotinos tasakok számos ízben kaphatók. Az ízesítés és a magas nikotintartalom miatt rendszeres használattal fenntartható, illetve kialakítható az erős nikotinfüggőség.

 

A nikotinos tasakokat gyártó dohányipari vállalatok a dohányzás biztonságosabb, kevésbé káros (füstmentes) alternatívájaként forgalmazzák ezeket a termékeket. A nikotin fogyasztása azonban akkor is káros az egészségre, ha nem dohányfüsttel juttatjuk a szervezetbe! A nikotinos tasak nem helyettesíti a nikotinpótló terápiát, ezért mindenképp beszéljen orvosával, mielőtt megpróbálna vele leszokni a dohányzásról.

 

Az újgenerációs snüssz

A nikotinos tasakokat főképp azokban az országokban forgalmazzák, ahol szigorú jogszabályokat vezettek be a nemdohányzók védelme érdekében, illetve ahol korábban már elterjedt volt az úgynevezett snüssz (rágódohány) használata.

 

A snüssz főleg a skandináv országokban elterjedt, Svédországban „találták fel”. A sóval és vízzel összekevert dohányleveleket megőrölték, majd az őrleményt a szájüregben tartották, hogy a nikotin felszívódjon. Később az őrleményt tasakokba porciózták, majd ezt helyezték a fogínyre. Alkalmazása illúzióromboló lehet, mivel a szájban összegyűlő dohánylétől „meg kell szabadulni” (ki kell köpni). A snüssz a hagyományos cigarettával szemben légzőszervi betegséget nem okoz, azonban emeli a gége-, a szájüreg-, valamint az emésztőrendszer betegségeinek kockázatát .

 

A nikotinos tasakot, hasonlóan a snüssz tasakhoz, az ajak és az íny közé helyezve használják, így a nikotin a száj nyálkahártyáján keresztül szívódik fel a véráramba. A snüsszel ellentétben a nikotinos tasak nem tartalmaz dohánylevelet; dehidratált nikotin van benne, mely származhat a dohánynövényből vagy szintetikus eredetű is lehet. A nikotinos tasakban továbbá hozzáadott ízesítő anyagok, növényi rostok, valamint édesítőszerek találhatók. A kis tasakok nem hasonlítanak a rágódohányhoz, a tasak tartalma ugyanis a használat során a tasakban marad, így a keletkező nyálat nem kell kiköpni.

 

A nikotinos tasak veszélyei

A nikotinos tasak különösen a fiatalok és a nemdohányzók számára csábító, mivel többféle ízesítésben, vonzó csomagolásban kerül forgalomba, illetve diszkréten használható. A termék 4-6-10-16-20 mg nikotin/tasak kiszerelésben kapható. Az Európai Parlament és Tanács 2001/37/EK irányelve szerint 1 szál klasszikus cigaretta megengedett legnagyobb nikotin tartalma 1 mg. Így egy 20 mg-os kiszerelésű nikotinos tasak elfogyasztásával egy doboz cigarettának megfelelő mennyiségű nikotin kerül a szervezetbe.

 

Fentieken túl, ahogyan az elektronikus cigaretták esetében, a patronokon feltüntetett koncentráció sok esetben jelentősen eltér a folyadékban található tényleges nikotin mennyiségtől, ez a veszély fennállhat az illegális forrásból, elsősorban az internetről beszerzett nikotinos tasakoknál is. A szabályozatlan nikotinbevitel így főleg a fiatalokra jelent veszélyt.

 

A nikotinos tasakok hosszú távú egészségügyi hatása még nem ismert.

 

A használat nem kívánt hatásai a következők lehetnek:

 

  • az íny irritációja;
  • szájüregi fájdalom;
  • csuklás;
  • hányinger;
  • nikotinfüggőség,
  • nikotinmérgezés.

 

A nikotinfüggőség növeli a használat, illetve a visszaesés kockázatát más dohánytermékekkel kapcsolatban. Mindemellett a nikotin nemcsak a függőség kialakulásáért felelős, hanem számos egyéb egészségkárosító hatással is bír. Kiemelendő az érelmeszesedés, az inzulinrezisztencia, illetve a daganatos betegségek kialakulásához és állapotromlásához való hozzájárulása. Ismert a nikotin káros hatása a termékenységre és a magzati fejlődésre is, illetve az is, hogy a magzatként vagy gyermekkorban elszenvedett nikotinnak való kitettség (expozíció) hozzájárulhat a fiatalkori viselkedészavarok, hangulatzavarok és függőségek kialakulásához. Számos vizsgálati eredmény utal arra is, hogy a nikotinfogyasztás negatív hatással van a fejlődésben lévő, serdülő agyra.

 

Az e-cigaretták és az alternatív dohánytermékek használatával világszerte megnövekedett a nikotin okozta mérgezések száma. A túlzott nikotinfogyasztás okozta nikotinmérgezés első tünetei a gyomor- és béltraktusban jelentkeznek, hányinger és hányás formájában. Hamar kialakulnak a központi idegrendszeri tünetek – fejfájás, szédülés, zavartság, tudatállapot-változás –, súlyos túladagolás esetén akár kóma is felléphet alacsony vérnyomással. Emellett a légzőizmokat érintő izombénulás is jelentkezhet.

 

Súlyos esetben a nikotin a központi idegrendszer légzőközpontján keresztül elnyomhatja a légzést, ami oxigénhiányos állapothoz vezet. Megjelenhetnek görcsök és szívritmuszavarok, jellemző tünet továbbá az izzadás. 

 

Fontos! Soha ne ossza meg a nikotinos tasakot mással, és azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt vagy mielőbb keresse fel a területileg illetékes sürgősségi osztályt, ha lenyeli!

 

Kapcsolódó tartalom: Túlzott nikotinbevitel veszélyei és az Elf Bar

 

Nikotinos tasak mint leszokást támogató eszköz?

A nikotinos tasak nem leszokást támogató eszköz. Sok felnőtt a leszokás reményében használja a terméket, azonban jelenleg nincs magas megbízhatóságú bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a nikotinos tasak alkalmas a dohányzás okozta nikotin- és viselkedési függőség kezelésére. A gyógyszertárban kapható és szakember általi javallat mellett alkalmazott nikotinpótló készítményekkel szemben a nikotinos tasak használatával a bevitt nikotinmennyiség kevésbé kontrollálható. Ma már számos más hatékony és biztonságos lehetőség kínálkozik a nikotinfüggőség kezelésére, amelyeknek nincsenek káros egészségügyi következményeik, mellékhatásaik.

 

Ha abba szeretné hagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről:

 

www.leszokastamogatas.hu

Zöldszám: 06-80-44-20-44

 

Kapcsolódó tartalmak:

Dohányzás mellőzése

Függőségkezelés

 


Jogszabályi háttér

A nikotinos tasakok a jogszabály alapján a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek közé sorolhatók. A jogszabály alapján a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek, így a nikotinos tasakok fogyasztása köznevelési intézményben, valamint gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben tilos.

KULCSSZAVAK
nikotin  |   dohányzás  |   leszokás  |   függőség  |   dependencia  |   snüssz  |   alternatív dohánytermék  |   füstmentes  |   snus
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít