egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Nyombélfekély esetén a belet borító nyálkahártya folytonossága megsérül, amely eltérő mélységű lehet attól függően, hogy a bélfal melyik rétegeit értinti. Így az elváltozás lehet akut vagy krónikus, felszínes vagy mélyre terjedő. Meglehetősen gyakori betegség, a fejlett országokban akár a 10%-ot is elérheti az előfordulási gyakoriság, legjellemzőbb tünete az éhgyomorra jelentkező égő fájdalom a gyomor tájékán, mely étkezés után enyhül.

 

A nyombélfekély tünetei

A nyombélfekély legjellemzőbb tünete a gyomortájéki égő fájdalom – mely éhgyomorra a legerősebb –, és étkezés után enyhül. A fájdalom gyengülése azonban átmeneti, étkezés után 1-3 órával újra jelentkezik. Sokszor a hajnali órákban a legerősebb a fájdalom. A fájdalmat fokozhatja pl. alkohol vagy fűszeres étel fogyasztása.

 

Kísérheti:

 • emésztési zavar,
 • étkezés utáni puffadás,
 • hányinger, hányás,
 • fogyás.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, haladéktalanul forduljon háziorvosához vagy keressen fel gasztroenterológus szakorvost.

 

A nyombélfekély gyógyítható, kezelés nélkül azonban súlyos szövődményeket okozhat, pl. a nyombélfekély okozta gyulladás a hasnyálmirigyre átterjedhet vagy a nyombél vérezhet, perforálódhat, ami súlyos következményekkel jár.

 

A nyombélfekély okai

A nyombél nyálkahártyáját különböző anyagok károsíthatják, melyek a következők lehetnek:

 • Helicobacter pylori baktérium (a fekélyek 2/3-ban jelen van, ez a leggyakoribb ok);
 • gyógyszerek, különösen a nem szteroid gyulladáscsökkentők (például Ibuprofen);
 • Zollinger-Ellison szindróma (gasztrint termelő daganat következményes fokozott gyomorsavtermeléssel);
 • stressz és következményes fokozott gyomorsav termelődés;
 • dohányzás és/vagy alkoholfogyasztás.

 

A nyombélfekély diagnózisa

Elsődleges orvosi feladat a tünetek feltérképezése. Gyanú esetén a fekély vizsgálata történhet gyomortükrözéssel (gasztroszkópia), amely vizsgálattal jól megfigyelhetőek a nyálkahártya gyulladásos, fekélyes elváltozásai, szükség esetén pedig szövettani mintavételre is sor kerülhet.

 

A Helicobakter pylori (H. pylori) baktérium jelenléte igazolható H2 kilégzési teszttel, antigén kimutatásával székletből, vagy vérvizsgálatból is a baktérium ellen termelt antitestek kimutatása révén.

 

Zollinger-Ellison szindróma gyanúja esetén szükséges a vér gasztrin szintjének meghatározása és hasi CT vizsgálat a daganat kimutatása céljából.

 

A nyombélfekély kezelése

Egyrészt a tüneteket, másrészt az okokat szükséges kezelni. Amennyiben a H. pylori jelenléte igazolható, akkor a baktériumot antibiotikum kezeléssel kell kiirtani (eradikáció). Sebészi kezelésre csak szövődmények megjelenése esetén van szükség.

 

A H. pylori eradikálása gyulladáscsökkentő, savcsökkentő gyógyszerek és antibiotikumos kombinációval lehetséges (hármas vagy négyes kombináció). Hosszútávon gyulladáscsökkentő és savcsökkentő, gyomorvédő kezelés szükséges a kiújulás megakadályozása miatt.

 

Emellett el kell hagyni mindazon gyógyszereket, melyek a nyálkahártyát károsítják, abba kell hagyni a dohányzást, alkoholfogyasztást és csökkenteni kell a stresszt.

 

Alkalmazott gyógyszerek a következők lehetnek:

 • antibiotikus kombináció: clarithromycin, amoxicillin, vagy metronidazol;
 • savelválasztás gátlására protonpumpa-gátlók (pl. pantoprazol, omeprazol);
 • savközömbösítő szer (pl. alumínium-hidroxid, magnézium-hidroxid);
 • H2-receptor-antagonisták (pl. ranitidin, famotidin);
 • nyálkahártyáját bevonó készítmények (pl. sucralphate).

 

A gyógyulási esély magas, időben és hatékonyan kezelve közel 90%-ban a fekély meggyógyul.

 

A nyombélfekély lehetséges szövődményei

A szövődmények bizonyos esetekben előfordulhatnak és súlyosak, életveszélyesek is lehetnek, melyek a következők:

 • vérzés: vérző fekély, amely a szivárgástól az életveszélyes vérzésig is terjedhet;
 • perforáció (bélfal átfúródása): esetén a patkóbélben, nyombélben (vékonybél felső szakaszán) található étel és sav a hasüregbe szivárog, mely akut életveszélyes állapotot idéz elő (akut has), súlyos fájdalommal jár, és azonnali műtéti kezelést igényel.

 

A nyombélfekély megelőzése

A betegség kialakulásának valószínűségét nagymértékben csökkenti a dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyasztás mellőzése, a rendszeres és változatos étrend, valamint a stressz elkerülése vagy megfelelő kezelése.

 

Mellőzni szükséges különböző fájdalomcsillapítók, szteroidok, gyulladáscsökkentők hosszan tartó alkalmazását, vagy ha hosszútávú fájdalomcsillapításra van szükség, szükséges gyomorvédő készítmény szedése is a fájdalomcsillapítással párhuzamosan.

 

KULCSSZAVAK
nyombélfekély  |   ulcus duodeni  |   perforáció  |   stressz  |   dohányzás  |   alkohol
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít