egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

 

A nikotin az egyik legaddiktívabb ismert (legális) vegyület, a dohányzás pedig az egyik legfőbb megelőzhető halálok világszerte. Több áldozatot szed, mint az alkoholbetegség, a kábítószer-használat, a fertőzések, a tűzesetek és bűnügyek együttvéve.

 

A dohányzás mellőzéséről bővebben itt olvashat.

 

 

A nikotin a dohánynövény Nicotiana tabacum leveleiben található pszichoaktív vegyület, mely a cigarettából képződő dohányfüst hatóanyaga is.

 

A nikotinra sokkal könnyebb rászokni, mint a különböző illegális drogokra. Használata esetén nagyon gyorsan kialakul a függőség, amit a dohányzók csak nehezen tudnak leküzdeni. Napjainkban az alkohol mellett a dohányzás az egyik legveszélyesebb, legtöbb halálos áldozatot követelő legális élvezeti szer.

 

A nikotin megjelenési formája

A vadon termő dohánynövény hatásaival az amerikai őslakosok ismerkedtek meg először. A szárított leveleket tüzelőként alkalmazták, a képződő füst belélegezve kellemes, bódult tudatállapotot okozott. Ezt felfedezve, a későbbiekben már kifejezetten erre a célra kezdték alkalmazni – más növények leveleibe csavarva megszületett a cigaretta őse. Ekkor még azonban leginkább rituálékhoz használták a dohányt. Az élvezeti szerként történő alkalmazása Amerika felfedezésével kezdődött, aminek eredményeképpen a dohány megjelent és hamar elterjedt Európában és az egész világon.

 

A hagyományos dohánytermékek közé tartoznak többek között a cigaretta, a szivar, a szivarka vagy a pipa. Alkalmazásuk közös jellemzője a dohánylevelek elégetése során felszabaduló füst belégzése. Ezen kívül léteznek füstmentes dohánytermékek, például a rágódohány, a száraz tubák vagy a snüssz.

 

Manapság elterjedtek egyéb alternatív dohánytermékek, mint például az e-cigaretta vagy a vízipipa. Ezen termékek a klasszikus dohányfüst hiánya miatt azt a hamis üzenetet közvetítik, hogy kevésbé károsak, azonban a nikotintartalmuk miatt a rászokás veszélye ugyanakkora, mint a hagyományos dohánytermékek esetén. Egyes káros vegyületek ugyan kisebb mennyiségben lehetnek jelen, mint a dohányfüstben, viszont egyéb mérgező és rákkeltő anyagok nagyobb mennyiségben fordulnak elő.

 

Nikotin található még a leszokástámogatás során alkalmazott nikotinpótló szerekben is, például az alábbiakban:

 

 • transzdermális tapasz,
 • rágógumi,
 • nyálkahártyán (száj, orr) alkalmazható spray,
 • szopogató tabletta.

 

Maga a tiszta nikotin színtelen, lúgos kémhatású, olajos jellegű és jellegzetes szagú folyadék, amely fény hatására barnul. A nikotin erős méreg, mely könnyen felszívódik bőrön át, belélegezve vagy a nyálkahártyáról. Mennyiségétől függően akár halálos is lehet – ezt a tulajdonságát növényvédő szerek formájában ki is használják.

 

A nikotin hatása

A nikotin egy függőséget okozó stimuláló szer. Többek között hatást fejt ki a központi idegrendszer „jutalmazó központjára”, hasonlóan más függőséget okozó szerekhez. Gyenge pszichés hatásai között szerepel a stressz csökkentése (izomrelaxáció), a szellemi funkciók fokozása, a reakciók gyorsítása, az álmosság csökkentése.

 

A nikotin testre gyakorolt hatásai az alábbiak:

 

 • pulzus és vérnyomás emelkedése (ld. magas vérnyomás),
 • verejtékezés,
 • az étvágy csökkenése,
 • a vizeletelválasztás csökkenése,
 • hányinger, hányás, erős hasmenés,
 • magzatkárosítás,
 • remegés (tremor), görcsök,
 • várandós kismamák esetében méhösszehúzódást válthat ki.

 

A nikotintúladagolás, - mérgezés tünetei

A nikotin nagyon erős, gyorsan ölő méreg. Körülbelül 20-60 mg a halálos dózis – néhány csepp tiszta nikotin a bőrről felszívódva már végzetes mérgezést okoz. Természetesen ez a mennyiség jóval több egy, vagy akár több cigaretta elszívásánál. Rendszeres dohányzók esetén a hozzászokás miatt ez a dózis magasabb lehet. Előfordul vele gyilkosság, ipari mérgezés és mezőgazdasági munkaártalom is (növényvédőszerként is alkalmazzák).

 

A jellegzetes mérgezéses tünetek gyorsan megjelennek, majd eszméletvesztéses állapotban, görcsök kíséretében végül légzésbénulás okozza a halált. Ellenszere nincs, csak tüneti kezelés (görcsoldás, gépi lélegeztetés stb.) alkalmazható.

 

Túlzott dohányzás során is megfigyelhetők egyes enyhe mérgezéses tünetek, melyek az alábbiak:

 

 

A nikotin rendszeres használata esetén kialakuló tolerancia és függőség

A nikotinnal szemben pszichés és testi függőség egyaránt kialakul, ezért is nehéz abbahagyni a dohányzást. Emellett a tolerancia is hamar megjelenik, vagyis egyre nagyobb mennyiségű nikotin elfogyasztása szükséges ugyanazon hatás eléréséhez.

 

A tartós dohányzás során a legfontosabb ártalom a légutak károsodása – az idült hörghurut nagyon gyakori kísérőtünete a dohányzásnak. Ezen kívül a hörgők sérülékeny nyálkahártyájának folyamatos károsításával a dohányzás jelentősen hozzájárul meglévő rákhajlam esetén a tüdődaganat kialakulásához is.

 

Amennyiben a nikotintól függő szervezet nem jut elegendő nikotinhoz, úgy az alábbi elvonási tünetek alakulhatnak ki:

 

 

Az elvonási tünetek a dohányzás abbahagyását követő két hétben a legrosszabbak. Utána a tünetek jellemzően enyhülni kezdenek.

 

Az elvonási tünetekről bövebben itt olvashat.

 

A nikotinfüggőség kezelése

A nikotin az egyik legaddiktívabb szer, a dohányzás mellőzése emiatt nagyon nehéz feladat.

 

A nikotinfüggőség egyik gyógyszeres terápiás lehetősége az ún. nikotinpótló terápia, vagyis a nikotin szervezetbe juttatása nem cigaretta formájában. A leggyakrabban rágógumit vagy transzdermális tapaszt alkalmaznak e célból. Ezek vény nélkül is beszerezhető készítmények.

 

Amennyiben a nikotinpótló terápia ellenjavallt (pl. szívbetegeknek), egyéb receptköteles gyógyszerek is rendelkezésre állnak, melyek részben nikotinszerű hatást váltanak ki, részben meggátolják a kívülről bevitt nikotin hatását. Az ezen kívül bevitt nikotin ilyenkor a gyógyszer jelenlétében nem képes hatást kiváltani, így maga a cigarettázás nem hozza meg a várt, kellemes, ismert és vágyott hatásokat.

 

Segíthet a leszokásban ezen kívül bizonyos antidepresszáns típusú hatóanyag (buproprion), illetve létezik az elvonási tüneteket csökkentő hatóanyag is (clonidin) – ez utóbbi a nikotinpótló terápiával azonos hatékonyságú szer. Ezek felhasználása hazánkban korlátozottan érhető el.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy a leszokás sikerességét nagymértékben képes növelni akár a telefonos tanácsadás, akár az egyéni vagy csoportos terápia. A gyógyszer egyedüli használata sokkal kisebb arányban vezet sikeres leszokáshoz.

 

A függőségkezelésről bővebben itt olvashat.

 

Ha abba szeretné hagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről:

www.leszokastamogatas.hu

Zöldszám: 06-80-44-20-44

 

KULCSSZAVAK
cigaretta  |   dohány  |   dohányzás  |   füst  |   dohányfüst
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

emmibm

 

sz2020 also infoblokk