egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az új lakások építéséhez és vásárlásához lakáscélú támogatás, valamint a fiatalok és a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása keretében vissza nem térítendő támogatások és kamattámogatott lakáskölcsönök érhetők el Magyarországon.

 

A 2015 júliusától elérhető családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) eddig mintegy 200 ezer család, a 2019-ben, a Magyar Falu Program keretében bevezetett ún. falusi CSOK-ot mára több mint 27 ezer család igényelte.

 

Vissza nem térítendő támogatások

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) a gyermeket nevelő vagy vállaló családok részére biztosított vissza nem térítendő állami támogatás. Új otthon vásárlására vagy építésére, valamint a 2008. július 1-jétől kiadott építési engedéllyel épült használt otthonok vásárlására vagy bővítésére, kistelepüléseken ezek korszerűsítésére is fordítható. Meglévő gyermekeik után házastársak, élettársak és egyedülálló szülők igényelhetik, életkoruktól függetlenül. Előre vállalt gyermek után azok a házaspárok vehetik igénybe, akik közül legalább az egyik fél nem töltötte még be a 40. életévét.

 

A CSOK összegének mértékéről a gyermekek száma és az új vagy használt lakás vagy családi ház mérete szerint az alábbi weboldalon olvasható részletes információ. A három vagy több gyermek utáni támogatás igénylése esetén a családi otthonteremtési kedvezménnyel építhető lakásnak legalább 60 m2, az egylakásos lakóépületnek legalább 90 m2 hasznos alapterületűnek kell lennie. A CSOK összege a három vagy több gyermek után legfeljebb 10 millió forint lehet.

 

Az új lakás építésére, vásárlására vagy használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény egyben kedvező hitelfelvételi lehetőséget is jelent. Két gyermekre 10 millió, három vagy több gyermekre 15 millió forint összegű kedvezményes – legfeljebb 3%-os ügyleti kamattal terhelt – hitel vehető fel új és használt lakás vásárlására is.

 

A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozót gondozó és emiatt ápolási díjban részesülő, valamint a gyermekek otthongondozási díjára (GYOD, bővebben lásd: Családtámogatási ellátások) jogosult szülők is igénybe vehetik a CSOK-ot, biztosítási jogviszony igazolása nélkül.

 

A Magyar Falu Programban a hátrányosabb helyzetű, legfeljebb 5000 fős lélekszámú településeken, valamint tanyán és birtokközponton igényelhető a falusi CSOK. Ez a támogatási forma használt lakás, ház vásárlására és korszerűsítésére vagy bővítésére, illetve a már meglévő ingatlan korszerűsítésére vagy bővítésére vehető fel 2019. július 1. és 2022. június 30. között.

 

Otthonfelújítási támogatás

A gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése és az építőipari ágazat fehérítése érdekében 2021 márciusától otthonfelújítási állami támogatás vehető igénybe. A vissza nem térítendő támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő házastársak, illetve élettársak igényelhetik.

 

A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, legfeljebb 3 millió forint. Az összeg a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és az utolsó számla kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-éig igényelhető.

 

Jelzáloghitel csökkentése

A három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló kormányrendelet módosítása értelmében az állam a 2019. július 1-jén vagy azt követően született második gyermek után 1 millió, a harmadik gyermek után 4 millió, a további gyermekek után újabb 1-1 millió forintot ír jóvá a lakáscélú jelzáloghitel összegéből. A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentését célzó támogatás a kormányhivataloknál igényelhető.

 

Kamattámogatott lakáskölcsönök

A vissza nem térítendő állami támogatások mellett különféle állami kamattámogatással nyújtott kölcsönök (otthonteremtési kamattámogatás, fiatalok és többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása, többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása, otthonfelújítási kölcsön kamattámogatása) vehetők igénybe a hitelintézeteknél.

 

Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása

Az otthonteremtési kamattámogatás összeghatártól függetlenül, a legalább 60 m2 hasznos alapterületű új lakás vagy a legalább 90 m2 hasznos alapterületű új lakóépület építéséhez igényelhető. A kamattámogatás igénylésének alapfeltétele, hogy az igénylők a legalább három gyermek után nyújtható, legfeljebb 10 millió forint összegű családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egyidejű igénybevételére is jogosultak legyenek. A többgyermekes családok kamattámogatott építési kölcsönének összege legfeljebb 15 millió forint lehet. A kamattámogatott kölcsön igénybevételének nem akadálya a meglévő másik lakástulajdon vagy a más jogszabály alapján igénybe vett állami kamattámogatásos kölcsön.

 

Otthonteremtési kamattámogatás

Az otthonteremtési kamattámogatással épített, összkomfortos lakásnak a hitelintézet által elfogadott – telekár és általános forgalmi adó nélkül számított – bekerülési költsége nem haladhatja meg a 30 millió forintot. A kamattámogatott építési kölcsön összege legfeljebb 15 millió forint lehet. A kamattámogatás időtartama legfeljebb öt év, azonban a kölcsön futamideje ennél hosszabb is lehet. A hosszabb futamidőnek az első öt évére jár a kamattámogatás.

 

Fiatalok és többgyermekes családok kamattámogatott kölcsöne

A fiatalok, valamint többgyermekes családok kamattámogatott kölcsönével épített új, összkomfortos lakásokra kamattámogatás igényelhető. A hitelintézet által elfogadott, általános forgalmi adó összegét is tartalmazó – telekhányad nélkül számított – építési költség a fővárosban és a megyei jogú városokban legfeljebb 25 millió forint, egyéb településeken legfeljebb 20 millió forint lehet. A kamattámogatott kölcsönt azokra a lakásépítésekre lehet igénybe venni, amelyekre az építési engedélyt 2005. január 31-ét követően adták ki. A kölcsön összege a fővárosban és a megyei jogú városokban legfeljebb 12,5 millió forint, egyéb településeken legfeljebb 10 millió forint lehet.

 

A kölcsönt legfeljebb egy gyermeket nevelő, nagykorú, a 35. életévét még be nem töltött személy vagy legalább két gyermeket nevelő, nagykorú, a 45. életévét még be nem töltött személy igényelheti. Párkapcsolat esetén az életkori korlát a kérelem benyújtásának időpontjában a házastársra, élettársra és a bejegyzett élettársra is vonatkozik. A kölcsön kamatainak megfizetéséhez az állam a futamidő első 20 évében kamattámogatást biztosít.

 

Otthonfelújítási kölcsön kamattámogatása

Az otthonfelújítási kölcsön kamattámogatását azok a személyek igényelhetik, akik a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásában (bővebben lásd feljebb) szeretnének részesülni, és arra jogosultak. Az otthonfelújítási kölcsön összege nem haladhatja meg a 6 millió forintot. A lakóingatlan-felújítási hitelcélra nyújtott jelzálogalapú hitelintézeti kölcsön kamatainak megfizetéséhez az állam a kölcsön teljes futamidejére, legfeljebb 10 évre nyújt kamattámogatást.

 

A támogatások igénybevételének módjáról és további részleteiről a Magyar Államkincstár honlapján olvashat bővebben.

 


 

Jogszabályi háttér

 

  • 57/2012. (III. 30.) Korm. rendelet a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítését érintő megtérítésről és a közszférában dolgozók kamattámogatásáról
  • 274/2015. (IX. 21.) Korm. rendelet az adósságrendezésben részt vevő természetes személyek lakhatási feltételeinek megtartása céljából nyújtott törlesztési támogatásról

 

KULCSSZAVAK
családtámogatás  |   otthonteremtési kedvezmény  |   CSOK  |   falusi CSOK  |   jelzáloghitel  |   kamattámogatás  |   otthonfelújítás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít