egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ún. „okos” drogok (nootropikumok). Ez egy gyűjtőfogalom, ami magában foglal minden olyan hatóanyagot, melyek javítják a szellemi teljesítményt, a memóriát, a koncentrációkészséget és egyéb kognitív készségeket. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezeket a szereket eredetileg bizonyos betegségek kezelésére fejlesztették ki, egészséges emberekben „agyserkentő” hatásukról az eddigi kutatási eredmények ellentmondásosak. Mivel egyes szerek komoly mellékhatásokkal is járhatnak, ne tegyük kockára az egészségünket egy egyetemi vizsga vagy munkahelyi siker kedvéért!

 

A fokozott szellemi teljesítményt megkövetelő helyzetekben a kipihentség biztosítja leginkább a helytállást. Egyesek azonban ezen túlmenően „agyserkentő” módszereket keresnek. Erre a célra a mindennapokban a legnépszerűbb a kávé. Bizonyos betegségekben (pl. stroke után, demenciában) egyes táplálékkiegészítőkről (pl. ginkgo biloba, gotu kola stb.) tanulmányok leírták, hogy kedvező lehet a hatásuk az agyi ún. kognitív funkciókra, és biztonságosan használhatók, akár hosszabb távon is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy használatuk során egészséges emberek „agyi funkciója” a normálisnál jobb teljesítmény elérését teszi lehetővé.

 

Nem árt továbbá az óvatosság a különböző ún. „okos” drogokkal, hisz ezeket betegségek kezelésére fejlesztették ki (pl. ADHD, narkolepszia), és használatukkal egészséges emberekben káros mellékhatások is jelentkezhetnek.

 

Az „okos drogok” közé tartoznak például az alábbi, eredetileg különböző betegségekre kifejlesztett gyógyszerhatóanyagok:

 

  • piracetam,
  • metilfenidát,
  • modafinil,
  • (bizonyos országokban ADHD kezelésére maga az amfetamin is – Magyarországon nincs forgalomban).

 

A különböző „okos drogokkal” történő visszaélések gyakorisága az utóbbi időben megnőtt. Ez annak is köszönhető, hogy az illegálisan beszerezhető pszichostimuláns szerekhez (pl. amfetamin, metamfetamin) képest ezek gyógyszergyári minőségűek (standard hatóanyagtartalom, ellenőrzött segédanyagok, biztos összetétel stb). Ez a fogyasztók bizalmát növeli, hiszen az illegális szerek veszélye nem csak a mellékhatásaikban rejlik, hanem abban is, hogy a vásárló nem tudhatja, hogy milyen egyéb szennyező és tömegnövelő anyaggal keverték össze az illegális piacról beszerzett hatóanyagot. Bizonyos szennyezőanyagok akár erősen toxikusak is lehetnek – ez pedig egy gyógyszergyárban gyártott gyógyszernél nem történhet meg.

 

Ennek ellenére fontos tudni, hogy a pszichostimulánsok alkalmazása az előforduló mellékhatások miatt súlyos egészségügyi kockázatokkal jár, s a veszélyt súlyosbítja, ha a készítményeket ismeretlen, ellenőrizetlen forrásból, interneten keresztül szerzik be!

 

Az „okos” drogokról részletesen

A szellemi teljesítmény fokozásának legegyszerűbb módja az egészséges életmód (megfelelő alvási szokások, egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, stresszkezelés). Ezenkívül is számos lehetőség adott: a legnépszerűbb agyserkentő a sokak által minden nap használt, koffeint tartalmazó kávé és tea vagy a nikotin. Egyes vizsgálatok szerint hosszú távon szedve serkentő hatású lehet például a ginkgo biloba, a ginzeng, a macskakarom, a süngomba és a gotu kola is, bár ezek az eredmények rendkívül ellentmondásosak.

 

Az agyserkentő, „legális gyógyszerek” is hatékonyak és biztonságosak – abban az indikációban (betegségben) alkalmazva, amiben törzskönyvezték őket. Azonban egészséges emberek esetén a kockázatok jelentősek: ezek a szerek nemcsak addiktívak – vagyis függőséget okoznak –, hanem számos mellékhatásuk is van, így alkalmazásuk csak az előírt betegségek indikációja esetén javasolt!

 

Piracetam

A piracetamot főleg kognitív zavarok (memóriazavar, figyelemzavar, motivációhiány), illetve gyerekek esetén diszlexia kezelésére törzskönyvezte a gyógyszerhatóság. A piracetam fokozza az agyi keringést, javítja az idegsejtek vérellátását és anyagcseréjét – ezáltal növelheti az agy szellemi kapacitását és teljesítményét, a végleges eredmények azonban mégis ellentmondásosak.

 

A piracetam mellékhatásai többek között az alábbiak:

 

 

Metilfenidát

A metilfenidát Magyarországon jelenleg az ADHD gyógyszeres kezelésére érhető el és az esetek nagy részében hatékonynak is bizonyul. Használata ADHD-s beteg esetén egyfajta tiszta elmeállapotot eredményez – a betegséggel járó figyelmetlenség, nehéz koncentrálóképesség javításával. Egyes vizsgálatok szerint egészséges egyénekben a koncentrálóképességet szerény mértékben javíthatja.

 

A metilfenidát leggyakoribb mellékhatásai az alábbiak:

 

 

Modafinil

A modafinil alkalmazása eredetileg olyan kórképekben javasolt, akik betegségükből vagy egyéb körülményekből fakadóan túlzott álmossággal küzdenek. Ilyen állapot például a narkolepszia (az alvás-ébrenlét ciklus zavara), a több műszakos munka által kiváltott alvászavarok, vagy az obstruktív alvási apnoe (éjszakai légzéskimaradás, mely megzavarja az alvást). A krónikus álmosság (idiopátiás hiperszomnia) azonban előfordulhat ismert kiváltó ok vagy betegség nélkül is.

 

A modafinil leggyakoribb mellékhatásai az alábbiak:

 

 

A gyógyszer mellékhatásai miatt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a hatóanyag felülvizsgálatát rendelte el. Az eredmények alapján az előny-kockázat arányt mérlegelve 2007-től kizárólag narkolepszia esetére szűkítette a gyógyszer alkalmazását.

 

Szükség esetén a narkolepsziás betegek Magyarországon is hozzájuthatnak a készítményhez, egyedi gyógyszer-engedélyezési eljárás keretében, az egyetemi klinikák alváscentrumaiban. Ők azonban a készítményt ellenőrzött forrásból kapják, s szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazzák.

 

Az „okos” drogok mellékhatásai és veszélyei

Minden gyógyszernek megvan a hatáshoz társuló mellékhatása. Egy gyógyszer akkor alkalmazható biztonsággal, ha a gyógyszer hatásával járó előnyök meghaladják a mellékhatások kockázatát. Egészséges ember esetén, szellemi teljesítmény fokozására alkalmazva a pszichostimulánsok nem alkalmazhatóak biztonsággal!

 

A pszichostimuláns „okos” drogok leggyakoribb általános mellékhatásai és veszélyei az alábbiak lehetnek:

 

  • insomnia, álmatlanság;
  • 25 éves kor alatt alkalmazva károsíthatják az agyműködést;

 

Beszerzésük orvosi vény formájában nehéz és szigorúan ellenőrzött (a készítmény egyéb okból való népszerűsítése büntetőjogi felelősséggel is járhat!) – az internetről rendelve pedig ugyanakkora a veszélye annak, hogy az adott gyógyszer hamisítvány, mint az illegális kábítószerek beszerzése esetén.

 

A stimuláns típusú terápiánál számolni kell a gyógyszerabúzus (függőség) emelkedett kockázatával is!

 

A gyógyszerfüggőségről és a függőségkezelésről bővebben itt olvashat.

 

KULCSSZAVAK
pszichostimuláns  |   nootropikum  |   szellemi teljesítmény  |   agyserkentő  |   kognitív funkciók  |   stimuláns  |   kábítószer  |   függőség  |   teljesítmény  |   teljesítményfokozás  |   piracetam  |   metilfenidát  |   modafinil
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít