egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A női szervezet működésének két rendkívül fontos hormonja az ösztrogén (oestrogen) és a progeszteron. E két hormon arányának megváltozása, az ösztrogén túlsúlyba kerülése okozza az ösztrogéndominancia nevű állapotot.

 

Az ösztrogéndominancia elsősorban nőket érintő betegség, amelynek a diagnózisa nem ritkán hosszú időbe telik – a tünetei ugyanis nem kifejezetten specifikusak. Magas ösztrogénszint a férfiakban is előfordulhat, esetükben a tünetek alapján sokkal könnyebben diagnosztizálható a betegség.

 

Az ösztrogéndominancia főbb tünetei

A magas ösztrogénszint mind a nők, mind a férfiak esetén kellemetlen tünetekkel járhat. Mivel a nőknél a tünetek kevésbé specifikusak, sokszor hosszú időbe telik a diagnosztizálása – ezen idő alatt pedig a beteg életminősége romolhat (tekintve, hogy az ösztrogéndominancia gyakran fiatalokat is érint). Férfiaknál a tünetek alapján könnyebben felállítható a diagnózis.

 

Az ösztrogéndominancia főbb tünetei nőknél az alábbiak:

 

 

Az ösztrogéndominancia főbb tünetei a férfiaknál:

 

 • férfimeddőség: az ösztrogén részben felelős az életképes spermiumok termelődéséért, túl magas szintje azonban a spermiumszám csökkenéséhez és ezzel terméketlenséghez vezethet;
 • gynecomastia: az ösztrogén a mellek növekedését stimulálhatja;
 • erekciózavar: a magas ösztrogénszint az erekció elérésének vagy megtartásának nehézségeit okozhatja.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fentebb részletezett, szokatlan tüneteket tapasztalja magán, forduljon orvoshoz! Az ösztrogéndominancia jelenléte egyszerű vérvétellel kizárható. Enyhe esetekben az állapot életmódbeli változtatásokkal kezelhető, így a tünetek akár teljes elmúlása is elérhető.

 

Az ösztrogéndominancia kiváltó/lehetséges okai

A szervezet hormonháztartása olyan, mint egy érzékeny műszer. Ha tökéletes egyensúly van, akkor a szervezet is megfelelően működik – ha azonban felborul az egyensúly, azt a különféle tünetek és betegségek jelezhetik.

 

Az ösztrogén szintjét számos tényező befolyásolhatja.

 

Az ösztrogéndominancia kiváltó okai többek között az alábbiak:

 

 • életkor: bizonyos életkor felett a progeszteron szintje csökken, így az ösztrogén relatív túlsúlyba kerül – ez természetes élettani folyamat;
 • testsúly: mivel az ösztrogén a zsírszövetben is képződik, ezért a magasabb testzsírszázalékkal rendelkezőknek gyakran van ösztrogéndominanciájuk;
 • stressz: a szervezet a stressz hatására kortizol hormont termel, a nagy mennyiségű kortizol pedig kimerítheti a szervezet progeszterontermelő képességét;
 • alkohol: a túlzott alkoholfogyasztás megnövelheti az ösztrogénszintet, és csökkentheti a szervezet ösztrogén lebontására (metabolizálására) való képességét;
 • májproblémák:ha a máj nem működik megfelelően, túl sok ösztrogén halmozódhat fel;
 • ösztrogént termelő daganatok: granulosa sejtes petefészekdaganat, mellékvesedaganat;
 • általános egészségi állapot.

  

A fentieken túl a környezetben ún. xenoösztrogének is megtalálhatók, amelyek a szervezetbe kerülve az ösztrogén hatását utánozzák. Ilyen idegen anyagok például a gyomirtásra használt atrazin, illetve egyes ipari-kémiai folyamatok melléktermékei, például a dioxin.

 

Ritkábban ugyan, de táplálkozási tényezők is okozhatnak ösztrogéndominanciát. Bizonyos növényi hatóanyagok (pl. szója), vagyis az ún. fitoösztrogének túlzott fogyasztása – a xenoösztrogénekhez hasonlóan – erősítik az ösztrogénhatást.

 

Az ösztrogéndominancia szövődményei

A magas ösztrogénszint a vérrögképződés és a stroke kialakulásának egyértelmű rizikófaktora – hormonális fogamzásgátlás alkalmazása esetén erre kifejezetten oda kell figyelni.Az ösztrogéndominancia hosszú távú fennállása növeli az emlő-, a petefészek- és az endometriumdaganatok kialakulásának esélyét.

 

Az ösztrogéndominancia diagnosztizálása

Az ösztrogéndominancia diagnosztizálása az ösztrogénszint mérésével lehetséges, amely egyszerű laboratóriumi vérvizsgálatot jelent.

 

Az ösztrogéndominancia kezelése

Az ösztrogéndominancia kezelésére többféle módszer is rendelkezésre áll, melyek kiválasztása függ a beteg életkorától, életmódjától, nemétől és számos egyéb paramétertől is.Az ösztrogéndominancia kezelésére alkalmazható módszerek:

 • diéta: általában alacsony zsír- és magas rosttartalmú diétát javasolnak az állapot kezelésére, de minden esetben szakorvos vagy dietetikus utasításait szükséges követni;
 • gyógyszeres kezelés: léteznek különféle gyógyszerek az ösztrogéntermelés gátlására, melyek típusát és adagolását az alapbetegség (endometriózis, tumor, női terméketlenség esetén a mesterséges megtermékenyítés segítése stb.) határozza meg;
 • műtét: a női szervezetben az ösztrogén legnagyobb mennyiségét a petefészkek termelik, így eltávolításukkal csökken a hormonszint – ezt a művi menopauzának is nevezett radikális eljárást azonban csak kivételes esetekben alkalmazzák az ösztrogéndominancia kezelésére.

 

Mit lehet tenni ösztrogéndominancia esetén?

A hormonháztartás érzékeny a külső behatásokra, így az általános életvitel hatással van a legtöbb hormon – így az ösztrogén – szintjére is.


Az ösztrogénszint csökkentését elősegítő természetes módszerek:

 

 • egészséges testzsírszázalék elérése,

 

KULCSSZAVAK
ösztrogéndominancia  |   oestrogen  |   ösztrogén  |   hormon  |   petefészek ösztrogén túltermelése
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít