egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae) nevű baktérium által okozott fertőzéseket hívjuk pneumococcusfertőzésnek. A kialakuló betegség esetén a tünetek az enyhétől az egészen súlyosig is előfordulhatnak, a baktériumtörzs tulajdonságaitól függően. Jelenleg több mint 90 különböző fertőző S. pneumoniae törzset ismerünk, melyből néhány akár kifejezetten súlyos tüneteket okozhat.

 

A S. pneumoniae által okozott tüdőgyulladás vagy a vér fertőződése (bakterémia) gyógyulási esélye alapvetően jó, de gyermekek, idősek és egyéb veszélyeztetettek (lásd lejjebb) esetén nem ritka a súlyos komplikáció vagy másodlagos fertőzés (pl. agyhártyagyulladás) megjelenése.

 

A pneumococcusfertőzés tünetei

A pneumococcusfertőzés tünetei a fertőzés típusától függően sokfélék lehetnek.

 

Az általános tünetek az alábbiak:

 

 • láz (38 °C-nál magasabb testhőmérséklet),
 • fejfájás,
 • általános gyengeség.

 

A pneumococcusfertőzés típusai

A pneumococcusfertőzéseket két nagyobb csoportba sorolhatjuk: invazív és nem invazív fertőzések csoportjaiba.

 

Nem invazív fertőzés

Nem invazív fertőzés esetén a baktérium a véráramot és a létfontosságú szerveket nem érinti, így kevésbé súlyos és veszélyes.

 

Nem invazív fertőzések például az alábbiak:

 

 • hörghurut, hörgőgyulladás (bronchitis),
 • középfülgyulladás (otitis media),
 • melléküreg-gyulladás, arc- és homloküreg-gyulladás (sinusitis).

 

Invazív fertőzés

Invazív fertőzés esetén a baktérium létfontosságú szervet fertőz és/vagy a véráramba kerül, így sokkal súlyosabb és veszélyesebb tünetek alakulnak ki.

 

Invazív fertőzések közé tartoznak például:

 

 • vérmérgezés (septicaemia) – a bakterémia súlyos formája, a baktériumok a véráramban szaporodni kezdenek, melyre az immunrendszer súlyos, gyulladásos reakcióval válaszol;
 • csontvelőgyulladás (osteomyelitis) – a csont fertőzése;
 • ízületi gyulladás (septicus arthritis) – az ízület fertőződése;
 • bakteriális tüdőgyulladás (pneumonia) – a tüdő fertőzése;
 • agyhártyagyulladás (meningitis).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben bizonyítottan pneumococcus által fertőzöttel találkozott, érintkezett és panaszokat észlel magán, forduljon orvoshoz.

 

A pneumococcusfertőzésnek enyhe esetben csupán általános tünetei vannak, így nehéz elkülöníteni egyéb légúti bakteriális megbetegedésektől. Amennyiben azonban a tünetei néhány napon belül nem javulnak, érdemes orvoshoz fordulni.

 

A pneumococcusfertőzés kialakulásának oka

A különböző típusú fertőzéseket okozó Streptococcus pneumoniae baktérium emberről emberre cseppfertőzés útján terjed. Az orr és garat nyálkahártyájában telepszik meg, sokan akár tünetmentesen is hordozhatják. A baktérium innen jut el az alsóbb légutakba vagy véráram útján a különböző szervekhez.

 

A pneumococcusfertőzés lehetséges szövődményei

A pneumococcusfertőzések az esetek túlnyomó többségében jól kezelhetőek. A fertőzés azonban különösen veszélyes, ha szepszis alakul ki, mely súlyos és gyors lefolyású, akár halálos kimenetelű lehet. Veszélyeztetett korosztálynak számítanak a 65 évnél idősebbek, akiknél a pneumococcusfertőzés súlyos tüdőgyulladást okozhat.

 

A pneumococcusfertőzés diagnosztizálása

A pneumococcusfertőzésre utaló tünetek megjelenése esetén a háziorvos fizikális vizsgálatot végez, azonban ez a kórokozó pontos beazonosításához nem elég. Ehhez vérmintára van szükség, melyből kitenyésztve akár a pontos törzs is meghatározható.

 

A tünetektől függően szükség lehet röntgenvizsgálatra – ez kimutatja a tüdőben lévő felszaporodott folyadékot -, vagy egyéb képalkotó diagnosztikai eljárásra (MR, CT).

 

A központi idegrendszer érintettsége esetén gerinccsapolást (lumbalpunctio) végeznek, vagyis az agyat és a gerincvelőt körbevevő folyadékból vesznek mintát, így az agyhártyagyulladás igazolható. Ezt az eljárást érzéstelenítés mellett végzik.

 

A pneumococcusfertőzés kezelése

A nem invazív pneumococcusfertőzések általában enyhék. A gyógyulás folyamatát segíteni, gyorsítani lehet pihenéssel, megfelelő mennyiségű folyadékpótlással, illetve – amennyiben szükséges – vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapítókkal. A szövődmények (komplikációk) elkerülése érdekében antibiotikus terápia is szükséges.

 

Az invazív típusú pneumococcusfertőzések antibiotikumos kezelést igényelnek, súlyos esetben akár kórházi tartózkodást is.

 

Az invazív pneumococcusbetegség megelőzésére létezik védőoltás, melyet a rizikócsoportokba (lásd lejjebb) tartozóknak különösen javasolt felvenniük. A védőoltás az emberben leggyakrabban bakterémiát okozó törzsekkel szemben véd.

 

A pneumococcus egy típusa, az úgynevezett MDRSP (multidrog-rezisztens S. pneumoniae) több, gyakran használt antibiotikummal szemben rezisztenciát mutat, így kezelése nehéz, az elhúzódó kezelés pedig emeli a komplikációk kialakulásának kockázatát.

 

A betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni a tüneteit vagy akár a maradandó károsodást. A védőoltás a megelőzés egyik leghatékonyabb módja. Mivel a pneumococcusfertőzés nem korfüggő, a vakcinát bármelyik életkorban javasolt felvenni. (Lásd még: Ajánlott felnőttkori oltások)

 

A pneumococcus fertőzés megelőzése

Fokozottan veszélyben vannak a pneumococcusfertőzéssel szemben a gyengült immunrendszerrel rendelkezők, mint például HIV-fertőzöttek, kemoterápiás kezelésben részesülők, lépeltávolítás utáni vagy transzplantált betegek.

 

Ezen kívül a rizikócsoportba tartoznak az alábbi csoportok:

 

 

A fertőzések jellemzően a téli időszakban (december-január) gyakoribbak, így ebben az időszakban kiemelten fontos az immunrendszer támogatása, a vitaminpótlás, és a helyes, egészséges táplálkozás. Fontos, hogy akik betegek, vagy légúti tüneteket tapasztalnak, maradjanak otthon.

 

KULCSSZAVAK
pneumococcus  |   streptococcus  |   streptococcus pneumoniae  |   tüdőgyulladás  |   meningitis  |   sepsis  |   bronchitis  |   baktérium  |   bakteriális fertőzés  |   MDRSP (multidrog-rezisztens S. pneumoniae)
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít