egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A poszttraumás stressz szindróma (PTSD - Post-Traumatic Stress Disorder) egy szorongásos zavar, amely traumatikus esemény, komoly megrázkódtatás vagy stresszhatás után alakul ki.

 

Akutnak nevezzük, mikor a tünetek a megrázkódtatást okozó esemény után 1-3 hónapnál kevesebb ideig tartanak, és krónikusnak, ha tovább tartanak, mint 3 hónap. Késleltetett kezdetű poszttraumás stressz szindrómáról akkor beszélünk, amikor a tünetek a trauma után jóval később kezdődnek (akár 6 hónappal vagy még később).

 

A PTSD gyermekeket és felnőtteket egyaránt érinthet. 

 

A PTSD lehetséges kiváltó okai

A betegség kiváltó oka lehet:

 

 • traumatikus életesemény, krízishelyzet,
 • súlyos közúti baleset,
 • erőszakos támadás (pl. szexuális zaklatás, rablás),
 • gyermekkori bántalmazás,
 • terrorcselekmény,
 • szeretett személy halála,
 • súlyos betegség diagnózisa vagy átélése,
 • szülés, csecsemő elvesztése.

 

A PTSD szorongásos zavar, hajlamosító tényezője lehet a támogató, megértő és segítő emberi kapcsolatok hiánya, valamint egyes meglévő személyiségjegyek is hajlamosítanak rá (pl. egyéb szorongásos zavarok, depresszió stb.)

 

A PTSD főbb tünetei

A PTSD fő tünete, hogy a beteg ismétlődően újraéli a korábban átélt traumát, azaz érzelmileg, gondolatban, vagy akár álmában is újra és újra végigéli a vele történteket. Emiatt kialakulhat alvászavar is.  

 

Tipikus tünetei:

 

 • koncentrációszavar,
 • kísérő vegetatív tünetek (pl. szívdobogásérzés, angina, izomfeszültség, gyomor- és/vagy bélrendszeri panaszok, nehézlégzés),
 • hangulati zavarok (pl. szorongás, depresszív hangulat, felhangoltság vagy melankólia),
 • kognitív tünetek is kísérhetik (pl. negatív gondolatok, félelemérzés), amelyek akár a mindennapi tevékenységet is korlátozhatják.

 

Az esetek egy részében előfordul, hogy csak vegetatív tünetek lépnek fel, így csak később derül fény a tüneteket kiváltó traumára.

 

A PTSD jellemző tünete még, hogy a beteg bezárkózik, elidegenedik, szélsőséges esetben akár minden kapcsolata is megszakadhat. Gyakori a depresszió, a kísérő alkoholfüggőség, súlyos esetben pedig fennáll az öngyilkosság magasabb kockázata is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Minél korábban orvoshoz fordul a beteg, annál biztosabb lesz a gyógyulás, ezért nagyon fontos, hogy minden trauma vagy megrázó életesemény után figyeljünk családtagjainkra, barátainkra, és mielőbb kérjük szakember segítségét az események feldolgozásában.

 

A megfelelő szakember megtalálásához kérheti háziorvosa segítségét is, vagy közvetlenül felkeresheti a területileg elérhető pszichológust vagy pszichiátriai szakrendelést.

 

A PTSD diagnosztizálása

A diagnózis felállítását nehezítheti a beteg amnéziája (emlékezetkihagyása), de a pszichológus és/vagy pszichiáter a beteggel való beszélgetések és mentális tesztek során igyekszik feltárni a panaszokat okozó eseményeket. Ehhez szükséges felidézni a traumát. Az érzelmi reakciók és kísérő testi tünetek alapján valószínűsíthető a PTSD diagnózisa.

 

A PTSD kezelése

A kezelés történhet pszichoterápiával (kognitív viselkedésterápia) és gyógyszeresen (pl. hangulatjavítóval, antidepresszánssal, szorongásoldóval, nyugtatóval). Amennyiben szükséges, altatót is kaphat a beteg. Hatékony kezelési mód lehet az autogén tréning is.

 

A gyógyulás lassú (8 -12 pszichoterápiás kezelésbe telhet, mire enyhülni kezdenek a tünetek), a rehabilitáció egyénre szabott, melyben rendkívül fontos a család és a barátok támogatása.

 

A PTSD lehetséges szövődményei

Mind gyermek-, mind felnőttkorban gyakori az elkerülő magatartás – pl. a felnőtt nem ül volán mögé a baleset után, életvitele megváltozik, szorongás, fokozott feszültség jellemzi. Kísérheti koncentrációs zavar, teljesítményhanyatlás is.

 

A nem kezelt PTSD következménye lehet alkohol- és/vagy kábítószer-függőség. Emellett felléphetnek fóbiák, depresszió, szorongás, alvászavar, pszichoszomatikus betegségek is.

 

A PTSD megelőzése

A traumát megelőzni nem lehet, azonban a PTSD súlyos formájának kialakulását a különböző megküzdési stratégiák fejlesztésével ki lehet védeni, melyben a különböző tréningek és a pszichoterápia tud segíteni.

 

A PTSD gyermekkorban

A PTSD-ben szenvedő gyermekeknek hasonló tüneteik vannak, mint a felnőtteknek, mint például alvászavarok, rémálmok, valamint fizikai tüneteik is lehetnek (pl. fejfájás, gyomorfájás). A gyermek viselkedése megváltozhat, sokszor visszahúzódó lesz, és jellegzetes, hogy a játék során újra és újra előidézi a traumatikus eseményt, ezért a játék a terápiában felhasználható. Előfordulhat ágybavizelés, beszédzavar, ingerlékenység, de akár fiatalkori agresszió is.

 

KULCSSZAVAK
trauma  |   PTSD  |   stresszreakció  |   szorongás  |   félelem  |   baleset
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít