egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia) az egyik leggyakoribb prosztataprobléma. Előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával arányosan nő, és egyes mérések szerint az 50 év feletti férfiak több mint harmadát érinti.

 

A prosztata – magyar nevén dülmirigy – körülbelül 3 cm átmérőjű szerv a férfiak szervezetében, amely a húgyhólyag alatt a húgycsövet öleli körül. A prosztata megnagyobbodása a húgycső szűkületével jár, ami az úgynevezett alsó húgyúti tünetegyüttes megjelenéséhez vezethet:

 

  • akadályozott vizeletürítés,
  • gyakori éjszakai vizelés,
  • vizeletcsepegés,
  • szexuális zavarok.

 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy más betegségek is okozhatnak a prosztatamegnagyobbodáshoz hasonló tüneteket. Előfordulhat, hogy a megnagyobbodást a prosztata gyulladása (prostatitis) vagy prosztatarák idézi elő. Ezek lehetséges szövődményei és kezelési módjai is eltérők.

 

A prosztatamegnagyobbodás főbb tünetei

A prosztata megnagyobbodása esetén a tünetek jelentős része a húgycső szűkületéből adódik, mert a szűkület megakadályozza a húgyhólyag teljes kiürítését, és a vizelet szabad, egyenletes folyását.

 

Prosztatamegnagyobbodás esetén tapasztalható tünetek:

 

  • nehezen indítható vizelés,
  • akadozó vagy gyenge vizeletsugár,
  • erőlködés a vizeletürítéskor,
  • gyakori, hirtelen vizelési inger,
  • éjszakai vizelés.

 

Ezek közül már egyetlen tünet megléte is felvetheti a prosztatamegnagyobbodás gyanúját.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a vizelésében változást vagy a prosztatamegnagyobbodás főbb tünetei közül bármelyiket tapasztalja, forduljon háziorvosához, vagy keresse fel a területileg illetékes urológiai rendelőt!

 

A prosztatamegnagyobbodás szövődményeként kialakuló húgyúti fertőzés a férfiak esetében mindig komplikált fertőzésnek számít, és orvosi ellátást igényel. Az akut vizeletelakadás súlyos, a hólyagszakadás veszélyével járó, sürgős ellátást igénylő állapot – ha a tüneteit tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz!

 

Lásd még: Vizeletürítési problémák

 

A prosztatamegnagyobbodás okai

A prosztata méretbeli növekedése alapvetően természetes folyamat (az újszülötteknél még csak borsószem méretű). A szerv sejtjei serdülőkorban indulnak osztódásnak, és a serdülőkor végére nyeri el a felnőtt szervezetre jellemző, körülbelül 3 centiméteres átmérőjét.

 

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kialakulásában központi szerepük van a férfi nemi hromonokként ismert androgén hormonoknak.

 

A prosztata sejtjeinek újbóli, szabályozatlan osztódását előidéző, időskori hormonális változások pontos részletei, kiváltó folyamatai még nem teljesen tisztázottak. Egyes elméletek a fiatalabb életkorban szexuális úton szerzett fertőzések miatti prosztatagyulladások szerepét is feltételezik.

 

A prosztatamegnagyobbodás szövődményei

A prosztatamegnagyobbodás ugyan szabályozatlan sejtszaporulat, ám ezek a sejtek nem törnek ki a helyükről, nem képeznek áttétet, és nem növelik a rosszindulatú daganatos elváltozások kialakulásának kockázatát sem.

 

A részleges vizeletürítés következtében azonban pangó vizelet maradhat a hólyagban, ami növeli a húgyúti fertőzések és a húgykövek kialakulásának kockázatát, melyek további tünetekhez, sőt súlyosabb, előrehaladottabb esetekben a vesék tartós károsodásához is vezethetnek.

 

A prosztatamegnagyobbodás hirtelen fellépő akut vizeletelakadást is okozhat a húgyutakban.

 

A prosztatamegnagyobbodás kezelése

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére csak akkor van szükség, ha tüneteket okoz. Az enyhébb tüneteken már kis odafigyeléssel is sokat lehet segíteni. Érdemes közvetlenül lefekvés előtt kevesebb folyadékot fogyasztani – különösen fontos az alkohol, a tea és a kávé fogyasztásának csökkentése.

 

Az egyes tüneteket enyhíthetik, illetve a közérzetet javíthatja a tökmagolaj-, rozspollen-, csalán- vagy liliomkivonatú készítmények alkalmazása. A kezelőorvossal való egyeztetés természetesen ebben az esetben is javasolt.

 

Súlyosabb vagy a konzervatív kezelés ellenére sem múló tünetek esetén felmerül a gyógyszeres terápia lehetősége is. A gyógyszeres terápia sikertelensége esetén műtéti beavatkozásra is sor kerülhet, amely során – az érzéstelenítést követően – a húgycsövön keresztül a prosztata belső részeinek eltávolításával (TURP – transzuretrális prosztatarezekció) szüntetik meg a húgyúti akadályt.

 

A prosztatamegnagyobbodás kezelésében ma már ritka a beteg számára nagyobb megterhelést jelentő, a hasfal megnyitásával járó műtét.

 

A rendszeres szűrővizsgálat fontossága

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tünetei megegyezhetnek a prosztatarák tüneteivel. A prosztatarák az egyik leggyakoribb daganattípus, a daganatos megbetegedések okozta halálozások körülbelül 10%-áért felelős. Európában a férfiak körében a harmadik leggyakoribb daganat.

 

Magyarországon átlag fölötti a rákos megbetegedések, illetve a rákban elhunytak száma, ami sok esetben a kései felismerés következménye. Korai stádiumban a daganatos megbetegedések nagyobb hatékonysággal kezelhetők, ilyenkor a 10 éves vagy azt meghaladó túlélési arány meghaladja a 90%-ot, ezért kiemelt fontosságúak a szűrővizsgálatok.

 

Prosztatabetegségre gyanús tünetekkel jelentkező, illetve fokozott daganatrizikójú személyeknél az alábbi vizsgálatokat végezhetik el az urológiai szakrendelésen:

 

 

A prosztataspecifikus antigén a prosztata által termelt fehérje, amelynek mennyisége arányos módon jelezheti a prosztata mirigyes állományának sejtszaporulatát vagy túlzott aktivitását. A fehérje mennyiségi növekedését egyaránt okozhatja a prosztatarák, a prosztata gyulladása és a megnagyobbodása is.

 

A rektális digitális vizsgálat a végbél kitapintásos vizsgálatát jelenti. A prosztatarák általában a prosztata külső részein alakul ki – szemben a jóindulatú prosztatamegnagyobbodással, ahol a sejtszaporulat a belső régiókat érinti –, ezért az orvosok a daganatot már a korai fázisában is képesek kitapintani a végbél felől. Ez kellemetlennek tűnhet, de gyors, fájdalmatlan és rendkívül fontos rutinvizsgálatról van szó.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Szűrővizsgálati összefoglaló férfiaknak

Életmódbeli tényezők a rákmegelőzésben

KULCSSZAVAK
urológia  |   prosztata  |   gyakori vizelés  |   húgyúti fertőzés  |   prosztatagyulladás  |   prosztatarák  |   szűrés  |   PSA  |   hiperplázia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít