egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

prosztataspecifikus antigén (PSA) egy prosztata által termelt fehérje. A PSA szintje megemelkedhet jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, illetve prosztatagyulladás hatására. Olykor a magas PSA-szint hátterében viszont a prosztata rosszindulatú daganata áll.

 

A PSA normál értéke 4 ng/ml-ig elfogadott. A PSA-szint ellenőrzését többek között a prosztatarák szűrésére és az állapot alakulásának követésére is alkalmazzák. Fontos azonban kiemelni, hogy daganat diagnosztizálására nem alkalmas, csupán támpontot nyújt a további vizsgálatokhoz (pl. biopszia).

 

Amennyiben prosztatadaganat áll fenn, akkor a PSA szintje utalhat a terápia sikerességére vagy a daganat viselkedésére is. Ilyenkor a PSA-szint emelkedése a tumor növekedésére, míg csökkenése a tumor visszafejlődésére utalhat. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a PSA-szint alapján nem lehet egyértelműen következtetni a daganat agresszivitására.

 

A PSA-szint mérésének indikációi

Azoknak a férfiaknak javasolt a PSA-szint mérésének elvégzése, akik az alábbi, prosztataproblémákra jellemző tüneteket észlelik:

 

  • gyakori vagy sürgető vizeletürítés;
  • nehéz vagy kellemetlen vizeletürítés;
  • vér a vizeletben vagy az ondóban;
  • hátfájdalom lumbalis tájékon;
  • combban vagy csípőben érzett fájdalom.

 

A vérvizsgálat előtt 2 nappal kerülni kell a nagy megterhelésű fizikai aktivitást, ami szintén hatással lehet a prosztatára (pl. biciklizés), valamint kerülni kell az ejakulációval járó tevékenységeket is.

 

A PSA-szint eredményének értékelése

Amennyiben a PSA-szint megemelkedett, az még nem feltétlenül utal prosztatadaganatra. Ráadásul vannak olyan prosztatadaganatban szenvedő betegek is, akiknek normális a PSA-szintjük (az esetek 15%-ában). 

 

 A PSA-szintet számos gyógyszer tudja csökkenteni, de ehhez hasonló hatással lehet a kemoterápia, valamint az elhízás is.

 

A fenti okokból előfordulhat az is, hogy a kapott akár pozitív, akár negatív eredmény téves, ezért nem vonhatók le biztos következtetések pusztán a PSA-szint alapján. A teljes klinikai képet, a többi vizsgálat eredményét is figyelembe véve szükséges értelmezni a teszt eredményét. 

 

A PSA-szint mérésének előnyei és hátrányai

Számos országban a PSA-szint mérése nem része a szervezett szűrővizsgálatoknak, ugyanis a populációszintű vizsgálatok arra utalnak, hogy a tévesen pozitív eredmények viszonylagos magas aránya számos szükségtelen invazív vizsgálat indikációja lehet.

 

Más kutatások azonban azt mutatják, hogy a PSA-szint mérése segíthet csökkenteni a prosztatarák miatti halálozást populációszinten, ugyanis a PSA-szint rendszeres mérésével gyakrabban fedezik fel a betegséget még korai stádiumban.

 

A fenti szemléletbeli különbségektől függetlenül fontos hangsúlyozni, hogy egyéni szinten érdemes részt venni a prosztatadaganat megelőzését célzó szűrővizsgálaton 50 év felett. Amennyiben Önnél magasabb a prosztatadaganat kialakulásának kockázata (pl. családban előforduló prosztatadaganat esetén), akkor akár korábban is érdemes lehet elkezdeni a rendszeres szűrést. Ezzel kapcsolatban beszéljen kezelőorvosával.

 

Lásd még: Szűrővizsgálati összefoglaló férfiaknak

KULCSSZAVAK
prosztata  |   prosztata karcinóma  |   prosztatamegnagyobbodás  |   vizeletürítési nehézség  |   derékfájdalom  |   férfi
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít