egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

A PSA egy prosztata által termelt fehérje. Erre utal az elnevezése is: prosztataspecifikus antigén. A PSA szintje megemelkedhet jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, illetve prosztatagyulladás hatására. Olykor a magas PSA-szint hátterében viszont a prosztata rosszindulatú daganata áll.

 

PSA-szint összefüggése a prosztatadaganatokkal

A PSA-szint ellenőrzését többek között a prosztatadaganatok szűrésére és monitorozására is alkalmazzák. Fontos azonban kiemelni, hogy daganat diagnosztizálására nem alkalmas, csupán támpontot nyújt további vizsgálatokhoz (pl. biopszia).

 

Amennyiben prosztatadaganat áll fenn, akkor a PSA szintje utalhat a terápia sikerességére vagy a daganat viselkedésére is. Ilyenkor a PSA-szint emelkedése a tumor növekedésére, míg csökkenése a tumor visszafejlődésére utalhat. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a PSA-szint alapján nem lehet következtetni a daganat agresszivitására.

 

A PSA-szint mérésének indikációi

Azoknak a férfiaknak javasolt a PSA-szint mérésének elvégzése, akik az alábbi, prosztatarákra is jellemző tüneteket észlelik:

 

  • gyakori vagy sürgető vizeletürítés,
  • nehéz vagy kellemetlen vizeletürítés,
  • vér a vizeletben vagy az ondóban,
  • hátfájdalom lumbalis tájékon,
  • combban vagy csípőben érzett fájdalom.

 

A PSA-szint mérése előtt

A vérvizsgálat előtt 2 nappal kerülni kell a nagy megterhelésű fizikai aktivitást, ami szintén hatással lehet a prosztatára (pl. biciklizés), valamint kerülni kell az ejakulációval járó tevékenységeket is.

 

A PSA normál értéke

A PSA normál értéke 4 ng/ml-ig elfogadott.

 

A PSA-szintet befolyásoló tényezők

A PSA-szintet emelheti jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, prosztatagyulladás és prosztatadaganatok is. A PSA-szintet ezzel szemben számos gyógyszer tudja csökkenteni, de ehhez hasonló hatással lehet a kemoterápia, valamint az elhízás is.

 

A PSA-szint eredményének értékelése

Amennyiben a PSA-szint megemelkedett, az még nem feltétlenül utal prosztatadaganatra. Ráadásul vannak olyan prosztatadaganatban szenvedő betegek is, akiknek normális a PSA-szintjük (az esetek 15%-ában). Előfordulhat az is, hogy a kapott akár pozitív, akár negatív eredmény téves, ezért nem vonhatók le biztos következtetések pusztán a PSA-szint alapján. A teljes klinikumot figyelembe véve szükséges értelmezni a teszt eredményét.

 

A PSA-szint mérésének előnyei és hátrányai

Számos országban a PSA-szint mérése nem része a szervezett szűrővizsgálatoknak, ugyanis a populációszintű vizsgálatok arra utalnak, hogy a tévesen pozitív eredmények viszonylagos magas aránya számos szükségtelen invazív vizsgálat indikációja lehet.

 

Más kutatások azonban azt mutatják, hogy a PSA-szint mérése segíthet csökkenteni a prosztatarák miatti halálozást populációszinten, ugyanis a PSA-szint rendszeres mérésével gyakrabban fedezik fel a betegséget még korai stádiumban.

 

A fenti szemléletbeli különbségektől függetlenül fontos hangsúlyozni, hogy egyéni szinten érdemes részt venni a prosztatadaganat megelőzését célzó szűrővizsgálaton 50 év felett. Amennyiben Önnél magasabb a prosztatadaganat kialakulásának kockázata (pl. családban előforduló prosztatadaganat esetén), akkor akár korábban is érdemes lehet elkezdeni a rendszeres szűrést. Ezzel kapcsolatban beszéljen kezelőorvosával.

KULCSSZAVAK
prosztata  |   prosztata karcinóma  |   prosztatamegnagyobbodás  |   vizeletürítési nehézség  |   derékfájdalom  |   férfi
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

emmibm

 

sz2020 also infoblokk