egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A policistás ovárium szindróma (PCOS) egy gyakori, összetett, tüneteiben széles skálájú betegség, amely statisztikai adatok alapján minden tizedik fogamzóképes életkorban lévő nőt érint.

 

A petefészkekben kialakuló kórkép hormoneltéréseket, szénhidrátanyagcsere-rendellenességeket (cukorbetegség, hyperinsulinaemia), magas vérnyomást, menstruációsciklus-zavarokat, bőrproblémákat, fokozott szőrnövekedést (hirsutizmus), akár meddőséget is előidézhet.

 

A policisztás petefészkek (amelyek a normálisnál nagyobbak is lehetnek) nagyszámú, akár 8 mm nagyságú olyan tüszőt tartalmaznak, amelyek nem képesek megrepedni, petesejtet kibocsátani – ezért előfordul, hogy csak meddőségi kivizsgálás során derül fény az elváltozásra. A betegek jelentős része túlsúllyal küzd.

 

A PCOS nem gyógyítható, de a tüneteinek nagy része jól kezelhető.

 

A PCOS főbb tünetei

A policisztás ovárium szindróma tünetei változatosak, egyénenként eltérő módon fordulhatnak elő – ugyanakkor arra is van példa, hogy a betegség teljesen tünetmentes.

 

A főbb tünetek lehetnek:

 • túlzott szőrnövekedés az arcon, a mellkason, a hason vagy a háton (a férfi nemi hormon – androgén – túltermelődése miatt);
 • ritkuló haj vagy kopaszodás (allopécia);
 • szabálytalan menstruáció vagy a menstruáció hiánya (nincs vagy nem rendszeres a peteérés) vagy rendellenes hüvelyi vérzés (pl. 35 napnál hosszabb ciklus);
 • nehezített teherbeesés vagy meddőség;
 • pattanások megjelenése a bőrön, súlyosabb aknés panaszok;
 • sötét foltok (striák) a bőrön;
 • súlygyarapodásra való hajlam;
 • mentális egészségügyi problémák (depresszió, szorongás, hangulatváltozások);
 • hyperinsulinaemia, cukorbetegség tünetei.

 

A PCOS első jelei általában a serdülőkor második felében vagy a húszas évek elején mutatkoznak meg.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fenti tünetek alapján PCOS gyanúja áll fenn, nőgyógyász szakorvost kell minél előbb felkeresni, aki – ha a diagnózis igazolódik – megkezdi a tünetek, adott esetben a meddőség kezelését, vagy továbbirányítja a beteget a megfelelő ellátóhelyre.

 

A PCOS kiváltó okai

A policisztás ovárium szindróma hátterében hormonelváltozás áll. A betegség során a női szervezet nagy mennyiségben termel férfi nemi hormont (tesztoszteront), ami hatással van a női menstruációs ciklusra, jellegzetes panaszokat okozva.

 

A fokozott hormontermelés oka ismeretlen, de gyakran társul cukorbetegséggel. Nemritkán a családi halmozódás is megfigyelhető.

 

A PCOS szövődményei

A PCOS számos betegség kialakulásának kockázatát növeli, melyek a következők:

 

 

A PCOS diagnosztizálása

A policisztás ovárium szindróma diagnosztizálása nem egyszerű, mivel a lehetséges tünetek szerteágazók, ráadásul gyakran ezek közül csak néhány jelentkezik a betegeknél. A betegséget az úgynevezett Rotterdam-kritériumrendszer alapján lehet felállítani, amely magában foglalja a peteérés zavarát, a női nemi hormonok arányának felborulását, a férfi nemi hormonok emelkedett szintjét, valamint az ultrahangvizsgálat során észlelt ciszták jelenlétét a petefészkeken.

 

A kezelőorvos a diagnózis felállításához az alábbi vizsgálatokat végezheti vagy rendelheti el:

 • vérvizsgálat (a vér hormonszintjének – pl. tesztoszteron-, koleszterin- és glükózszintjének – ellenőrzése);
 • hüvelyi ultrahangvizsgálat (a petefészkek és az azokban esetlegesen fellelhető ciszták vizsgálata).

 

A PCOS kezelése

A policisztás ovárium szindróma nem gyógyítható, kezelése a fennálló panaszoktól függ. A gyógyszeres kezelés mellett (vércukorszint-csökkentő gyógyszer, fogamzásgátló, ovulációt kiváltó kezelés) fontos az életmódváltás. Az egészséges táplálkozás, az alacsony szénhidráttartalmú diéta és a rendszeres testmozgás sok, PCOS okozta fizikai és érzelmi problémán képes segíteni.

 

Már kismértékű testsúlycsökkenés is segíthet a menstruációs ciklus helyreállításában, javíthatja a teherbeesés esélyét, és csökkentheti a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát.

 

Egyes esetekben sor kerülhet műtéti beavatkozásra is, ha a petefészkeken kialakult ciszták túlságosan elszaporodnak vagy megnőnek (a petefészkek ék alakú kimetszése), illetve megfontolandó lehet egyes tünetek külsőleges (kozmetikai) kezelése is.

KULCSSZAVAK
PCOS  |   meddőség  |   hirsutizmus  |   tesztoszteron  |   elhízás  |   Rotterdam-kritériumrendszer
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít