egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A látás bonyolult folyamatában a retina, vagyis a szemben található ideghártya fontos feladatot tölt be. A retina tízrétegű, receptorokat – csapokat és pálcikákat – tartalmazó idegszövet. Ahhoz, hogy az említett receptorokat elérje, a fénynek az összes rétegen át kell hatolnia. Onnan az ingerület az ún. bipoláris sejtekbe, majd a látóideggé szerveződő idegsejtekbe jut. A szem optikai rendszere a külvilág kicsinyített képét fókuszálja a retinára. A makula (sárgafolt) a retina fontos területe, az éléslátás helye.

 

Sérülések, egyes idült betegségek szövődményei, illetve bizonyos genetikai eltérések megléte esetén a retina nem vagy nem teljes mértékben tudja ellátni a feladatát, ami a látásromláshoz vagy a látás elvesztéséhez vezethet.

 

A retina betegségeinek csoportosítása

A retina különböző megbetegedései számos csoportba sorolhatóak: éreredetű, a vérellátás zavarával összefüggő (vaszkuláris) kórképek, gyulladásos betegségek, a sárgafolt (makula) betegségei, öröklődő betegségek (disztrófiák), retinaleválás és daganatok.

 

Vaszkuláris kórképek

Diabéteszes retinopátia

A kezeletlen cukorbetegség a retina apró ereinek elváltozásához vezethet. Felnőttkorban a cukorbetegség szövődményeként kialakult retinopátia a látásvesztés leggyakoribb oka. Erről részletesen a Cukorbetegség szemészeti szövődményei című cikkben olvashat.

 

Vénás elzáródás (retinális vénás okklúzió, RVO)

A retina központi gyűjtőerének vagy egyik kisebb ágának elzáródása általában egy oldali, fájdalmatlan látásvesztéssel jár. A betegség tünete a homályos látás, látásromlás, látótérkiesés. A tünetek órák, napok alatt rosszabbodhatnak. Néha akár azonnali látásvesztést is okozhat az elzáródás. Kialakulására hajlamosíthat a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, a dohányzás, az asztma, illetve a szívbetegségek. További információkat talál a Szemfenéki érelzáródás című cikkben.

 

Artériás elzáródás (retina központi verőér elzáródás, RAO)

A retina központi verőerének elzáródása esetén a beteg hirtelen, másodpercek alatt bekövetkező, fájdalmatlan látásvesztést észlel az egyik szemén. Enyhébb esetekben, ha csak egy érág záródik el, látótérkiesés jelentkezik, amelynek mértéke a keringésből kiesett retinaterület nagyságától függ. Gyakran alakul ki olyan személyekben, akiknek korábban már volt átmeneti látásvesztése (amaurosis fugax), átmeneti ischémiás rohama (TIA), stroke-ja. Lehet csendes ischémiás stroke tünete is. Erről a betegségről részletesen olvashat a Szemfenéki érelzáródás című cikkben.

 

Hipertenzív retinopátia

A magasvérnyomás betegség különböző elváltozásokat okoz a szemfenéki ereken és a retinán, attól függően, hogy milyen régen áll fenn. A hosszú ideje fennálló magas vérnyomás az erek elmeszesedéséhez vezet. Fejfájás, szédülés, elmosódott látás, a képek torzulása, kettős látás hívhatja fel a betegségre a figyelmet. A folyamat megállítása, megelőzése a magas vérnyomás betegség időben történő felfedezésével és kezelésével lehetséges.

 

Retinopátia sarlósejtes vérszegénységben

A sarlósejtes vérszegénység egy öröklődő betegség,  hazánkban nem jellemző. A betegség a szemfenéken fokozatosan súlyosbodó elváltozásokhoz vezet az érkárosodás miatt. Kezeletlen esetben a beteg akár meg is vakulhat.

 

Retinopátia prematurorum (ROP)

 A koraszülöttek ideghártya-károsodását nevezzük retinopátia prematurorumnak. A retina ereződése csak a 40. terhességi hétre fejeződik be, így a koraszülöttséghez éretlen (erezetlen) ideghártya társulhat. A betegség a kis súlyú (<1500g) koraszülöttség és a koraszülöttek életben tartásához szükséges oxigénterápia szövődménye, mely a látás elvesztésével fenyeget. A koraszülötteket ellátó egészségügyi intézményekben szemészeti szűrővizsgálatot végeznek a koraszülött retinopátia korai felismerése érdekében. A negatív szűrési eredménnyel otthonukba bocsátott csecsemők esetében is fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés.

 

Retinopátia gravidarum

A várandóssághoz kapcsolódó ideghártya-bántalom (retinopathia gravidarum) a terhességi mérgezés (preeklampszia) következtében kialakuló szemfenéki elváltozások összessége. Jellemző tünete a látásélesség rohamos csökkenése. A retinopátia gravidarium szoros szemészeti és szülészeti ellenőrzést igényel. A terhességi mérgezés gyógyulása (szülés, császármetszés) után az esetek többségében a látás visszatér.

 

A retina gyulladásos érbetegségei

Vasculitis

A vasculitis az erek gyulladása. A betegség az érfalak gyulladásán túl, az üvegtestben és a csarnokvízben is gyulladásos jeleket eredményez. A betegség tünetei: úszkáló homályok, sötét foltok, a makula érintettsége esetén homályos látás. A betegség hátterében sokszor szarkoidózis, Bechet-kór, kollagenózis áll, de kialakulhat Lyme-kór, liszteriózis, szifilisz esetén is. A betegség háttere sok esetben nem tisztázott, ilyenkor csak tüneti terápiára van lehetőség.

 

Chorioretinitis

Chorioretinitisnek nevezzük, ha az érhártya (choroidea) gyulladásával egy időben megbetegszik a retina is. Ha pedig gyulladásos jelek jelennek meg az üvegtestben is, posterior uveitisről beszélünk. A betegség tünete a homályos látás, látótérkiesés, sötét foltok. A kiváltó ok itt is sok esetben ismeretlen marad. A toxoplazmózis, valamint a cytomegalovírus (CMV) és Toxocara fertőzés gyakran áll a betegség hátterében. Továbbá szarkoidózis, Lyme-kór esetén is találkozhatunk ezzel a kórképpel.

 

Neuritis retrobulbaris; papillitis

A látóideg-gyulladás főként fiatalabb életkorban jelentkezik. A szemmozgás tompa fájdalmával jár, amit napokkal később hirtelen látásromlás követhet. További információkat talál erről a betegségről a Neuritis retrobulbaris című cikkünkben.

 

A makula (sárgafolt) betegségei

Időskori sárgafolt-degeneráció

Általában 50 éves kor felett jelentkezik, a vakság egyik vezető oka, az éléslátásért felelős makula sorvadása okozza. Részletesen olvashat erről a betegségről az Időskori sárgafolt-degeneráció című cikkünkben.

 

Epiretinális membrán

Az epiretinális membrán a makulán elhelyezkedő vékony abnormális szövet. Sok esetben a membrán tünetmentes, panaszt nem okoz, beavatkozást nem igényel. Tünetként torz vagy homályos látás jelenhet meg. Szemészeti vizsgálat során a makula redőzöttsége és az erek kanyargóssága hívja fel a figyelmet egy szürkés-fehér membránra. A betegség idiopátiás formájában a membrán kialakulásának oka ismeretlen. A másodlagos forma korábbi vitrektómiákkal (üvegtesti műtét), szemtraumával, ér eredetű vagy gyulladásos szembetegséggel hozható összefüggésbe. Az egyéb tényezők figyelembevételével vitrektómia műtét jön szóba a membrán eltávolítására.

 

Centrális szerózus chorioretinopátia (CCS)

A „manager betegségnek” is nevezett kórkép általában vezető pozíciójú, stresszes környezetben élő középkorúakat érint. Ismeretlen okú makulaödémával jár. Jellemző tünetei: homályos folt látása a centrumban, a tárgyak töredezetté válnak, nagyobbnak vagy kisebbnek látszódhatnak. A diagnózisban nagy segítség a fluoreszcein angiográfia (FLAG). Első esetben nem szükséges kezelni, spontán gyógyulhat a betegség. Ha gyakran visszatérnek a tünetek, felmerülhet a lézeres kezelés lehetősége. Ritkán makuladegeneráció kialakulásához vezethetnek a gyakori recidívák.

 

Retinadisztrófiák

Örökletes kórképek. A retina sejtjeinek korai pusztulásához vezetnek. Elsődlegesen a pigmenthámsejtek és a fényérzékelő sejtek betegszenek meg. Az elektrofiziológiai vizsgálatok (ERG, EOG) fontos szerepet játszanak a diagnózis felállításában.

 

Retinitis pigmentosa

A betegség során a fényérzékelő sejtek (elsősorban a pálcikák, a betegség végstádiumában a csapok is) fokozatosan elhalnak, mely látásromláshoz vezet. A betegségről részletesen olvashat a Retinitis pigmentosa című cikkben.

 

Csapdisztrófia

Kezdetben a csap sejtek pusztulnak el, ezért a látáscsökkenés, fénykerülés, színlátászavarok nagyon hamar jelentkeznek. A betegség előre haladásával a pálcikák is érintettek lesznek.

 

Elsődleges makuladisztrófiák

Ide tartozik a vitelliform makuladisztrófia, illetve a Stargardt-féle makuladisztrófia nevű betegség. Kezdetben a makula betegszik meg, de később a makulán kívüli területek is érintettek lesznek. Többnyire fiatal életkorban jelentkeznek, fokozatos látásromlással járnak.

 

Retinaleválás

Ablatio retinae

A látást súlyosan veszélyeztető kórkép, a retina belső kilenc rétegének az alsó pigmenthám-rétegtől történő elválása jellemzi. Tünetei a lassú, függönyszerű látásromlás, repkedő, sötét homályok, fényfelvillanások észlelése. A betegségről részleten olvashat a Retinaleválás című cikkben.

 

Retinoschisis

Retinoschisis során a retina külső 4 rétege elválik a belső 6 rétegtől. Két formája lehetséges: a juvenilis (fiatalkori) és a szenilis (öregkori). A juvenilis forma X-kromoszómához kötött recesszív öröklődésű betegség. A szenilis forma oka lehet érhártyatumor, rövidlátás, trauma, érelváltozás okozta degeneráció. Szemészeti vizsgálat során a szemfenéken egy nagyon vékony falú, hólyagszerű, elődomborodó képződmény (a retina belső 4 rétege) látható. Sok esetben szemészeti vizsgálat mellékleleteként kerül felfedezésre, mivel panaszokat nem okoz. Az elváltozás veszélye, hogy ritkán retinaleválás alakulhat ki belőle.

 

A retina daganata

Retinoblastoma

A gyermekkor leggyakoribb szemdaganata.  A retina éretlen sejtjeiből fejlődik ki. Az esetek 25-30%-ában mindkét szemet érinti. A két legjellegzetesebb tünet, mely 1 és 2 éves kor között figyelhető meg leginkább, a pupilla sárgás visszfénye (leucocoria), illetve a kancsalság. További információkat talál a retinoblastoma című cikkben.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Keresse fel a területileg illetékes szemészeti szakrendelést, ha a látásával kapcsolatos bármilyen elváltozást észlel.

 

Hirtelen látásvesztés esetén azonnal forduljon szemészhez vagy hívjon mentőt!

 

A retina betegségeinek lehetséges szövődményei

A retina betegségeinek szövődményei a súlyos látásromlás és a vakság. A diabéteszes retinopátia a vakság egyik leggyakoribb oka. A retinavénák trombózisának egyik legsúlyosabb szemészeti szövődménye az érújdonképződés (neovaszkularizáció), aminek következtében ismétlődő üvegtesti vérzések léphetnek fel, illetve másodlagos zöldhályog, szemfájdalom alakulhat ki.

 

A retina betegségeinek diagnosztizálása

Az ideghártya vizsgálómódszereit a Szemészeti vizsgálatok c. cikkünkben ismertetjük. A keringési eredetű szemészeti kórképek tünetnek tekintendők, ezért a részletes szemészeti vizsgálatok elvégzése mellett a beteg teljes belgyógyászati és ideggyógyászati kivizsgálása szükséges.

 

A retina betegségeinek kezelése

A retina öröklődő betegségei többnyire nem gyógyíthatók, kezelésük a tünetek csökkentését célozza.

 

A keringési eredetű szemészeti kórképek esetén a speciális szemészeti kezelések mellett igen fontos a felismert alapbetegség kezelése és a kockázati tényezők csökkentése. Az ellátás során a vérnyomás, a cukorháztartás és a zsíranyagcsere egyensúlyának biztosítása, illetve a diéta és az életmódvezetés a háziorvos, a belgyógyász és kardiológus szakorvosok feladata, szoros együttműködésben a szemész szakorvossal.

 

Pánretinális, szektor vagy makuláris lézerterápiára (lásd Lézeres szemműtétek) számos esetben (pl. proliferatív diabéteszes retinopátia, ischémiás típusú szemfenéki trombózis, perzisztáló makulaödéma) szükség lehet.

 

A makulaödéma kezelésére intravitreális (az üvegtestbe adott) anti-VEGF (érújdonképződést gátló) injekciók, szteroid implantátumok, szubtenon (az ínhártya és a Tenon tok közé adott) szteroid injekciók is rendelkezésre állnak.

 

Számos esetben csak a vitrektómia műtét jelent terápiás megoldást (pl. látóhártya-leválás, nem felszívódó üvegtesti vérzés, súlyos vitreomakuláris trakció és jelentős makulaödémát, látásromlást okozó epiretinális membrán esetén). A műtéti indikáció felállítása retinasebész feladata, mérlegelve a műtét kockázatait, lehetséges előnyeit és hátrányait.

 

KULCSSZAVAK
ideghártya  |   retina  |   retinitis pigmentosa  |   retinoschisis  |   chorioretinitis  |   vasculitis  |   neuritis retrobulbaris; papillitis  |   látóideg-gyulladás  |   verőér-elzáródás  |   vénás elzáródás  |   chorioretinopathia centralis serosa  |   retinaleválás  |   ablatio retinae  |   cukorbetegség  |   magas vérnyomás  |   retinopathia praematurorum  |   retinoblastoma  |   makuladegeneráció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít