egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A rühesség a bőr betegsége, amelyet a rühatka nevű parazitának a bőrben való megtelepedése okoz.

 

A rühesség komoly viszketést okoz. Fertőző betegség, mivel az atkák gyorsan terjednek egyik emberről a másikra.

 

 

A rühesség főbb tünetei

 

A rühesség legzavaróbb tünete a viszketés, amely esetenként oly mértékű is lehet, hogy a vakarás hatására a bőr kisebesedik. További gyakori tünet a bőrpír és az apró kiütések megjelenése. A rühatkák a bőr hámjával táplálkoznak – ez okozza a tüneteket. Általában a puhább bőrfelületeket kedvelik (ujjak közötti rések, nemi szervek és környező részei, hónalj, könyökhajlat).

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

 

Amennyiben kisebesedő bőrkiütések, illetve erős viszketés tapasztalható, célszerű mielőbb felkeresni a háziorvost.

 

 

A rühesség kiváltó okai

 

A rühességet a Sarcoptes scabiei nevű, az atkák csoportjába tartozó parazita okozza. Az atkák a bőr hámjával táplálkoznak, a hámrétegre petéznek. A peték ezt követően a vakaródzással terjednek a bőr további területeire.

 

Az atkák többnyire közvetlen emberi kontaktussal terjednek egyik emberről a másikra.

 

 

A rühesség lehetséges szövődményei

 

A fokozott viszketés miatti vakaródzás következtében a bőr kisebesedhet, ami felülfertőződést okoz. A sebek begyógyulása után hegek maradhatnak a bőrön.

 

 

A rühesség diagnosztizálása

 

A rühesség diagnosztizálása általában a tünetek és fizikális vizsgálat alapján történik, esetenként a bőr felületéről vett kaparékból diagnosztizálható.

 

 

A rühesség kezelése

 

A rühesség kezelése többnyire olyan hatóanyag-tartalmú kenőcsökkel vagy krémekkel történik, amelyek elpusztítják a rühatkákat (pl. benzil-benzoát, szalicilát, permetrin). A készítményeket általában néhány napig kell a testre kenni (érdemes tisztálkodást követően, a már száraz bőrre). A terápia hatására az atkák pár napon belül elpusztulnak, azonban a viszketés még hetekig fennmaradhat.

 

Amennyiben a tünetek 6 hét után sem szűnnek meg, felmerülhet az újrafertőzöttség. Ebben az esetben a háziorvos segíthet a további kezeléseket illetően.

 

Az alkalmazott krémek és kenőcsök gyakran olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek sérült bőrfelületre kenve irritációt válthatnak ki. A betegtájékoztatót – a készítménytől függetlenül – minden esetben tanácsos elolvasni.

 

A bőr kezelése mellett a hordott ruhákat és az ágyneműt magas hőfokon, külön kell mosni, majd vasalni.

 

 

A rühesség továbbterjedésének megelőzése

 

A rühesség kortól és nemtől függetlenül terjedhet, sok esetben a személyes ápoltságtól függetlenül. Az alábbi szabályok betartásával – már fennálló fertőzés esetén – jelentős mértékben csökkenthető a terjedés esélye:

 

  • Bár a rühesség legkellemetlenebb tünete a viszketés, fontos megállni a vakaródzást, mert a különböző területek vakarásával jutnak a paraziták egyik testfelületről a másikra.
  • Az atkák akár 24 órán keresztül is képesek – a gazdaszervezeten kívül – életben maradni, ezért elengedhetetlen a ruhák és egyéb textíliák (ágynemű) magas hőfokon mosása.
  • A fertőzött személy által használt ruhát, ágyneműt, törölközőt és egyéb textíliát ne használja más.
  • Igazolt fertőzöttség esetén javasolt otthon maradni legalább a kezelést követő egy-két napig. Fontos az egy háztartásban élők kezelése is.

 

 

Rühesség gyermekeknél

 

Gyermekek esetében (főképp a kisebb gyermekek esetében) gyakrabban előfordulhat a rühesség. Amennyiben a gyermek megfertőződik, erről azonnal értesíteni kell az illetékes gyermekorvost, illetve az adott gyermekközösséget (bölcsőde, óvoda, iskola).

KULCSSZAVAK
rüh  |   rühesség  |   atka  |   rühatka  |   parazita  |   Sarcoptes scabiei  |   fertőző bőrbetegség  |   bőrhám  |   viszketés  |   vakaródzás  |   bőrkiütések
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít