egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A röntgenvizsgálat az egyik legrégebbi diagnosztikai képalkotó eljárás. Törések, sérülések, elzáródások, gyulladások, a testen belüli térfoglaló folyamatok, valamint a testbe jutott idegen tárgyak elhelyezkedésének diagnosztizálására szolgál.

 

A vizsgálat során keletkező röntgensugarak áthatolnak a test felszínén, és a testet alkotó különböző szövetek sűrűségétől függően eltérő mértékben szóródnak vagy nyelődnek el a szervezetben. Az olyan sűrűbb anyagok, mint a csontok, a szervekben keletkező meszesedések vagy egyes fémalapú implantátumok jellemzően fehérek a felvételeken. A levegő (így például a tüdőkben lévő levegő) jellemzően fekete, míg az izmok és a zsír szürkén rajzolódnak ki a felvételeken.

 

Néhány röntgenvizsgálathoz kontrasztanyag használata is szükséges lehet, melyet intravénásan, belélegezve vagy nyeléssel juttatnak a páciens szervezetébe. A kontrasztanyag általában valamilyen jódtartalmú vegyület, mely a röntgenfelvételen jól kirajzolja az általa elfoglalt teret a testben. A kontrasztanyagos vizsgálat előtt fontos tájékoztatni a szakembereket a kontrasztanyaggal szembeni allergiáról, illetve fennálló vesebetegségről.

 

A röntgenvizsgálatok fájdalommentesek és néhány perc alatt elvégezhetők. A felvétel készítése ideje alatt nem szabad mozogni. Az érintett testfelületen semmiféle fémtárgy (ékszer, óra) nem viselhető.

 

A röntgenvizsgálatok típusai

A röntgenvizsgálatok számos típusa használatos az orvosi diagnosztikában:

  • Egyszerű röntgenfelvétel – törések, ficamok, sérülések, gyulladások, elváltozások vizsgálatához (például: mellkasröntgen, fogászati röntgen, mammográfia).
  • CT-vizsgálat (komputertomográfia), HRCT (nagyfelbontású komputertomográfia) – a röntgen egy speciális, összetettebb, időigényesebb formája. „Szeletenként” alkot térbeli képet a vizsgálandó szervről (például: koponya-CT). A nagy felbontású CT-t (HRCT) többek között a tüdő rendkívül részletes vizsgálata során alkalmazzák. A CT-vizsgálat során esetenként kontrasztanyag használatára is sor kerülhet.
  • Angiográfia – az erek vizsgálata kontrasztanyag segítségével.
  • Átvilágítás – gyakorlatilag mozgóképet ad a testről (például nyelési folyamatok megfigyeléséhez).

 

A röntgenvizsgálattal kapcsolatos nem kívánt események

A röntgenvizsgálatok során kismértékű radioaktív sugárzás éri a szervezetet, amely csekély mértékben ugyan, de növeli a későbbiekben esetlegesen kialakuló rosszindulatú daganatok kockázatát. A röntgensugaras képalkotó eljárások közül a CT-vizsgálat, illetve az angiográfia jelent a szervezetre nézve nagyobb sugárterhelést. Mindazonáltal a diagnosztika esetleges hiánya általában véve nagyobb veszélyt jelent az érintett személy egészségi állapotára nézve, mint egy röntgenfelvétel sugárterhelése.

 

Terhesség alatt röntgenvizsgálatok alkalmazása ellenjavallt, mert a sugárzás megzavarhatja a magzat fejlődését.

 

A vizsgálat során jelentkező nem kívánt események másik része a kontrasztanyag használatához kapcsolódik. Az intravénás beadást követően egyes esetekben az alábbiak jelentkezhetnek:

 

  • melegség érzése,
  • fémes szájíz,
  • szédülés,
  • hányinger,
  • viszketés és/vagy bőrkiütés.

 

Nagyon ritkán súlyosabb szövődmények is előfordulhatnak, mint például:

KULCSSZAVAK
röntgen  |   kontrasztanyag  |   CT  |   átvilágítás  |   mammográfia  |   angiográfia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít