egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A skarlát (vörheny) egy bakteriális fertőzés, amit az A csoportú Streptococcus baktériumok okoznak. A betegséget testszerte megjelenő vörös bőrkiütések jellemzik, amit általában torokfájás, láz kísér. Cseppfertőzéssel és testi kontaktussal terjed, előfordulása a téli hónapokban gyakoribb.

 

Leginkább az 5-15 éves korosztályt érinti, régen komoly gyermekmegbetegedéseket okozott, ma már azonban az antibiotikumos kezelésnek köszönhetően nem számít súlyos betegségnek. Kezeletlen esetben viszont súlyos, főként a szívet és a vesét érintő szövődmények alakulhatnak ki.

 

A skarlát főbb tünetei

A betegség torokfájással, nyelési nehezítettséggel, garatgyulladással kezdődik, amit láz kísér. A láz általában 38.3 °C, vagy annál magasabb. A nyaki és állkapocs alatti nyirokcsomók megnagyobbodhatnak, érzékennyé válhatnak.

 

A torokelváltozás nagyon jellegzetes:

 

  • skarlátvörös torok,
  • apró pontszerű vörös szájpadi bevérzések,
  • duzzadt nyelvcsap,
  • fehéres-sárgás lepedékkel borított mandulák.

 

A skarlátra jellegzetes tünet továbbá az úgynevezett málnanyelv. Az elnevezés a piros, szemcsés felszínű nyelvre utal, mely a kiálló, fénylő ízlelőbimbók miatt alakul ki:

 

Az első tünetektől számított 1-4 nap után jelennek meg az élénkvörös, gombostűfejnyi bőrkiütések. A kiütések először a nyakon jelennek meg, majd a törzsre, karokra, lábakra terjednek. A száj-áll háromszögben nem jelennek meg kiütések. A száj körül a bőr sápadt, az arcon ún. lázrózsa látható.

 

A gyógyulást követő 2. héttől hámlás figyelhető meg.

 

Az is elképzelhető, hogy a bőrtünetek nagyon szegényesek, csak a lágyékhajlatban jelennek meg.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha gyermekének fáj a torka, magas láza van, állkapocs alatti és nyaki nyirokcsomói érzékenyek, duzzadtak, testét pedig vörös kiütések borítják, minél hamarabb forduljon gyermekháziorvosához.

 

A skarlát kiváltó oka

A skarlátot az A csoportú Streptococcus baktériumok okozzák, főként a Streptococcus pyogenes. A baktérium által termelt toxin felelős a málnanyelv és a jellegzetes bőrkiütés kialakulásáért.

 

A betegség cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel), illetve a baktériummal szennyezett tárgyakkal terjed. A tünetek általában a fertőzés után 2-4 nappal jelentkeznek. 

 

A baktérium könnyen terjed a szoros kapcsolatban lévő emberek között (családtagok, osztálytársak). Leginkább az 5-15 éves gyermekek veszélyeztetettek. 

 

A skarlát lehetséges szövődményei

Fontos a megbetegedés korai felismerése és az időben elkezdett antibiotikum kezelés, mivel a későn elkezdett kezelés számos szövődmény kialakulásához vezethet.

 

Kezeletlen esetben a baktérium átterjedhet a:

 

  • mandulákra,
  • bőrre,
  • vesére,
  • vérbe,
  • tüdőre,
  • középfülre.

 

Szövődményként kialakulhat:

 

 

A skarlát diagnosztizálása

A háziorvos a jellegzetes torok elváltozást és bőrtüneteket megtekintve következtethet a diagnózisra. Kevésbé egyértelmű esetben a torokváladék vizsgálatát rendelheti el.

 

Ilyenkor egy apró pálcával, melynek a végén vatta található, óvatosan áttörlik a garatképleteket, majd ebből laboratóriumban kitenyészthetik a baktériumot.

 

Skarlátra utalhat, ha a Streptococcus antigének kimutatására szolgáló gyors teszt pozitív.

 

A skarlát kezelése

A skarlátot okozó baktérium nagyon érzékeny a penicillin nevű antibiotikumra. Penicillin érzékenység esetén más, hasonlóan hatásos antibiotikumot kap a beteg, melynek szedése legalább tíz napig szükséges.

 

Figyelem! Fontos, hogy végig szedje a kiírt antibiotikum kúrát, ne hagyja abba hamarabb, akkor se ha a tünetek javulnak. A túl korán abbahagyott gyógyszeres terápia miatt a baktériumok újra felszaporodhatnak!

 

Tüneti kezelésként alkalmazhatók láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerek. Javasolt továbbá a bőséges folyadékfogyasztás. A levegő párásítása, a sós vizes gargalizálás csökkentheti a torokfájdalmat.

 

A skarlát megelőzése

Mivel a skarlát bakteriális fertőzés, ezért  az általános higiénés szabályok betartásával terjedése megelőzhető. Fontos a rendszeres, alapos kézmosás, kézfertőtlenítés, valamint a köhögési/tüsszentési etikett betartása.

 

Amennyiben valaki megbetegszik, a kezelőorvos utasítása szerinti ideig ne menjen közösségbe. A skarlátot többször is el lehet kapni, mivel a Streptococcus baktérium több altípusa okozhatja, védőoltás jelenleg még nincs ellene.

KULCSSZAVAK
vörheny  |   málnanyelv  |   arcpír  |   Streptococcus pyogenes  |   torokfájás  |   bőrkiütés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít