egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A székleteltérések felnőtteknél az egészségügyi állapot alakulására utalhatnak. Az egészséges ember széklete általában puha, alaktartó és – hozzávetőleg egy perc alatt – könnyen üríthető.

 

A figyelmet érdemlő eltérések közé tartozik a széklet ürítésének szokatlan hossza, a vér vagy férgek megjelenése a székletben éppúgy, mint a szín, a szerkezet vagy a székelési gyakoriság megszokottól eltérő megváltozása.

 

A széklet színének megváltozása

Felnőtteknél a széklet általában világos vagy sötétbarna. A szín a korábban fogyasztott ételektől-italoktól, gyógyszerektől és az étel emésztőrendszerben töltött idejétől függ.

 

Egyes élelmiszerek (például cékla) befolyásolhatják a széklet színét, de ha a széklet fekete, világosszürke vagy nagyon halvány színű (akóliás), málnazselészerű – tanácsos mielőbb felkeresni a háziorvosi rendelőt.

 

Változások a széklet szerkezetében

Fontos a széklet textúrájának ellenőrzése. A széklet szerkezete változhat a laza és a kemény állag között. Megfelelő mennyiségű rosttartalmú étel és elegendő víz fogyasztása mellett a széklet többnyire megfelelő konzisztenciájú.

 

Ha 2-3 napnál tovább tartó hasmenés vagy székrekedés lép fel, illetve ha a székelési habitusban (a székelés korábban megszokott rendjében) változás áll be, széklete nyákossá válik, háziorvoshoz kell fordulni.

 

Vér a székletben

Ha székelést követően a WC-papíron vér észlelhető, annak oka a legtöbb esetben aranyér, vagy a végbélnyílás környékén keletkezett apró repedés(ek). Ebben az esetben is tanácsos orvoshoz fordulni, kizárandó a súlyosabb betegséget (lásd még: Véres, nyákos széklet).

 

Ha nagy mennyiségű vér található a székletben, vagy a széklet fekete és kátrányos, azonnal orvoshoz kell fordulni! Amennyiben a székelés komoly vérzéssel jár, ezzel együtt az érintett személy szédeleg, esetleg elájul – hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

Férgek a székletben

A bélférgesség következményeként a férgek néha jól láthatók a székletben. Ezzel együtt gyakori tünet a végbélnyílás környékének viszketése. Tanácsos mielőbb a háziorvoshoz fordulni; a bélférgesség gyorsan és eredményesen kezelhető.

 

Emésztetlen táplálék a székletben

Emésztetlen étel látható a székletben abban az esetben, ha a táplálék emésztés nélkül halad keresztül a tápcsatornán, vagy a táplálékot előtte nem rágták meg. Bizonyos emésztőenzimek csökkenése esetén, fertőző bélbetegség vagy gyógyszerhatás eredményeként is kerülhet emésztetlen táplálék a székletbe.

 

A széklet változása gyermekeknél

A székleteltérések más jellegűek csecsemők és gyermekek esetében. A széklet textúrája, színe, állaga hívebben tükrözi az elfogyasztott ételeket-italokat, mint a felnőtteké, ám mindenképp fel kell keresni a gyermekorvosi rendelőt, ha a gyermeknél folyamatos hasmenés, vagy halovány, de határozottan sárga színű széklet fordul elő.

KULCSSZAVAK
hasmenés  |   székrekedés  |   aranyér  |   bélférgesség  |   vérzés  |   hasmenés  |   emésztetlen táplálék
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít