egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A sztatinok a vér lipidszintjének csökkentésére szolgáló gyógyszercsoport. Elsősorban a vér LDL-szintjére (LDL = low density lipoprotein – alacsony sűrűségű lipoprotein) hatnak.

 

Az LDL „rossz koleszterinként” ismert a köznyelvben, annak ellenére, hogy egészséges mennyiségben a szervezetnek szüksége van a jelenlétére. Az LDL emelkedett szintje emeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

 

A sztatinok szedése magas vérzsírszint, illetve egyéb kockázati tényezők (cukorbetegség, már meglévő szív- és érrendszeri panasz stb.) fennállása esetén ajánlott. A sztatinok közé tartozó hatóanyagok többek között: simvastatin, pravastatin, fluvastatin, atorvastatin, rosuvastatin.

 

A sztatinok alkalmazása

A sztatinok lehetséges terápiás indikációi:

 

 • magas LDL-szinttel járó hiperlipidémiákban – vagyis a vér magas lipidszintje esetén;
 • koronáriabetegség, stroke és szívinfarktus primer és szekunder prevenciója céljából;
 • PAD (perifériás artériás betegség) prevenciója, elsősorban diabeteses betegeknél.

 

A sztatinok alkalmazása az alábbi betegségek esetén jelenleg vizsgálat alatt van:

 

 

A sztatinok hatásmechanizmusa

A sztatinok a HMG-CoA-reduktáz enzim gátlószerei, amely a koleszterin előállításában vesz részt a szervezetben (májban). Az enzim gátlása által lecsökken a koleszterintermelés, aminek az egyik legfontosabb szabályozó hatása, hogy a sejtekbe több LDL kerül felvételre, így csökken a vér LDL-szintje.

 

Kedvező hatásaik közé tartozik az érfal belső rétegének védelme, a vérrögképződést gátló hatás, az érrendszeri gyulladások visszaszorítása és az érelmeszesedést okozó plakkok növekedésének lassítása is.

 

A sztatinkezelés összességében a szív- és érrendszeri halálozás veszélyét 25-30%-kal csökkenti (ebbe beletartozik az infarktus, a stroke és egyéb szív- és érrendszeri panaszból adódó halálozás kockázatának csökkentése is).

 

Sztatintartalmú gyógyszer szedése

Az alkalmazásról és a mellékhatásokról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Az alábbiakat érdemes szakemberrel tisztázni, mielőtt elkezdi alkalmazni a készítményt – ezek egyes hatóanyagtól függően változhatnak, így ha új hatóanyagot próbál ki, frissítse a tudnivalókat szakemberrel, illetve olvassa el a betegtájékoztatóban foglaltakat.

 

 • Hogyan kell alkalmazni?
 • Meddig kell alkalmazni?
 • Mikor kell alkalmazni?
 • Milyen dózisban kell alkalmazni?

 

Amennyiben sztatint szed, és el szeretné hagyni, ennek folyamatáról is konzultáljon szakemberrel. A gyógyszer hirtelen elhagyása az állapot romlását okozhatja.

 

Mindegyik sztatin egyéni hatás- és mellékhatásprofillal rendelkezik, így az indikációnak megfelelő hatóanyag kiválasztása szakember segítségével történik.

 

Ha terhes, szoptat vagy gyermeket tervez, beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével.

 

Az egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatásokról konzultáljon szakemberrel.

 

A sztatinterápiát érdemes kiegészíteni egészséges étrenddel és megfelelő mennyiségű testmozgással.

 

A sztatinok lehetséges mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek, a sztatinoknak is vannak mellékhatásaik. Az itt jelzett mellékhatások általánosak, az egyes hatóanyagokhoz tartozó pontos mellékhatásokról és azok gyakoriságáról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét.

 

A sztatinok leggyakoribb mellékhatásai:

 

 

Bár ritkán fordul elő súlyos mellékhatás, ha az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul értesítse orvosát:

 

 • izomgyengeség,
 • vesefunkció-romlás,
 • emelkedett májenzimértékek, sárgaság, sötét vizelet.

 

Az izomfájdalom gyógyszer okozta izomkárosodást, izompusztulást jelezhet, amely súlyos esetben vesekárosodáshoz vagy veseelégtelenséghez vezet, amely sztatinintolerancia vagy egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatás esetén jöhet létre. Ilyen esetben a dózis csökkentésére vagy a kezelés váltására van szükség.

 

A sárgaság és a sötét vizelet májkárosodás jele lehet, amely súlyos, azonban általában ritka és visszafordítható mellékhatás a sztatinok esetében. A jelenség dózisfüggő.

 

Amennyiben úgy érzi, hogy nem várt mellékhatást tapasztal a gyógyszer szedése közben, azt lehetősége van bejelenteni. Ennek folyamatáról ITT  olvashat bővebben.

 

A sztatinok és egyéb gyógyszerek, étrend-kiegészítők kölcsönhatásai

Amennyiben más gyógyszert is szed, a sztatin alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével.

 

A sztatinok bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek. Ez eredményezheti a két gyógyszer hatásának gyengülését, elmaradását vagy a mellékhatások nagyobb kockázatát.

 

A sztatinok a leggyakrabban az alábbi hatóanyagokkal lépnek kölcsönhatásba:

 

 • fibrátok (fenofibrat, gemfibrozil): egy másik, a vér lipidszintjét csökkentő gyógyszercsoport, amely a sztatinokkal együtt szedve megnöveli az izomkárosodás és a következményes vesekárosodás kialakulásának esélyét (azonban bizonyos kórállapotokban elengedhetetlen a két gyógyszercsoport kombinálása);
 • bizonyos antibiotikumok (erythromycin, chlarithromycin) és gombaellenes készítmények (itrakonazol, flukonazol): a sztatinok vérszintjét emelik, ezzel pedig a mellékhatások kialakulásának esélyét fokozzák;
 • antikoagulánsok („vérhígítók”): a sztatinok hatását enyhén fokozhatják;
 • bizonyos immunszuppresszív szerek (cyclosporin): a sztatinok vérszintjét emelik, ezzel pedig a mellékhatások kialakulásának esélyét fokozzák.

 

Ha sztatint szed, az alkoholfogyasztást kerülje!

KULCSSZAVAK
koleszterin  |   koleszterinszint-csökkentés  |   zsír  |   vérzsír  |   érelmeszesedés  |   statin  |   stroke  |   szívinfarktus  |   PAD  |   LDL
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít