egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szilikózis bejelentésköteles foglalkozási betegség (foglalkozás-egészségügy). A belélegzett szilikáttartalmú por a kislégutakban és a léghólyagocskákban lerakódik, és gyulladásos folyamatot indít el. Ennek következtében a tüdő heges, kötőszövetes átalakuláson megy át, illetve rugalmatlanná válik.

 

A betegség többnyire a kőfaragókat, bányászokat, fazekasokat, fogtechnikusokat, üveg-, porcelán- és kerámiaipari munkásokat érinti.

 

Szilikózis tünetei

Az enyhe szilikózis gyakran tünetmentes, következményekkel, súlyos tünetekkel kell azonban számolni több évtizednyi porártalmat követően. A tüdő kötőszövetes átalakulása miatt nehézlégzés, légszomj, végül légzési elégtelenség lép fel. A nagyobb légutak ingerlése köhögést, szürkés köpetürítést eredményez, a tüdő rugalmatlansága pedig a jobb szívfelet is megterheli.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Azoknak, akik munkakörükből kifolyólag ki vannak téve szilikátpor-ártalomnak, rendszeres orvosi vizsgálat (háziorvos vagy szakorvos vagy foglalkozás-egészségügy) javasolt, teljesen tünetmentes esetben is.

 

Szilikózis lehetséges szövődményei

A szilikózisban szenvedőknél nagyobb eséllyel alakulnak ki fertőzések (pl. influenza, bakteriális tüdőgyulladás vagy tuberkulózis). Nagyobb a rizikója a krónikus obstruktív tüdőbetegség, illetve a tüdőrák kialakulásának. A tüdőbetegség folytán kialakuló szívterhelés hosszú távon szívelégtelenséghez vezet.

 

Szilikózis diagnosztizálása

A szilikózis diagnózisa leggyakrabban akkor vetődik fel, amikor a szilikátokkal dolgozó betegről mellkasröntgen készül. A felvételen megjelenő hegesedés és csomók jellegzetes mintázata a tüdőbetegséget jelzi. A részletes kivizsgálást tüdőgyógyászok végzik. A diagnózishoz szükség lehet légzésfunkciós vizsgálatokra, CT-felvételre vagy akár hörgőtükrözéssel vett tüdőszöveti mintavételre.

 

Szilikózis kezelése

A szilikózis hatására kialakult tüdőbetegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, a kezelés a tünetek enyhítését, illetve a szövődmények megelőzését célozza. Kerülni kell a további szilikátpor belélegzését, illetve az egyéb károsító hatásokat (pl. dohányzás).

 

Légzési elégtelenségben a krónikus obstruktív tüdőbetegségben alkalmazott gyógyszereket javasolhatja a kezelőorvos. A gyógyszerek tágítják a légutakat, illetve segítik a nyák ürülését. Egyes esetekben sor kerülhet tüdőátültetésre is.

 

Szilikózis megelőzése

A szilikózis megelőzéséhez a szilikátporral való érintkezést kell megakadályozni, illetve a lehetséges minimumra csökkenteni. Az érintett munkahelyeken kiemelt jelentőségű a munkavédelmi szabályok betartása. A szállópor-képződés megakadályozása vagy a képződés helyének elszigetelése jó megoldás lehet. Javasolt emellett minden előírt védőfelszerelés (például szűrőmaszk) viselése.

KULCSSZAVAK
szilikózis  |   szilikátpor  |   nehézlégzés  |   légzési elégtelenség  |   köhögés  |   krónikus obstruktív tüdőbetegség  |   tüdőrák  |   foglalkozási betegség  |   munkavédelem  |   védőfelszerelés  |   foglalkozás-egészségügy
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít