egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A széklettartási kontroll tanult folyamat, amelyért elsősorban a végbél záróizmai, a gát- és a medencefenék izmai felelnek, de befolyással van rá a végbél helyzete is. A széklettartási zavar összetett probléma, amely a székelési inger zavarából, valamint a székletürítés kontrolljának részleges vagy teljes hiányából adódik.

 

A probléma nem ritka, 20 emberből átlagosan 1-et érint. Idősebb korban gyakoribb (például az izomtónus-csökkenés miatt), de a fiatalok körében sem kizárt.

 

A nagyon zavaró és sokak számára kínos betegség jól kezelhető, ezért fontos, hogy az érintett személy bizalommal forduljon orvosához – aki minden bizonnyal sok hasonló problémával találkozott már.

 

A széklettartási zavar főbb tünetei

A zavar elsődleges jele az alsónemű különböző mértékű szennyeződése.

 

További tünetek:

 • gyakori és váratlan székelési inger,
 • hirtelen érkező, kontrollálhatatlanul erős székelési inger,
 • hasmenés,
 • székrekedés miatti bélelzáródás (folyadék ürül a végbélből),
 • székletürítés székelési inger nélkül,
 • székletürítés szellentés közben.

 

Fontos: a fenti tünetek eseti jelleggel vagy például hasmenéses megbetegedés esetén nem jelentenek széklettartási zavart. Problémáról akkor van szó, ha a tünetek már a mindennapi életet is befolyásolják.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Fel kell keresni a háziorvost, ha bármilyen tartós változás áll be a székelési szokásokban. A betegség magától valószínűleg nem fog elmúlni, sőt, súlyosbodhat, viszont többnyire jól kezelhető – ezért fontos, hogy az érintett személy ne szégyelljen beszélni a problémájáról.

 

Orvoshoz kell fordulni továbbá:

 • végbélfájdalom,
 • véres széklet,
 • sötét színű vagy fekete széklet,
 • akaratlan fogyás esetén.

 

A széklettartási zavar kiváltó okai

A széklettartási zavar hátterében sokféle különböző ok állhat. Ezek közül a leggyakoribbak:

 

A széklettartási zavar diagnosztizálása

Az orvos kérdéseket tesz fel a problémával kapcsolatban, vizsgálatot végez, és kérheti, hogy az érintett személy kezdjen naplót vezetni étkezési és székelési szokásairól. Elrendelhet vastagbéltükrözést (daganatos megbetegedés vagy bármilyen gyulladásos folyamat megállapítása/kizárása érdekében) vagy funkcionális manometriás vizsgálatot – a végbélben székletürítéskor fennálló nyomás mértékének megállapítására. Indokolt lehet röntgen- vagy ultrahangos vizsgálat elvégzése is.

 

A széklettartási zavar kezelése

A kezelés kiválasztása a széklettartási zavar okától függ. Ha a problémát hasmenés vagy székrekedés okozza, akkor a gyógyszeres kezelésnek erre kell irányulnia. Ha a problémát a medencefenék gyenge izmai okozzák, fizioterápia sokat segíthet.

 

Fontos a megfelelő bélműködési-székletürítési rutin kialakítása, elegendő rost és folyadék fogyasztása. Amíg a probléma fennáll, az érintett személy viselhet fehérneműjében speciális betétet vagy használhat más orvosi segédeszközt, amelyre kezelőorvosa tehet javaslatot.

 

Ha az ok szervi, akkor sor kerülhet műtétre is (pl. a záróizom műtéti úton való helyreállítására).

 

Az élet széklettartási zavarral

Széklettartási zavar esetén fontos, hogy a beteg kerülje székeléskor az erőlködést. Ennek érdekében helyezkedjen el úgy a WC-n, hogy a térdei magasabban legyenek a csípőjénél. Hajoljon előre, a könyökét tegye a térdére, nyomja ki a hasát, egyenesítse ki a hátát és lazítsa el magát.

 

További tanácsok:

 • a mellékhelyiséget csak akkor látogassa, ha erős a székelési késztetés,
 • a mellékhelyiség gyakori látogatásának mellőzése,
 • medenceizom-gyakorlatok végzése,
 • megfelelő, rostban és folyadékban gazdag étrend tartása.
KULCSSZAVAK
inkontinencia  |   záróizom-probléma  |   gátizomsérülés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít