egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A serdülőkor (más néven: pubertás) olyan életszakasz, amikor a gyermek szervezetében fizikai és érzelmi változások jelzik a közeledő felnőtté válást. Ebben az élettanilag fontos időszakban alakulnak ki a másodlagos nemi jellegek, és a szervezet felkészül az utódnemzés lehetőségére is.

 

A serdülés a lányoknál általában 8-13 éves korban kezdődik, és 15-17 éves korig tart.

 

Serdülőkori testi változások lányoknál

A serdülőkorban az agyban található agyalapi mirigy („biológiai óra”) hatására fokozott mértékben termelődnek a nemi hormonok, lányoknál főként az ösztrogén, amelyek kialakítják a jellegzetes testi változásokat. A serdülés normális lefolyásában a nemi hormonok mellett szerepet játszanak a pajzsmirigyhormonok, a növekedési hormon és a mellékvesekéreg hormonjai is.

 

A nemi jellegek fejlődését foglalja össze a Tanner-féle osztályozás:

 

1. stádium (8 éves kor felett): nincs (prepubertás)

 

2. stádium (9-11 év): emlőbimbó előemelkedik, fanszőrzet szórványosan megjelenik

 

3. stádium (12 év felett): akne (pattanás), hónaljszőrzet megjelenése, testmagasság nő

 

4. stádium (13 év felett): első menstruációs ciklus, a bimbóudvar és a mellbimbó elődomborodása elkülönül, felnőtt típusú szőrzet, ám kisebb területen 

 

5. stádium (15 év felett): érett nemiszervek és emlő, felnőtt típusú és kiterjedésű szőrzet

 

A serdülőkor élettani változásai a női szervezetet az anyaságra készítik elő: a fogantatás képességére, a magzat kihordására, megszülésére és szoptatására. A női reprodukciós rendszer termékennyé válását a menstruáció jelzi. Az első menstruáció időpontja egyénenként különbözik, elsősorban öröklött, valamint környezeti tényezők játszanak szerepet abban, hogy lányoknál mely életkorban megy végbe a nemi érés serdülőkori szakasza.

 

A serdülőkor első jele lányoknál az emlők növekedésének kezdete. A növekedés a mellbimbó alatt indul meg apró, mirigyes csomókkal (előfordulhat, hogy érintésre érzékeny vagy fáj). A mellek pubertáskor alatt és még később is fejlődnek, változnak. Az első menstruációs ciklus általában a mellnövekedés kezdetét követően körülbelül két évvel jelentkezik, 9 és 16 éves kor között (átlagosan 12,5 évesen). Soványság, alultápláltság esetén kimaradhat egy-egy ciklus, mert a szervezetnek a menstruációhoz minimális zsírra van szüksége.

 

A testi és nemi szőrzet általában a mellek növekedésének megindulása után fél évvel jelenik meg a szeméremtájékon, a lábakon, a hónaljnál, esetleg más helyeken is. A külső nemi szervek pedig nagyobbá, sötétebb színűvé és nyitottabbá válnak a combok felé.

 

További testi változások serdülőkorban:

 

 • hüvelyi fehér folyás megjelenése;
 • bőr és a haj zsírosodása, pattanások megjelenése;
 • verejtékmirigyek fokozottabb működése, erősebb izzadságszag;
 • agyvelő súlyának növekedése (14 éves korban kb. 1350 grammra).

 

Ebben az időszakban megfigyelhetők testméret- és alakváltozások is. A növekedés 11-12 évesen a legnagyobb mértékű, de kb. 17 éves korig folytatódik. A testsúly akár 50%-kal is gyarapodhat ebben a néhány évben. Az alakváltozás jellemzője, hogy a végtagok és a csípő gyakran gyorsabban nő, mint a többi testrész, ami néha esetlenséget okozhat, a lányok kényelmetlenül érezhetik magukat miatta, de ez idővel rendeződik.

 

Serdülőkori lelki változások lányoknál

A serdülés kisebb-nagyobb mértékben pszichológiai értelemben vett fejlődési krízissel is jár. Ekkorra tehető a felnőtt identitás kialakulása: a kamasz elszakad a gyermekkorától, csökken a szülők – és általában a felnőttek – befolyása, miközben felerősödik a kortársak hatása. A serdülő magatartásában ilyenkor gyermeki és felnőttes vonások egyaránt felfedezhetők.

 

A hormonális és az agyban végbemenő változások hatására a lányok általában sokkal inkább társasági és kommunikatív lényekké válnak, fontos számukra a közösség, a bensőséges barátságok. A barátaikkal kialakult feszültségekre, konfliktushelyzetekre pedig érzékenyebben reagálnak.

 

Serdülőkori lelki változások lehetnek:

 

 • túlérzékenység;
 • hangulatváltozások, kiszámíthatatlan viselkedés;
 • mások iránti érdeklődés fokozódása;
 • önértékeléssel, testképpel kapcsolatos problémák megjelenése;
 • saját vélemény, ízlés kialakítása;
 • önmegfigyelés, önalakítás igénye.

 

Korai és késői serdülés

Korai nemi érésről (pubertás praecox) lányoknál akkor beszélünk, ha a serdülőkor jelei 8 éves kor előtt jelentkeznek. Ilyenkor előfordul, hogy az egyes testi változások csak önmagukban jelentkeznek, pl. emlőnövekedés, esetleg hüvelyi vérzés jelentkezik serdületlen kislányoknál, de kialakulhat olyan eset is, amikor a serdülés összes stádiuma megjelenik.

 

Ezekben az esetekben a fejlődés általában gyorsabban lezajlik, ami azért igényel figyelmet, mert a hátterében betegség is állhat, illetve az elején gyorsan növő gyermek rendszerint hamarabb befejezi a növekedést, ezért alacsony marad.

 

Késői serdülésről lányoknál akkor beszélünk, ha 13 éves korig nem kezdődik meg a serdülés, illetve elkezdődött, de a kezdete után 5 évvel még nem jelent meg a menstruáció.

 

A késői serdülés oka lehet:

 

 • hormonális zavar;
 • genetikai zavar;
 • alkati tényező.

 

A serdülés folyamatát késleltetheti az intenzív, versenyszerű sportolás, a rossz szociális helyzet vagy krónikus betegség. A probléma kivizsgálása gyermekendokrinológus feladata. Korai serdülés esetén terápiaként olyan készítmények alkalmazhatók, amelyekkel a pubertás leállítható, majd később, a megfelelő életkorban újra beindítható.

 

A serdülőkori élet kockázatai

A serdülőkorban bekövetkező testi-lelki változások következtében ebben az életkorban gyakoribb a különböző élvezeti szerekkel történő kísérletezés, például a dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás. Ha jelen vannak különböző társadalmi kockázati tényezők is, akkor magasabb a valószínűsége annak, hogy a kísérletezés idővel problémás szerhasználattá alakul.

 

Szexualitás

A serdülőkori változások eredményeként a kiskorú gyermekek testileg készen állnak a szexuális életre, ami azonban nem jelent egyúttal lelki érettséget is.

 

A szexualitás fontos örömforrás, de vannak benne lépcsőfokok, amelyeket nem érdemes átugrani. Ideális esetben a nemi élet fokozatosan indul, a fiatalok mély és intim kapcsolatban fedezik fel a kölcsönös gyönyör természetét, ami jó kezdet a tartós, egészséges építő kapcsolatok kialakítása és a későbbi kiegyensúlyozott magánélet, családi élet szempontjából.

 

A meggondolatlanul, alkalmatlan körülmények között, mély és kölcsönös vonzalom nélkül bekövetkező aktusok kiábrándítóak lehetnek. A korai rossz élmények, a csalódás kihathat a későbbi szexuális életre, ami az örömre való képesség elvesztéséhez, esetleg frigiditáshoz vezethet.

 

A nem megfelelő szexuális védekezés következtében szexuális úton terjedő betegségek is jelentkezhetnek, illetve nem kívánt terhesség is létrejöhet.

 

Lásd még:

 

Szexuális egészség

Biztonságos szex

Női libidó

Női nemi szervek

 

A fokozott érzékenység vagy éppen a kockázatkereső magatartás miatt a serdülő fiatalok sok türelmet, támogatást, megértést igényelnek. Ha serdülő gyermekével kapcsolatban aggodalmai vannak, vagy tanácstalan arra nézve, hogyan rendezhetné a kialakult családi konfliktusokat, kérje gyermekpszichológus vagy gyermeknevelési tanácsadó segítségét!

KULCSSZAVAK
kamaszkor  |   pubertás  |   menstruáció  |   libidó  |   nemi érés  |   ösztrogén  |   gyermekendokrinológus
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít