egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A sterilizáció latin eredetű kifejezés, jelentése: megfosztás a fogamzó- vagy megtermékenyítő képességtől. A sterilizáció műtéti úton történik, lényege a megtermékenyülés folyamatában szerepet játszó férfi és női ivarsejtek egymásra találásának megakadályozása, amit fériaknál általában az ondóvezeték lekötésével érnek el.

 

A műtét végleges megoldást jelent, vagyis visszafordíthatatlan. A férfi sterilizációt (vazektómia) andrológus vagy urológus szakorvos végzi.

 

Művi meddővé tétel

A férfi sterilizáció (sebészi fogamzásgátlás) a fogamzó-képesség végleges megszüntetését jelenti. Csak azoknak a személyeknek javasolható, akik már nem terveznek több gyermeket. A sebészi fogamzásgátlás a jelenleg ismert leghatékonyabb fogamzásgátló módszer. Egyszeri, veszélytelen sebészi beavatkozást jelent, amelynek elvégezhetőségét Magyarországon törvény szabályozza.

 

A sterilizáció indokolt lehet azokban az esetekben is, amikor a magzat veleszületett fejlődési rendellenességének fokozott kockázata áll fenn (magas ismétlődési kockázatú genetikai betegségek, magzatkárosító gyógyszerek szedése, alkoholbetegség, kábítószer-használat stb.), vagy ha minden egyéb fogamzásgátló módszer eredményes használhatósága komoly gondokba ütközik.

 

A meddővé tétel rendszerint férfiaknál sem befolyásolja a nemi életet.

 

Férfi sterilizáció

A fogamzásgátlásra a férfiaknak jelenleg nincs gyógyszeres lehetőségük, számukra az egyetlen – nem állandó – módszer az óvszerek használata, végleges megoldást pedig a műtét jelent. A férfiak művi meddővé tételének egyik legbiztonságosabb módja a vazektómia, az ondóvezeték folytonosságának megszakítása. A műtét sokkal kisebb kockázattal jár, mint a női sterilizáció: helyi érzéstelenítésben, járóbeteg-rendelésen is elvégezhető.

 

A vazektómiai beavatkozás olyan férfiaknak ajánlott, akik már túl vannak a családalapítás időszakaszán, és biztosak abban, hogy a későbbiekben nem akarnak gyermeket nemzeni. Elvégzését mindenhol törvények szabályozzák: hazánkban feltétel, hogy a férfi 40 évnél idősebb legyen, és legyen három élő gyermeke.

 

A műtétet írásbeli kérelemre végzik el, majd hat hónapos gondolkodási idő elteltével meg kell erősíteni a szándékot. A beavatkozást tehát az eredeti kérelem beadása után egy évvel lehet elvégezni, térítés ellenében. Ha a vazektómiára családon belüli genetikai rendellenességek miatt van szükség, a beavatkozás térítésmentes.

 

Az élethelyzet megváltozásával – például válás vagy haláleset esetén – felmerülhet az igény az ondóvezeték újraegyesítésére. Ezt mikrosebészeti eljárással meg lehet ugyan megkísérelni, de sikerére kicsi az esély. A vazektómiát választó férfiak számára ezért javasolt a spermabank igénybevétele a műtét elvégzése előtt.

 

A vazektómia nem véd a HIV-fertőzés és AIDS vagy más, nemi úton terjedő fertőzések ellen, ezért akiknél fennáll ezeknek a kockázata, ajánlatos az óvszer használata.

 

A vazektómia nem befolyásolja hátrányosan a szexuális életet – sem az orgazmust, sem a nemi potenciát –, a tesztoszteron termelése is változatlan marad.

 

A műtét menete

A spermium a herében termelődik, a mellékherében érik, majd az ondóvezetéken keresztül a húgycső hátsó részébe jut. A vazektómia ezt a folyamatot gátolja meg az ondóvezeték folytonosságának megszakításával. 

 

A vazektómiát andrológus és urológus szakorvos végezheti helyi érzéstelenítésben – kérésre általános érzéstelenítésben (altatás) –, a beavatkozás körülbelül 20 percig tart.

 

A beavatkozás általában a herezacskón ejtett kis metszésen keresztül történik, illetve előfordulhat, hogy a lágyékhajlat két oldalán ejtenek metszést. Az ondóvezetéket a bőr alá húzzák, majd a két lekötés között átvágják, így az ondó nem tud továbbjutni a húgycsőbe.

 

A herék továbbra is termelnek spermiumokat, de azok a mellékherében elhalnak és felszívódnak, így a megtermékenyítésre nem kerül sor.

 

A férfiak sterilizálására szolgáló másik, bőrmetszés nélküli eljárás során testhőmérsékleten megszilárduló akrilát-oldatot fecskendeznek az ondóelvezetőbe, amely a spermavezetéket elzáró dugót képez a spermavezetékben.

 

A vazektómia szövődményei

A műtét utáni néhány napig érzékenyebbé, esetleg fájdalmassá válhat az érintett terület, előfordulhat kisebb bevérzés is, de ezek a panaszok egy-két napon belül teljesen megszűnnek. Ha a fájdalom hosszabb ideig megmarad, tanácsos a beavatkozást végző sebészhez visszamenni, és tisztázni a probléma forrását.

 

Ha a műtét kivitelezése nem tökéletes, a spermák a herezacskóból kijutva a környező szövetekben összegyűlhetnek, ahol csomókká alakulnak. A veszélyes elváltozás gyógyszerek segítségével rendezhető, azonban komolyabb esetben a csomókat sebészeti úton kell eltávolítani.

 

Mit tehet férfi sterilizáció esetén?

A beavatkozást követően 2-3 napig tanácsos kerülni a fizikai megerőltetést és a sportolást. Fontos tudni, hogy a vazektómia után nem következik be azonnali védelem, még rövid ideig – 1-3 hónapig – fennállhat a nemzőképesség, mert a vazektómia helyétől kijjebb lévő spermiumok még ürülhetnek.

 

Ezért ebben az időszakban még javasolt az egyéb fogamzásgátlók használata, majd az eljárás után 2-3 hónappal végzett spermavizsgálat adhat teljes bizonyosságot.

 

Kapcsolódó tartalom: Biztonságos szex

 


 

Jogszabályi háttér

 

KULCSSZAVAK
művi meddővé tétel  |   férfi ivarsejtek  |   spermium  |   ondó  |   ondóvezeték  |   here  |   mellékhere  |   fogamzásgátlás  |   vazektómia  |   spermabank
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít