egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szívkatéterezés egy diagnosztikai eljárás, mely során egy vékony, flexibilis csövet (katétert) vezetnek a szívig az ágyék, a kar vagy a nyak nagyobb erein (vénákon vagy artériákon) keresztül.

 

A beavatkozás diagnosztikai és terápiás célú is lehet. A szívkatéterezés információt nyújthat a szív izomzatáról, a szívbillentyűk állapotáról és a szív ereiről. A szívkatéterezéssel leggyakrabban a koronáriaszűkületeket (koronária angioplasztikával és/vagy koronária sztent behelyezésével), illetve a szívritmuszavarokat (pl. abláció) kezelik.

 

A szívkatéterezés lehetőséget nyújt számos vizsgálatra, amely értékes információt ad a szívről, ilyen például a kontrasztanyagos vizsgálat vagy a szívből nyert biopszia.

 

A vizsgálat alatt a beteg általában éber, helyi érzéstelenítés mellett, illetve nyugtató alkalmazásával elvégezhető a vizsgálat. Gyermekek esetén általános érzéstelenítés mellett végzik a beavatkozást.

 

A szívkatéterezést követően a regenerálódás gyors, a beavatkozás alacsony kockázatú.

 

A szívkatéterezés indikációi

A szívkatéterezés egy viszonylag gyakran alkalmazott eljárás, amely diagnosztikai és terápiás céllal is végezhető az alábbi esetekben:

 

 

 A vizsgálatra olyankor is sor kerülhet, ha az EKG vagy a szívultrahang nem szolgál elegendő információval a diagnózis felállításához.

 

Felkészülés a szívkatéterezésre

Szívkatéterezés előtt általában sor kerül fizikális vizsgálatra, EKG-ra, vérvételre, szívultrahangra, ritkábban mellkasi röntgenvizsgálatra.

 

Közvetlenül a beavatkozást megelőzően nem szabad enni vagy inni, csak a beavatkozás előtti este.

 

A véralvadásgátló gyógyszerek szedését napokkal előbb fel kell függeszteni (erről a vizsgálat előtt konzultáljon orvosával).

 

Szóljon kezelőorvosának a beavatkozás előtt, amennyiben cukorbetegségre szed gyógyszert; elképzelhető, hogy a beavatkozás előtt változtatni kell a megszokott gyógyszerelésén.

 

Amennyiben várandós, tájékoztassa kezelőorvosát a beavatkozás előtt állapotáról.

 

A szívkatéterezés előtt

A szívkatéterezés előtt vérnyomás- és pulzusmérésre kerül sor. Általában a beavatkozás előtt ki kell üríteni a húgyhólyagot.

 

A műfogsort, ékszereket el kell távolítani.

 

Elektródákat helyeznek fel a mellkasára, illetve a végtagokra, melyek segítségével monitorozható a szív működése a műtét előtt, alatt és után is. Állapotrosszabbodás esetén így azonnal be tudnak avatkozni.

 

A katéter bejuttatásának helyén leborotválják az érintett területet.

 

A szívkatéterezés        

A szívkatéterezés egy viszonylag gyakran végzett, nem túl hosszadalmas, általában fél-egy órás beavatkozás. Általában külön erre a célra fenntartott steril műtőhelyiségben végzik, mely speciális képalkotó műszerekkel felszerelt (pl. speciális röntgengép).

 

A műtét előtt intravénásan szedatívumot (nyugtató) kap a beteg.

 

A műtét kezdetén apró bemetszést ejtenek egy nagy éren, általában az ágyékon (de lehet a csuklón, illetve a nyakon is). A bemetszésen keresztül egy csövet vezetnek a testbe, azon keresztül pedig a katétert egészen a szívig, ez az úgynevezett Seldinger-technika. A katéter haladását a testben képernyőn keresztül követik röntgen segítségével. Ez a sugármennyiség általában valamivel nagyobb dózist jelent a beteg számára, mint egy mellkasröntgen, ám mellékhatása szinte nincs.

 

Előfordul, hogy a beavatkozás közben a beteget együttműködésre kérik – pl. arra, hogy tartsa vissza a lélegzetét.

 

Az asztalt, amelyen a páciens fekszik, a beavatkozás közben megdönthetik, azonban aggodalomra nincs ok, hiszen a beteg rögzítve van.

 

A szívkatéterezés nem jár fájdalommal, a páciens csak némi nyomást vagy melegséget érezhet, utóbbit a fentebb említett jódtartalmú kontrasztanyag beadásakor.

 

A szívkatéterezés céljától függően az alábbi beavatkozások végezhetőek:

 

 • angiogram: érszűkület vagy elzáródás diagnosztizálása, mely mellkasi fájdalmat okozhat;
 • hemodinamikai vizsgálat: a szív különböző helyein (pl. pitvarok, kamrák) nyomásmérés végezhető;
 • jobb vagy bal oldali ventrikulográfia: a kamrák pumpafunkciójának vizsgálatára;
 • biopszia: a szívből vett szövetminta;
 • veleszületett szívfejlődési rendellenességek diagnózisalkotása;
 • szívbillentyű-rendellenesség diagnózisalkotása;
 • erek vizsgálata: trombózis megerősítése vagy kizárása.

 

A szívkatéterezés elvégezhető más szívet érintő beavatkozással párhuzamosan:

 

 • angioplasztika (érplasztika) sztent (rugalmas fémháló) behelyezéssel vagy anélkül: az érszűkületet ballonnal tágítják, majd szükség esetén sztent behelyezésére is sor kerülhet, elkerülve ezzel a szűkület kiújulását;
 • ablációhideg vagy meleg hőenergia felhasználásával;
 • szeptum (szívsövény) defektusok, valamint egyéb szívfejlődési rendellenességek korrigálása;
 • ballonos valvuloplasztika: a billentyű szájadékának tágítása;
 • szívbillentyűk korrekciója, szívbillentyűk cseréje.

 

Szívkatéterezés után

Az eljárás befejeztével a katétert eltávolítják, a szúrás helyére pedig szoros kötést (artériás nyomókötést) helyeznek fel, varrásra általában nincs szükség. Az apró vágás helye érzékeny, fájdalmas lehet pár napig.

 

A betegnek a vérzés megelőzése érdekében, valamint a szedatívum hatásának lejártáig feküdnie kell.

 

A beteg állapotát folyamatosan figyelik, szükség esetén beavatkoznak.

 

Szívkatéterezés után a kórházi ellátás időtartama az általános állapot, illetve a szívkatéterezés indikációjának függvénye. A beavatkozás általában néhány nap kórházban tartózkodást igényel.

 

A szívkatéterezés lehetséges szövődményei

A szívkatéterezés gyakran végzett és biztonságosnak mondható eljárás. Azonban, mint minden műtéti beavatkozásnak, a szívkatéterezésnek is lehetnek nem kívánt szövődményei:

 

 

Ha az otthonában lábadozó, szívkatéterezésen átesett beteg vérzést, lázat, mellkasi fájdalmat, nehézlégzést, ájulásérzést, esetleg fokozódó duzzanatot, pirosságot, melegséget vagy fájdalmat tapasztal a katéter felvezetésének helyén, úgy hívja a 112-t és kérjen mentőt!   

 

Kapcsolódó tartalmak:

Szívkoszorúér-műtét

Szívelégtelenség

Érplasztika

Aortabillentyű-műtét

Intervenciós radiológia

Szívritmuszavar

Ablációs technikák

KULCSSZAVAK
szívdiagnosztika  |   koszorúér-szűkület  |   szívelégtelenség diagnosztizálása  |   kontrasztanyag-befecskendezés  |   sztent behelyezése  |   szívritmuszavar  |   Seldinger-technika  |   érfestés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít