egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szamárköhögés egy heveny, súlyos légúti megbetegedés, amelyet a Bordatella pertussis és a Bordetella parapertussis nevű baktériumok okoznak.

 

Rohamokban jelentkező, húzó jellegű, száraz köhögés és hetekig elhúzódó kórlefolyás jellemzi. Életet veszélyeztető szövődményei főleg csecsemő- és kisdedkorban fordulnak elő, azonban védőoltással hatékonyan megelőzhető. A kötelező védőoltásnak köszönhetően a szamárköhögés Magyarországon napjainkban igen ritka.

 

Szamárköhögés tünetei

A betegség lefolyása 3 fő fázisra osztható.

 

  • Hurutos szakasz

A hurutos szakasz általában 1-2 hétig tart. Kifejezetten hasonlít a vírusok által okozott légúti megbetegedésekre. Rossz közérzettel, enyhe köhögéssel, orrfolyással, orrdugulással kezdődnek a panaszok. Általában láz nélkül zajlik, de hőemelkedés kísérheti. A szövődmények fellépte esetén (középfülgyulladás vagy hörgő- és tüdőgyulladás) már jelentkezhet láz is.

 

  • Második szakasz

A második fázisa súlyosabb, rohamokban megjelenő, kínzó, húzó köhögés jellemzi. Ez a szakasz egy hónapnál is tovább tarthat. A köhögési rohamokat követően a beteg kifejezetten kifárad, a megerőltetéstől az arcán vörös vagy kékes bőrszín jelentkezik, hányás is előfordulhat (főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél). A tünetek éjszaka fokozódnak, romlanak.

 

  • Harmadik szakasz

Az utolsó (oldódási) szakasz 3-6 hétig is elhúzódhat. Erre a szakaszra szintén jellemző az epizódokban megjelenő köhögési roham, azonban a rohamok gyakorisága és intenzitása fokozatosan csökken.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Abban az esetben, ha felmerül a szamárköhögés lehetősége, keresse fel a gyermek háziorvosát, aki további ellátás céljából fertőzőkórházi (infektológiai) osztályra utalhatja.

 

Szamárköhögés okai

A szamárköhögés egy bakteriális fertőzés. Többek között a Bordetella pertussis és Bordetella parapertussis nevű baktériumok okozzák. Cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel), közvetlen érintéssel, szennyezett tárgyakkal terjed. A légutak hámrétegének gyulladását okozva vezet a tünetek kialakulásához.

 

Szamárköhögés diagnosztizálása

A betegséget okozó kórokozó kimutatása orr- és torokváladék-mintából történik. Az orvos mellkasröntgent, mellkasi CT-t, vérvételt rendelhet el.

 

Szamárköhögés kezelése

Amennyiben a szamárköhögést korán diagnosztizálják, célzott antibiotikum-terápiával lehet kezelni a betegséget. Késői fázisban már nincs hatása az antibiotikumnak, ilyenkor ugyanis már nincsenek jelen a baktériumok, annak ellenére, hogy a köhögési rohamok még fennállnak. A köhögéscsillapítók hatástalanok.

 

Szamárköhögés lehetséges szövődményei

A leggyakrabban előforduló szövődmények a tüdőgyulladás, légzéskimaradás (apnoe) és a táplálási nehezítettség, illetve a gyakori hányások miatt kialakuló súlyvesztés.

 

Ritkábban előforduló szövődmények lehetnek többek között a légmell, az alvási nehezítettség, agyvelőbántalom, epilepsziás rohamok, orrvérzés, szubdurális hematóma, vizelettartási problémák (inkontinencia) és a bordatörés. A szamárköhögés a fokozott légzőizom-használat miatt kimerüléshez, akár halálhoz is vezethet.

 

Szamárköhögés megelőzése

A szamárköhögés elleni védőoltás hazánkban a kötelező gyermekkori védőoltások közé tartozik. A csecsemők 2, 3 és 4 hónapos korukban részesülnek a védőoltásban, majd 18 hónaposan, 6 évesen és 11 évesen emlékeztető oltást kapnak. A védőoltás nem nyújt élethosszig tartó védelmet, így felnőttkorban – kifejezetten időskorban – megfontolandó emlékeztető oltás beadása.

 

Szamárköhögés gyermekkorban

Különösen fontos kiemelni, hogy a szamárköhögés csecsemőkorban kifejezetten súlyos, életet veszélyeztető állapot kialakulásához is vezethet. A betegség kezdetén enyhe nátha, mérsékelt köhögés jellemző. A következő fázisban a csecsemő öklendezik, zihálva veszi a levegőt, szemei kidüllednek, hányás jelentkezik. Etetési nehezítettség, légzéskimaradás, tüdőgyulladás, epilepsziás rohamok, többszervi elégtelenség, veseelégtelenség alakulhat ki.

 

A légzéskimaradás főleg kisgyermekeknél, féléves kor alatt jellemző. Ha légzéskimaradást észlel gyermekénél, hívja a 112-t és kérjen mentőt! Amennyiben gyermeke nem részesült védőoltásban, és felmerül a szamárköhögés gyanúja, keresse fel a gyermeksürgősségi ambulanciát.

KULCSSZAVAK
pertusszisz  |   szamárköhögés  |   védőoltás  |   DiPerTe  |   légmell  |   bordatörés  |   köhögés  |   köhögési rohamok
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít