egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Színvakságról akkor beszélünk, ha valaki összekever, nem lát megfelelően, vagy nem képes azonosítani bizonyos színeket. A színvakság gyakori állapot és könnyen diagnosztizálható. Általában nem nehéz a problémával együtt élni, a legtöbb ember idővel képes alkalmazkodni hozzá.

 

A betegség elnevezése kissé megtévesztő, a szó szoros értelmében vett színvakság (a színlátás teljes hiánya) ugyanis rendkívül ritka. A színvakság lehet örökletes, veleszületett, de az agy vagy a szem károsodása miatt is kialakulhat.

 

A színvakság típusai és főbb tünetei

 • Vörös-zöld színvakság

Ez a színvakság legelterjedtebb, általában örökletes formája, amely a leggyakrabban a férfiakat érinti. Aki vörös-zöld színvak, az nehezen tud különbséget tenni a vörös, a narancssárga, a sárga, a barna és a zöld színek között.

 • Kék-sárga színvakság

A kék, a zöld és a sárga szín megkülönböztetési problémáját jelenti. Nem túl gyakori, körülbelül minden 20. színvak embert érinti ez a változat, férfiakat és nőket egyaránt.

 • Teljes színvakság

Rendkívül ritka állapot. Aki teljes színvakságban szenved, az egyáltalán nem érzékeli a színeket.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Aki színvakságra utaló jeleket tapasztal magán, forduljon szemész szakorvoshoz, aki az egyszerűen felállítható diagnózist követően javaslatot tesz a probléma kezelésére. A betegség gyakran már gyermekkorban felismerésre kerül a színlátást vizsgáló szűrővizsgálatok során.

 

Ha a színlátás zavara váratlanul és hirtelen következik be, akkor kifejezetten javasolt az orvos mielőbbi felkeresése.

 

A színvakságot kiváltó okok

A színvakságot az esetek túlnyomó többségében genetikai elváltozás okozza, vagyis azt a szülők örökítik át a gyermekre. A probléma ebben az esetben születéstől fogva fennáll. Az örökletes színvakságot az okozza, hogy a szem valamely típusú színérzékeny receptora hiányzik (színvakság), vagy nem működik megfelelően (színtévesztés). A fiúkban gyakrabban alakul ki a betegség. A lányok ezzel szemben általában csak hordozzák a genetikai elváltozást, és ritkábban jelenik meg maga a betegség. A lányoknál akkor alakul ki színvakság, ha az apa színvak, míg az anya vagy hordozza az elváltozást, vagy ő maga is színvak.

 

A színlátás zavara az élet későbbi szakaszában is kialakulhat az alábbi okok miatt:

 

 • cukorbetegség,
 • glaukóma,
 • időskori makuladegeneráció,
 • szklerózis multiplex,
 • gyógyszeres kezelés mellékhatása (digoxin, ethambutol, klorokin, hidroxiklorokin, fenitoin, sildenafil),
 • káros vegyi anyagoknak való kitettség (szén-diszulfid, sztirol).

 

Gyakran előfordul, hogy a kor előrehaladtával egyre nehezebbé válik a színek megkülönböztetése. Ez nem színvakság, hanem az öregedési folyamat egyik természetes velejárója.

 

A színvakság diagnosztizálása

A színvakság megállapítására leggyakrabban speciálisan erre a célra kialakított kártyák segítségével kerül sor (pl. Ishihara-teszt). Ezeken színes pontok láthatók, amelyek különféle mintázatot alkotnak – ha a beteg ezeket nem ismeri fel, akkor nagy a valószínűsége a színvakságnak. A vizsgálat egy másik módja, amikor színes tárgyakat kell sorba állítani különböző árnyalatok szerint.

 

Színvakság a mindennapi életben

A színvakság – típusától függően – okoz néhány alapvető problémát a mindennapok során, amelyekkel azonban meg lehet tanulni együtt élni. Előfordulhat például, hogy a vörös-zöld színvakságban szenvedők nehezen tudják értelmezni a közlekedési lámpák színeit – megtanulható viszont azok sorrendje. Zavart okozhat bizonyos grafikus figyelmeztetések értelmezése, vagy akár annak megállapítása is, hogy érett-e a gyümölcs.

 

Aki színvakságban szenved, az nem lehet – többek között – repülőgép pilóta, légi irányító, mozdonyvezető, hivatásos sofőr, de például a grafikusi munkakör is nehézséget okozhat számára. A színvak gyerekeknek segítségre lehet szükségük az iskolai munkában (tankönyvek használata alsóbb osztályokban).

 

A színvakság kezelése

Az öröklött színlátászavar nem gyógyítható, ugyanakkor a legtöbb ember képes idővel alkalmazkodni hozzá, és úgy leélni az életét, hogy az nem okoz problémát a mindennapjaiban.

 

Színvakság esetén segíthet:

 

 • Színvak gyermek iskolájának illetékes pedagógusát tájékoztatni kell a problémáról annak érdekében, hogy a tananyagot megfelelő módon tudják átadni.
 • Barátok, családtagok segítsége kérhető a megfelelő színösszeállítású ruhák kiválasztásában vagy abban, hogy az adott étel biztonsággal fogyasztható-e (átsült-e a hús, érett-e a gyümölcs).
 • A jó minőségű világítás segíthet a színek megkülönböztetésében.
 • Korszerű mobiltelefonos alkalmazások és számítógépes programok is segíthetnek a színek azonosításában.
 • Speciális színezett lencsék is használhatók ugyanezen célból.

 

Ha a színtévesztés valamilyen alapbetegség vagy gyógyszer-hatóanyag miatt alakul ki, a tünetek javulhatnak a gyógyszer elhagyásával vagy másik gyógyszer alkalmazásával.

 

KULCSSZAVAK
színvakság  |   színtévesztés  |   színérzékelési zavar  |   Ishihara-teszt
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít